Байерн (Мюнхен) спечели първи требъл в историята на германския футбол, а капитанът на тима Филип Лам смята, че това би могло да бъде началото на една цяла ера от титли за баварците. 29-годишният бранител призна в интервю пред „Билд”, че е преживял трите най-добри седмици в кариерата си, след като никой капитан на Байерн преди него не е вдигал три трофея след края на един сезон.

- Г-н Лам, как се чувства човек, който на 29 години вече принадлежи на музея на Байерн?
- Ние сме първият немски отбор, който печели требъл. Това е сензационно. Затова с право вече сме в историческите книги – също и в нашия музей на „Алианц Арена””

- Вие обаче имате намерение да играете още футбол, или?
- Определено. Имам чувството, че с този требъл би могла да започне златна ера на титли за Байерн. В лицето на Пеп Гуардиола ще имаме отново топ-треньор. Всички основни футболисти се намират в чудесна футболна възраст, с дългосрочни договори. Освен това в последните четири сезона изиграхме три финала в Шампионската лига и сега най-после спечелихме тази голяма международна титла.

- Водехте отбора заедно с Бастиан Швайнщайгер. Какви са отношенията помежду ви?
- Басти и аз играем заедно още от детските отбори на Байерн. Преди време в общественото пространство се твърдеше, че двамата не можем заедно. Това не е вярно. Но със сигурност през този сезон с него работим най-добре един с друг. Наистина се разбираме много, много добре. ова до голяма степен се дължи на загубения финал от Челси през миналата година.

- Как така?
- Тогава с него бяхме капитаните на отбора и заедно преживяхме тъжната ситуация. Оттогава си звъним по-често, често си пишем и съобщения.

- Както Швайнщайгер и Вие дълго време трябваше да търпите критика заради вашия си стил на водач. Как ще подсили този успешен сезон мисленето ви на лидер?
- За мен требълът е потвърждение на моя и нашия личен лидерски стил. Това не означава, че да водиш отбора и по друг начин също не би било успешно. Веднъж някой ми каза, че в ролята на капитан не може да стигна до голям триумф. Това сега категорично е опровергано.

- За Вас би било по-лесно, ако през 2008 година бяхте преминали в Барселона. Шансът бе налице. Доволен ли сте от пътя на Вашата кариера след това решение?
- Винаги съм виждал, че тук в Байерн имаме всички предпоставки да стигнем до голям триумф. За мен е още по-хубаво да спечеля Шампионската лига с родния си клуб, отколкото с който и да е друг клуб. Винаги съм искал точно това. И поради тази причина не напуснах. Това, че сега със спечелването на Шампионската лига дори стигнахме до требъл, е мечтано и перфектно.

- С какво наградихте себе си?
- След като се прибрахме в Мюнхен след спечелването на Шампионската лига, събрах подписите на всичките ми съотборници върху фланелката ми. Това си остава хубав спомен. Тази фланелка ще си я пазя цял живот. Навярно синът ми Юлиан един ден ще се радва да държи тази фланелка в ръцете си.

- На финала победихте Дортмунд. До колко този немски успех в Шампионската лига повишава напрежението в националния тим за постигане на нещо забележимо на Световното първенство в Бразилия през 2014 година?
- Когато на последните турнири германският национален отбор е достигал поне полуфиналите, тогава със сигурност сме част от фаворитите. Напрежението върху тима за спечелването на титла остава. Според мен нашите шансове за успех станаха още по-големи след успеха на клубния ни футбол този сезон. Опитът от участието на финала в Шампионската лига носи по-голяма увереност на всеки национален състезател.