Тонислав Йорданов! Това име тепърва ще се споменава все повече и повече. Талантливият нападател, роден в Севлиево на 27 ноември 1998 година, е продукт на Академия Литекс, а след като беше голмайстор на юношеския национален отбор до 17 години, сега е реализатор и на държавния тим до 19 години. Формацията на селекционера Ангел Стойков спечели квалификационната група в Сливен след победи над Португалия (1:0) и Дания (2:0), като именно нападателят на ЦСКА вкара двата гола за успеха срещу "червения динамит". През март на юношеските национали предстоят решителните мачове от Елитния кръг, а Йорданов е убеден, че "лъвчетата" ще се класират за еврошампионата в Грузия. Големият талант даде интервю за БЛИЦ СПОРТ:

- Тони, честито класиране за Елитния кръг, как успяхте да победите Португалия и Дания?
- Благодаря! Успяхме с много желание. Това се видя във всеки един от съотборниците ми. Показахме характер.

- Вкара два гола на Дания и привлече интереса на Байерн, поласкан ли си?
- Да, поласкан съм. Все още обаче никой не е говорил с мен. Още нищо не е сигурно. Сигурното обаче е, че не бих отказал на Байерн, ако наистина ме искат. Ако пристигне оферта, ръководството на ЦСКА решава.

- Чувстваш ли се лидер на юношеския национален отбор до 19 години, въпреки че все още си непълнолетен?
- Така е, вече се чувствам лидер. Треньорът ми гласува нужното доверие, за което му благодаря. Надявам се с момчетата да продължим в същия дух. До момента всичко се получава отлично.

- Тежи ли деветката?
- Разбира се. Номер 9 задължава много, постоянно трябва да вкарваш голове. Целта ми е да бележа и да помагам за постигането на победите.

- Вчера защо не успя да вкараш и на Беларус?
- Истината е, че бяхме твърде отпуснати. Не знам защо така се получи. Преди мача уж си говорехме, че излизаме мотивирани и скачаме за трите точки. Явно обаче предварителното гарантиране на първото място ни поотпусна. Треньорът Ангел Стойков с право ни се кара след мача. Беше разочарован от нашите действия на терена.

- Реално ли е да говорим за класиране на еврофиналите в Грузия следващото лято?
- Смятам, че ще се класираме. В този отбор виждам голям потенциал. С играта, която показваме до момента, имаме огромни шансове. Всеки противник трябва да се страхува от нас.

- Има ли съперници, които си пожелавате за групата в Елитния кръг?
- Нямаме претенции. Дори е по-добре да играем отново със силни отбори, защото срещу тях сме много по-мотивирани. Но наистина смятам, че ни чака добро бъдеще. Отборът ни е доста обигран. Вече много години сме заедно, още от проектонационали сме горе-долу тези момчета, които играхме сега на квалификацията в Сливен. Колективът е отличен, всеки си върши работата както трябва. Треньорският щаб е много добър. Българският футболен съюз прави всичко възможност да бъдем на нивото на силните отбори, визирам Германия и Франция.

- Впечатленията ти от съвместната работа с Ангел Стойков?
- Аз съм от кратко време при него. Много позитивен човек е. Господин Стойков е отличен тактик. Вижда перфектно нещата при противниците, които отлично разузнава и след това ни съветва как точно да играем. Неслучайно във втория мач с Дания бях изтеглен зад нападателя. Когато на смяна в началото на второто полувреме влезе Вальо Йосков, аз преминах зад него и бях доста ефективен. (б.р. - Тонислав вкара на Дания в 64-ата и 80-ата минути).

- Отпразнувахте ли класирането?
- Да, събрахме се с треньорите и шефовете, които бяха с нас в Сливен. Казаха ни да бъдем здраво стъпили на земята, защото трудното тепърва предстои. Все още нищо не сме постигнали. На Елитния кръг ще бъде много трудно, но ние ще дадем най-доброто от себе си. Даже предпочитам да се паднем срещу Германия. След като Байерн ме следи, ще е много добре да вкарам гол и на немците.

- Съотборникът ти в ЦСКА Павел Головодов също е част от юношеския национален отбор, но сега беше извън сметките на Ангел Стойков. Липсваше ли ви?
- Може би щеше да помогне, но ако гледаме реално, той сега не е във форма. Знаете, че имаше два месеца наказание. Головодов наистина е голям талант, той е част от юношеския национален отбор и съм убеден, че за Елитния кръг ще се завърне много по-силен.

- Коментарът ти за наказанието на съотборниците ти Слави Петров и Валентин Йосков?
- Не съм запознат какво точно се е случило с тях. Слави ми е съотборник и в ЦСКА, но все още не сме разговаряли.

- Играеш за втория отбор на ЦСКА и в Елитната група до 19 години. Кога ще те видим и с екипа на първия тим в официален мач?
- Надявам се това да се случи в най-скоро време. Всичко зависи от треньорите. Искам шанс, който ще го грабна с двете си ръце. Досега Едуард Йорданеску не е разговарял с мен. Тренирам предимно с втория отбор на ЦСКА и очаквам своя миг.

- На кой от европейските грандове симпатизираш?
- Барселона и Ливърпул, но не бих отказал на Байерн.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ