ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Легендарният Петко Маринов даде интервю за Агенция БЛИЦ. Говорим за днешния двубой на националите срещу Швейцария, както и за изминалите двубои от груповата фаза. Нашите приемат съперника в зала "Универсиада" от 19:30 часа.

-Господин Маринов, какви са шансовете ни срещу Швейцария?
-Ние сме по-класният отбор. Ще победим, макар че в Европа вече не може да се говори за слаби отбори. Ние изостанахме страшно много в организационно отношение. Въпреки това сме фаворити и ще спечелим.

-Имаше критики за загубата от Румъния и гостуването на Исландия.
-Напълно основателно. За мача с Румъния предполагам, че подценяването е изиграло основна роля. Винаги обаче съм казвал на моите състезатели или състезателки, че думата подценяване е характерна само за България. Ние сме малка страна, напоследък не сме нищо в спорта и на база на какво подцаняваме даден съперник. Мисля обаче, че точно загубата от Румъния и после мача с Исландия дойдоха навреме. Аз съм сигурен, че днес момчетата ще играят сериозно и ще спечелят.

-На какво се дължеше това отпускане срещу румънците?
-Много лесно ги бихме там, водехме с голяма разлика, много лесно спечелихме и срещу Исландия тук. Вероятно заради това се отпуснахме.

-Каква трябва да бъде крайната ни цел, възможно ли е да спечелим квалификациите?
-Мисля, че имаме сили да ги спечелим. Аз съм фаталист, не искам да дърпам дявола за опашката. Ако днес играят задружно, отборно, с дух, ще се получат нещата, сигурен съм.

-В отбора продължава да бъде основна тема лидерството на близнаците Деян и Калоян Иванови.
-(прекъсва ме). Без тях сме много зле, те наистина са лидери. Сигурно имат някакви прояви, за които не знам, но на мен ми изглеждат прилични момчета. Като всяка личност може да имат дисциплинарни проблеми, но наистина са лидери и много добри играчи. С взаимни компромиси би трябвало да се върви напред. Без тях видяхме какво беше миналата година, те наистина са важни и се надявам са подходят сериозно. Мисля, че осъзнават каква отговорност пада върху тях. Срещу Исландия накрая Божидар Аврамов и единият от близнаците ни извадиха.

-Справя ли се Тити Папазов с обстановката в отбора?
-Тити се слави като човек, който успява да мотивира състезателите, успява да скъси дистанцията. Той е артист човек, умее да влиза под кожата та играчите.

-Пак около близнаците се заформи скандал миналата година, а сега отборът се лиши от опитния Филип Виденов?
-Още миналата година Филип имаше някакви претенции към ръководството на федерацията. Филип е свястно момче, преценил е, че му е време да се откаже. А и на неговия пост се появиха Божидар Аврамов, Чавдар Костов.

-Атанас Тонев каза преди няколко дни, че е унизително да играем с Румъния и Исландия, а видяхме какво се получи?
-Уважавам го много, но той си мисли, че след неговото управление всичко нататък е потоп. Не искам да сравнявам годините, поколенията и т.н. Ние толкова изостанахме, че всеки ден трябва да работим и да се доказваме. Друг е въпросът, че новите и млади треньори и играчи не знаят историята. Клише е, но е правилно – без да знаеш историята си, не можеш да имаш бъдеще. Я попитайте един сърбин за бивш баскетболист или треньор. Ще каже: „Велик йе.“

-По ваше време щяхте ли да броите Румъния и Исландия за съперници?
-Ние си правехме майтапи с турци и гърци, а видяхте те къде отидоха. Нещата много се промениха, парите си казаха думата. Но не го използвам като оправдание, просто трябва да се работи, за да излезем от това положение.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ