Доскорошният национален селекционер по волейбол Найден Найденов даде интервю пред Агенция БЛИЦ. Специалистът отстъпи мястото си за втори път, като този път бе избран Пламен Константинов. Ето какво сподели наставникът, извел България до четвърто място на Олимпиадата в Лондон:

-Господин Найденов, защо не бяхте предпочетен за постоянен треньор на България?
-С този въпрос трябва да се обърнете към федерацията, хората там решават. От моя страна аз съм си изпълнил всичко, винаги съм бил коректен към отбора, поемал съм го в тежките моменти. Защо така се получава за втори път?! Вижте, винаги съм гледал положително и оптимистично на нещата. Може би и затова имам успехи, защото винаги гледам по-положително на ситуацията. Не искам да коментирам, да говоря. Въпросът е отборът да продължи напред, треньорът да ги възроди. Да успее да направи това, което бях направил аз, този колектив, да върне това настроение.

-Не ви ли е яд, че за втори път се разминавате с поста?
-Усещах накъде отиват нещата, предполагах, че Пламен ще бъде избран, защото много се коментираше. Очаквах го, затова се бях настроил. Исках да си свърша работата нормално и да направя това, което се иска от мен.

-Как се чувствате, може би недооценен въпреки успеха в Лондон?
-Чувствам се като човек, който си е свършил работата на сто процента. Защо не ме оценяват?! Трябва да попитате тези, които са взели решението. Аз няма от какво да се срамувам, тръгвам си с високо вдигната глава. Не искам да създавам интриги, всичко вече е минало, няма за какво да се сърдя. Първият път, след Олимпиадата в Лондон, се почувствах обиден, преживях го по-трудно. Сега усещах нещата накъде отиват и бях подготвен.

-Защо се получи този срив в Световната лига? Какво казахте на момчетата след оставката на Камило Плачи?
-Казах им: "За мен няма значение кой ще поеме отбора, вие трябва да разберете, че трябва да сте едно, заедно и събрани. Вярвам във вас, показахте на Олимпиадата, че можете. След големи разправии показахте, че можете, че сте един колектив." Това бяха думите ми.

-Какво липсваше на отбора напоследък, за да се стигне до загубите?
-Всичко - нямаше плам в очите, нямаше желание, помощ един към друг. Знаете, че българският манталитет е по-различен. Когато отборът започне да губи, изчезва желанието, започват взаимните обвинения. Не сме като сърбите, които като излязат на игрището и са едно цяло, без значение какво е било минути преди това.

-Къде е вината на Камило Плачи?
-Не искам, а и не обичам да говоря за колеги. Така съм възпитан. Аз още преди казах, че най-много се радвам, че българин ще бъде треньор на националния ни отбор. Българин, който най-добре познава нашия манталитет. От все сърце пожелавам на Пламен да успее, дано вдигне отбора и да направим нещо на световното първенство. Бях готов да поема кормилото, но така се получи. Не съжалявам и наистина пожелавам нещата да се оправят.

-Защо в последните няколко години все се разминаваме с бронзовия медал?
-В Лондон станахме четвърти, на следващата година вече трябваше да печелим медали. Аз продължавам да твърдя, че този отбор може и трябва да печели медали. Вярвам, че тези момчета са готови да ги вземат. След Олимпиадата трябваше да вдигаме нивото си, защото момчетата стават по-опитни. Почти всички са в разцвета на силите си.

-Не е ли търсене на лесно оправдание за загубите, че играхме със силни съперници в Световната лига?
-Това не е единствената причина да губим. Щом сме на шесто място в световната ранглиста значи и ние сме силен противник. А и тези отбори сме ги побеждавали. Дано отново го направим, защото когато изпуснеш пътя много трудно отново се връщаш сред елита. Останалите отбори също се развиват, конкуренцията стана убийствена.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ