Вицепрезидентът на волейболната ни федерация Любо Ганев даде интервю за БЛИЦ СПОРТ преди старта на европейското първенство. Днес нашите се изправят срещу Гърция, а в групата са още домакинът Франция, Италия, Румъния и Португалия. Първите четири тима в класирането продължават на осминафиналите. Ганев е убеден, че България ще прескочи групата, като обяви, че целта е първото или второто място. 

Легендата разкри и голямата новина за Силвано Пранди. Италианският селекционер на България твърдо остава начело на отбора и за олимпийската квалификация през януари в Германия - дори и при провал на Европейското. 

- Какво да очакваме от нашия отбор на Европейското и да се надяваме ли, че можем да стигнем далеч?
- Всички момчета са много надъхани, от вчера съм при отбора. Очакваме успешен старт с чиста победа над Гърция и смятам, че ще я постигнем. Добре е, че програмата е такава - стартираме с три предвид леки срещи (б.р. - утре с Румъния и в събота срещу Португалия), въпреки че на европейско първенство няма как да има лесни мачове. Важното е да покажем истинския облик. Убеден съм, че ако повторим играта от мача с Бразилия във Варна, ще побеждаваме наред на Европейското. 

- Защо сте толкова убеден в победата над Гърция на старта? 
- По-силни сме. Гърците не са участвали на Европейско близо 10 години. Истината е, че във всички мачове трябва да подходим сериозно. Убеден съм на 1000 процента, че ще прескочим групата. Важното е да излезем на по-висока позиция. Гоним първото или второто място в класирането в групата. На осминафиналите ще срещнем някой от отборите от групата на Русия. Те сигурно ще са първи, така че ние не трябва да завършваме на четвъртото място, за да избегнем мач с тях. И първото място е постижима цел, можем да бием Франция и Италия. Италианците вече се класираха за Олимпиадата и постигнаха целта си за тази година. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

- Има ли я още горчилката от загубата от Бразилия във Варна и пропуснатия шанс да се класираме за Токио 2020? 
- Има я, естествено, особено при по-опитните. Момчетата съжаляват за пропуснатия шанс, но имаме възможност за поправка. Сигурен съм, че можем да влезем в тройката на Европейското. След това се съсредоточаваме към олимпийската квалификация в Германия. Имаме шансове, въпреки че мнозина побързаха да ни отпишат за Токио 2020. Ако повторим играта от мача с Бразилия, мисля че няма отбор в тази тази квалификация, който да не можем да победим. Но сега целта е Европейското. След него ще мислим за олимпийската квалификация. Важно е да се представим добре, да си върнем самочувствието. Почти винаги сме в Топ 4 на европейските първенства, надяваме се да продължим традицията.

- Тръгва ли си Силвано Пранди при провал на Европейското? 
- Договорът на Пранди е ясен и категоричен - ако класира отбора на Олимпиадата, ще ни води и там. Няма значение какво ще се случи на европейското първенство. Той самият каза, че не вижда смисъл да остава да работи с този отбор, ако не се класираме за Токио 2020. Ако не успее, със сигурност си тръгва. Пранди е на 100 процента треньор до края на втората олимпийска квалификация. Ако я спечели, остава да води България и на Олимпиадата. 

- Надъхвате ли състезателите преди старта на Европейското? 
- Гледаме да им е по-спокойна обстановката. Мога да ги надъхвам само прихологически. Волейболната федерация се стремим да правим всичко за тях, да се чувствам максимално комфортно.

- Ще се радваме ли на добра подкрепа от трибуните във Франция?
- Да, има доста българи тук. Нашите фенове ни подкрепят бурно, особено когато побеждаваме. Момчетата ще се стремят да ги зарадват.

- В интервюто, което дадохте за БЛИЦ след драматичния мач с Бразилия, посочихте Розалин Пенчев като бъдещ лидер на националния отбор. Посрещачът обаче отпадна за Европейското поради контузия. На негово място в групата спешно бе извикан Георги Петров.
- Жалко, че се контузи, но имаме много добри състезатели на неговия пост. Всеки национал, който е в отбора, е важно да даде всичко от себе си на игрището и да зарадваме хилядите ни фенове.

- Какво ви накара отново да помогнете на българския волейбол? Преди дни дарихте 700 топки на федерацията, която ще ги разпредели по клубовете и школите.
- Знаете, че съм представител на "Микаса" за България. С Данчо Лазаров и "Микаса" постигнахме споразумение да предоставим 700 топки за всички първенства - от 13-годишните до мъжете. Даряваме ги безвъзмездно на БФВолейбол. Договорът е за 2 години, догодина ще има още 700 топки. Федерацията ще ги разпредели по клубовете. В договора е предвидена и специална гарантирана преференциална цена, която е валидна за всички клубове, които са членове на БФВолейбол. България е една от първите държава в Европа, в която новата топка V200W става официална за игра за всички групи и за всички възрасти над 13-годишни още от настоящия сезон. Договорът стана факт благодарение на желанието и добре свършената работа на президента на БФВ инж. Данчо Лазаров и мен като официален представител на марката "Микаса" за България. Радвам се, че нашите волейболисти ще имат възможност да бъдат едни от първите, които ще оценят качеството на новата топка V200W. А за най-малките сме помислили и ще подсигурим топката "Микаса" VS170W, която е от пяна с тегло 160-180 грама и заменя старата топка SKV5. Винаги съм помагал и ще продължа да го правя. Достатъчно пари съм изкарал от волейбола. Помагам както и с каквото мога. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

СЪСТАВЪТ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО:
Разпределители: Георги Сеганов, Добромир Димитров
Централни блокировачи: Виктор Йосифов, Светослав Гоцев, Теодор Тодоров, Алекс Грозданов
Посрещачи: Тодор Скримов, Николай Пенчев, Мартин Атанасов, Георги Петров
Диагонали: Цветан Соколов, Венелин Кадънков
Либера: Теодор Салпаров, Петър Каракашев