Опитният нападател Емил Ангелов-Бабангида се присъедини към Хасково в началото на шампионата. Ветеранът е неизменна част от новака в "Б" група, който от 17:30 часа днес гостува на ЦСКА в първия мач от 1/16-финалите за Купата на България. Бабангида има голям опит в битките с "армейците", които многократно е побеждавал с екипа на "Левски", като се надява да го стори и с този на родния си град.

- Емо, Хасково има ли сили да поднесе сензацията срещу ЦСКА?

- Несъмнено ЦСКА е фаворит, но нищо не се знае. Ние си вярваме, а и смятам, че имаме възможности. Въпреки че в отбора ни са събрани предимно млади момчета, има и опитни като мен и Недялко Хубенов, които знаем как да помагаме на малките в трудните моменти. Ако играем добре, ако създадем положения и ги вкараме, имаме шанс да елиминираме ЦСКА. Нужно е да имаме и самочувствие. Аз и това обяснявам на момчетата в отбора. Без самочувствие няма как да поднесем сензацията.

- Надъхвате ли се по по-специален начин за този мач?

- Щом излизаш срещу ЦСКА не е нужно да те надъхват. Само като чуеш името и е нормално да искаш да се докажеш срещу тях. Аз и Хубенов като по-опитни винаги подаваме ръка на младите в Хасково. Помагаме с каквото можем, още не сме за отписване. Ето, аз вкарах 2 гола на "Раковски" и бихме с 3:2. Ту аз реша някой мач, ту Недялко също. Радваме се, когато младите ни питат за съвети. Помагаме им с каквото можем.

- ЦСКА ли е най-големият ти дразнител?

- Нормално е да е така. Всички знаят, че съм левскар и такъв ще остана завинаги. Иначе всички отбори са ми дразнители. Когато трябва, съм играл на високо ниво срещу ЦСКА, побеждавал съм ги много пъти. Сегашният мач е нормален за мен. Сигурно за по-младите тръпката е друга, тъй като те за първи път се изправят срещу такъв гранд. Жребият ни прати точно ЦСКА, за да можем в Хасково да си сверим часовниците и да видим какви всъщност са ни възможностите. Смятам, че отборът ни е добър, неслучайно сме първи в "Б" група. Оптимист съм.

- Равенството ли е целта ви при гостуването на "Армията"?

- Дори и да загубим, но с минимален резултат, мисля, че на реванша ще имаме шанс. А и феновете ни ще бъдат зад нас. Стадионът със сигурност ще се препълни, независимо от резултата в първата среща. Може да побере около 2500 зрители.

- В Борисовата градина ще имате ли подкрепа?

- Ще имаме добра агитка. Знам, че два автобуса тръгват. Ще има и други хора, които да ни подкрепят.

- Ако вкараш, като левскар би ли подразнил цесекарите?
- О, не. Със сигурност няма да ги дразня. Все пак сме професионалисти. Хората идват на стадиона, за да ни гледат, да ни аплодират. Не са нужни грозни сцени - да се дразним, да има конфликти между футболистите на терена. Това е неприятното в България и трябва веднъж завинаги да се изкорени. Грозните сцени, всичките глупости, нека се престане вече с тях. Футболът е за удоволствие, не е война.

- В "Б" група има ли напрежение, грозни сцени?

- Несъмнено има интрига. Най-лошото обаче са базите. Терените са ужасни, просто не ми се говори. Иска ми се час по-скоро нещата да се пооправят. "Б", а и "А" групата трябва да бъдат на едно средно ниво като организация.

- В Хасково как са нещата?
- Засега всичко върви по план. Ръководството си спазва обещанията. Плаща си всичко навреме. Добре е, не се оплакваме. Нямаме проблеми с финансите.

- Сигурно вече си забогатял от футбола и вече не мислиш за парите...

- Какви милиони? Само бели косми натрупах. Особено в българския футбол.

- Звучиш претръпнал и като че ли много-много не ти пука какво ще се случи в мачовете на Хасково с ЦСКА?

- Още не съм претръпнал. Спокойно мога да изкарам този сезон, а и през следващия смятам да играя. Със сигурност мачовете с ЦСКА са важни за мен. Много ще се радвам, ако сътворим сензацията. Но със сигурност изживяванията преди години с "Левски", няма как да се повторят. Остават завинаги в спомените ми. Горд съм, че бях участник в големи мачове на "Левски". Имах много успехи. След това и в Денизлиспор бях много добре. Няма да забравя как от нулева ситуация направихме 10 поредни победи и се спасихме от изпадане. Много радостни моменти съм имал, все големи емоции, които не се забравят.

- Твърдо ли си решил да се захващаш с треньорския занаят?

- Да, вече карам курсовете в НСА. Първият семестър мина, тепърва още ще уча. Сега съм помощник на Димчо Ненов. Уча се от него. Радвам се, че имам възможността да работим заедно, както и със Стойчо Драгов, който сега е треньор на вратарите в Хасково. Засега се разбираме много добре, надявам се така да продължат нещата, а дай Боже след време вече да съм старши треньор. Още обаче ми е рано. Засега съм играещ помощник-треньор.

- Защо се раздели с Берое?
- Забравил съм ги вече нещата там. Стиснахме си ръцете и се разделихме. В последния момент явно са преценили, че няма да им върша работа и не ми предложиха удължаване на договора, но както и да е. Минало, не се връщам назад.

- Какво е мнението ти за случващото се в любимия ти "Левски"?
- Наистина много съжалявам за "Левски". Много ме боли, но нищо не мога да направя, защото съм встрани от отбора. "Левски" завинаги е в сърцето ми. Работил съм с Наско Сираков. Знам какви са му възможностите и съм убеден, че много скоро отборът ще се върне на върха. Напрежението обаче е огромно. Селекцията се прави на пожар, все нови треньори се водят. Това са объркващи ситуации. Напоследък се привличат само свободни агенти. Явно не им се дават пари за добри футболисти.

- Как прие думите на Сираков, че този сезон приоритет за "Левски" е изграждането на Сектор "А", а не шампионската титла?

- Изненадах се. Не е нормално да каже тези неща, но мисля, че не го е премислил.

- Поддържаш ли връзка с някой от "Левски"?

- Само с Елин Топузаков контактувам. Останахме големи приятели. Постоянно се чуваме. Винаги му пожелавам успех. Той дава всичко от себе си и в работата си като помощник-треньор.

- Иска ли ти се отново да бъдеш в любимия клуб?

- Много ми се иска. Всичко става, времето ще покаже дали един ден ще се завърна на "Герена". Това ми е мечтата. Там е мястото, където се чувствам най-добре.

- Харесваш ли някой от сегашния отбор на "Левски"?

- Най-много ми харесва Миро Иванов. Донякъде и Генков - бори се, мъчи се. И Гаджев много се раздава, но като няма резултати и победи насреща е немислимо някой да се отличи и да хване окото. Неприятно впечатление прави Гари Родригес. Изобщо не го харесвам. Той играе за себе си, а не за "Левски". Когато трябва да подаде топката, не я подава. Срамна работа. За толкова години не могат една купа да спечелят. А ние редовно правехме дубъл. Освен това по наше време се играеше много по-бърз футбол, а сега не е така.

- След раздялата с Берое нямаше ли шанс да останеш в "А" група?

- Имах оферта от Локомотив (София), но не се получиха нещата. До последно чаках да излезе нещо за чужбина и през това време те си направиха селекцията и в един момент се отказаха от мен. В родния ми град ме помолиха да им помогна и нямаше как да откажа.

- Лесно ли се играе в "Б" група?

- Не е лесно, но се справям. Вече съм универсален, играя навсякъде. Където има дупка, съм готов да я запълвам. Дълги години не бях в "Б" група. Като млад съм играл в "Б" група, но за толкова години нищо не се е променило. Няма една нормална съблекалня.

- Имаш двама синове, поемат ли по твоя път?

- Големият Емилиян сега играе в юношите на Хасково. Започна с футбола в "Левски", след това го взех и в Стара Загора. Вече сме в родния ни град. Той не е нападател като мен. Играе стопер. Много исках да го направя нападател, но не се навива. Казва ми, че щом аз съм се доказал като голмайстор, той щял да се докаже като защитник. Радвам се, че играе с желание. В същото време се справя и в училището. Дано така продължи. Малкият Ернан още не е поел към футбола.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ