Едно от последните нови попълнения в ЦСКА Игнасио Варела даде интервю пред клубния сайт. Уругваецът игра през есента под наем в “Ботев” (Враца), след като беше собственост на италианския Палермо. Ето какво каза Варела:

-Игнасио, вече почти една седмица си в ЦСКА. Какво мислиш за отбора?
-Това е много силен отбор за България. Затова не се поколебах да дойда. Има много добри играчи, и се надявам да направим големи неща заедно.

-Как се стигна до договора ти с клуба?
-Първо Палермо говори с “Ботев” (Враца) да ме пусне, защото бях преотстъпен за цяла година, и те искаха пари. След като се съгласиха, вече нищо не пречеше да дойда.

-Какво знаеш за ЦСКА?
-ЦСКА е най-известният отбор в България. Съгласих се веднага да започнем преговорите. Един от директорите на Палермо се погрижи за трансфера. Знам за ЦСКА. Знам и за Христо Стоичков. Той е страхотна реклама за клуба. ЦСКА е добра възможност за мен. При преговорите ми казаха, че съм важен за ЦСКА, което ми хареса. Аз ще убедя хората в качествата ми, и в това, че съм важен за ЦСКА.

-Когато игра в “Ботев” Враца, гледа ли мачове на ЦСКА?
-Няколко от тях - да. Играха много добре. Аз също се изправих срещу ЦСКА в София. Направиха ми впечатление Мишел Платини, Анисе и Сержиньо.

-Феновете на ЦСКА не са гледали много мачове на “Ботев” Враца, на каква позиция предпочиташ да играеш?
-Предпочитам да нападам. Играя отдясно, но силният ми крак е левият. Казват, че съм бърз и техничен (смее се).

-Палермо плати почти 3 милиона евро за теб. Тази сума звучи огромна за футболист в България...
-Италианците бяха много настоятелни. Те ме забелязаха след Световното за младежи, на което играх за Уругвай. Беше отличен шанс за мен да се покажа и да натрупам опит.

-Кажи нещо за отбора, от който тръгна в Уругвай?
-Казва се Дефенсор и е от столицата Монтевидео. Интересен клуб е. Залага на млади футболисти и дава възможност за развитие. Разчита на собствени кадри, и не се представя лошо.

-Защо не играеше много в Палермо?
-Защото Италия е по-специална страна. Мачовете, които изиграх в Италия, бяха на ниво, но напрежението там от задължителната победа беше голямо за целия отбор. Искат, когато играеш винаги да печелиш. Няма лошо, но не отчитат младостта. За една година смениха четири треньори. За млад футболист е невъзможно да се приспособи към такъв ритъм.

-Сблъсквал ли си се с мафията в Сицилия? На улицата или в някое заведение...
-Само съм чувал за нея, но не съм ги срещал на улицата. Това, което гледаме във филмите, го няма.

-Президентът на Палермо е много ексцентричен – Маурицио Дзампарини. Говорил ли си с него?
-Той е много специален човек. Много амбициозен. Когато играем с отбор, чийто треньор е бил такъв и в Палермо, винаги иска да спечелим. Той знае как да мотивира играчите. Когато пристигнах в Италия ми подари кола - Мини Купър. Ей, така – за добре дошъл. Той винаги е с отбора. Дава всичко за нас футболистите.

-Палермо не е сред най-успешните клубове в Италия, но се оказва, че май е сред най-амбициозните...
- Така е. Не си поплюват, когато имат решение за нещо. Ето и сега - уволниха директора и треньора на Палермо, които ме пратиха в ЦСКА, защото резултатите на отбора не са задоволителни. Сега пак върнаха един от предишните ръководители.

-Какви са ти спомените от “Ботев” Враца?
-Само добри. Започнехме от дъното, а после спечелихме няколко мача и обстановката се нормализира. Трябваше да се мотивираме сами. Когато пристигнах там бяхме 16 чужденци, а накрая останахме само четирима. Оставам с добри спомени от престоя си във Враца.

-На какво ниво е според теб шампионата в България?
-Той зависи от ЦСКА, “Левски” и Лудогорец. Те са на доста по-високо ниво от останалите отбори. Силни ли са водещите клубове, и първенството става по-силно. Мисля, че пролетта в България ще е интересна.

-Впечатленията ти от феновете в България?
-Радвам се, че ще играя пред тези на ЦСКА. Вече знам какво представляват. Една огромна маса от хора, които обичат до лудост ЦСКА. Във Враца хората идваха на стадиона, но бяха много по-тихи. А феновете на някои други клубове дори не ходят на мачове.

-Гледа ли последния мач между ЦСКА и “Левски”?
-Нямах възможност, но знам, че това е най-голямото дерби в България. Гледах обаче мача за Купата срещу Лудогорец на техния стадион. Стана двубой от екстра класа, в който видяхме красив футбол. Помислих си – защо и аз да не играя в някой от тези отбори. Тогава ЦСКА победи и ми стана симпатичен.

-Какво мисли семейството ти за трансфера в ЦСКА?
-Баща ми беше щастлив, защото ще играя в добър отбор. Майка ми искаше да играя в Италия. Но за мен е много по-важно да играя в голям отбор, който е известен в Европа, отколкото да чакам какво ще стане при поредния треньор в Италия.

-Труден ли ти е българският език?
-Да. Знам няколко думи като добро утро, здравей и как си. Труден е, защото не е близък с най-популярните езици.

-Какво предпочиташ - да вкараш гол или да направиш асистенция?
-В Италия вече отдават еднаква степен на важност и на гола, и на асистенцията, но като нападател обичам да бележа.

-Харесва ли ти животът в България?
-Във Враца не излизах много. София ми хареса. Голям европейски град с много възможности, за тези които живеят в него.

-Разкажи нещо интересно от кариерата ти досега...
-Първия ми мач в Италия беше срещу Наполи, като гости. Стадионът беше пълен. Когато влязох, треньорът ми каза да играя спокойно. Още на първата топка, която дойде в мен, исках да направя нещо интересно. Езикиел Лавеци ми взе топката от краката без да разбера какво се случва. Замалко да ни вкарат гол. Всичките ми съотборници ми се скараха и ми казаха, че в Италия играта ми трябва да е подчинена на отбора. А това бе само приятелски мач. Оттогава започнах да се уча да не съм индивидуалист. Наложи ми се да свикна да обработвам максимално бързо топката, и ако финтирам – да е на скорост./БЛИЦ