Големият нападател на "Левски" от началото на 80-те години Петър Курдов изригна по адрес на случващото се на „Герена". Той разкритикува политиката на клуба, действията на Наско Сираков и определи като „сготвен" треньора Николай Митов. „Писна ми, дори сега запазвам благоприличие", често уточняваше Курдов по време на разговора в интервюто си за "Меридиан Мач".

- Г-н Курдов, как ви се видя "Левски" в мача с Иртиш?
- Убедих се за пореден път, че футболистите, които останаха от миналия сезон, а и тези, които привлякохме през паузата, са отчайващо слаби. Възрастният ми дядо е на 82 години и по време на мача с Иртиш ме попита: „Абе, къде са българчетата на терена". Дълго време ги издирвахме, за да открием, че са трима-четирима. И това, при положение че се бием в гърдите, че в ДЮШ на „Герена" и „Раковски" тренират 650 деца. Е, къде са тези деца, питам аз?

- След това 0:0 какви са шансовете за реванша?

- Всичко може да се случи, все пак топката е от женски род. Изиграха се 90 минути на „Герена", а остава още толкова в Казахстан. Много се надявам, че "Левски" ще продължи, защото иначе ще бъде огромен провал. Видя се, че шефовете на "Левски" са си направили грешно сметката. Имаме предвид изказванията на Наско Сираков, който каза многозначително: „Какви са тия Иртиш?", преди мача. Голям лаик е този, който си мисли, че Иртиш е слаб отбор. Там играят футболисти, минали през руската школа. Тежка заблуда е, че мачът в Павлодар ще бъде лек.

- Усетихте ли промяна в "Левски" на всички нива в сравнение с миналия сезон?

- С риск да бъде обвинен, че защото синът ми не е в "Левски" си позволявам по-остър език, ще кажа няколко истини. Крайно време е да спрем да се заблуждаваме, че на „Герена" нещата вървят в правилна посока. Няма как това да стане, а една от основните причини за това е фактът, че Наско Сираков и Тодор Батков не могат да се понасят. Двамата демонстрират пред обществеността привидна любов, но за тези, които сме наясно с нещата, това е страшно смехотворно. И друго, ще цитирам футболно величие като Иван Вуцов, който обяви, че на "Левски" му трябва сериозен треньор. Резултатът не закъсня - пияницата Люпко Петрович се появи на „Герена". Ники Митов вече е „сготвен", а това трябва да е ясно на всички. Той има много недостатъци, за да води "Левски". Да, той е млад и навярно способен човек, но биографията му е смехотворна. Меко казано, е срамно той да е треньор на „сините". Левскарче е, но има още много хляб да изяде, за да е достоен за този пост. По-важният въпрос обаче е кой го назначи и защо го остави след миналогодишния провал?! Някой иска да си изтрие осрания задник с Ники Митов. Кой е той? Нека си признае, но затова се искат големи топки. Много хора се чудят, какво се случва на „Герена". Сираков да не бъде страхливец и да свали сините очила. Трябва да каже истината за "Левски".

- Онзи ден Люпко Петрович гледа мача с Иртиш от ложите на „Герена"...

- Естествено, че този пияница Люпко ще гледа от ложите. Вероятно Сираков го е поканил. Вече се чакат алъш-веришът, комисионите... Ето, Наско обяви, че е наясно с това кои футболисти не стават за "Левски". Няма случайни неща.

- С други думи, трансферите на чужденците на „Герена" ви изглеждат съмнителни, така ли?

- Големите клубове дават десетки милиони за селекция. Те да не са балами, че хвърлят толкова пари. Добрите футболисти струват скъпо. Ние обаче обикаляме Европа да събираме ментетата й на „Герена", за да ядат хляба на нашите деца. Не може така. Направих си труда да изчисля колко юноши на "Левски" играят в „А" и „Б" група в момента. Цифрата е 48! Става така, че нашите момчета са отритнати от родния си клуб, а комисионните определят голяма част от състава. Това трябва да се пресече. Трябва да се започне някаква кампания. Сега е модерно в България да има стачки... Питам аз - къде са саратниците на Сираков? Говоря за хората, които играеха заедно с него и го направиха този Сираков, който сега има статута на легенда. Без нас кой щеше да е сега той?! Имаше един - Ники Илиев, но доколкото разбрах, вече не работи на „Герена". Кабинетът му дори е запечатан. Има много кадърни хора, които са минали през "Левски". Къде са те сега? Тоя клуб да не е на майката и бащата на Сираков?

- И все пак как гледате на варианта Люпко Петрович да поеме "Левски"?

- Направо съм ужасен от подобна възможност. Люпко е перманентно пиян. Знам това добре, защото, докато той беше на „Герена", аз водех дублиращия отбор. Тогава Мъри Стоилов и Георги Тодоров му водеха тренировките, защото той не се отделяше от чашката. Тоя иска минимум 50 000 долара заплата. Вие знаете ли колко кадърни хора биха работили на „Герена" за половин милион на година? Ако докарат Петрович, нещата ще излязат тотално извън контрол.

- Да се върнем на мача с Иртиш. Не мислите ли, че проблемите дойдоха от липсата на качествен нападател?

- Това се очакваше, защото на „Герена" останаха тези двамцата от миналия сезон. - Силва и Карвальо. Сигурен съм, че по-слаб нападател от Силва не е имало никога на „Герена". Колкото до африканеца - този младеж си позволи да плюе по българския футбол, което за мен беше краят му в "Левски". Видях много добре как Карвальо се изплю, преди да бие некадърно дузпата. Явно него "Левски" не го вълнува, а някои се опитват да го изкарат герой. Радостен съм поне от новината, че ръководството се опитва да ги продаде.

- Стана няколко пъти дума за „синята" школа. Може ли "Левски" да тръгне по стъпките на Литекс и да изгради отбор от юноши?
- Естествено, че може. Това е пътят, но явно на някои хора не им се иска. Направи ми впечатление, че от „Герена" всички сочат с пръст Литекс и ги покриват с аплодисменти, но правим грешките от миналата година. "Левски" трябва да спре с тази демагогия. Задава се 100-годишният юбилей. Иво Тонев обяви, че ще бъдем шампиони, и то няколко сезона подред, но нещо не станаха нещата.

- Каква оценка давате на новите попълнения Кевин Бру и Рамон Лопес, който игра малко срещу Иртиш?

- Няма да бъде честно от моя страна да им слагам оценки след един мач. Колкото и да ми се иска да кажа истината, ще замълча. Вижда се, че двамата имат футболни данни, школувани са. За да са на „Герена" обаче, трябва да са поне два пъти по-добри от българите... Дано не съм прав за тях.

- Трябваше ли феновете да започнат с скандиранията „оставка" по адрес на Ники Митов още след първия мач?

- Тези викове са в резултат на провала през миналия сезон, факт е, че "Левски" изпусна титлата и купата по срамен начин. Какво още трябваше да се случи, за да дойде сериозен треньор на „Герена". Какво още трябва да загубим? Емил Велев човекът стана шампион, а го изхвърлиха като мръсно коте. При Мъри Стоилов стана същото. Сега обаче Ники Митов е фаворизиран и бутан, без да има футболни причини за това. Пак казвам - държат Митов, за да си изтрият осраните задници с него. Той вече е „сготвен". Друго какво може да си по­мисли човек, като гледа фактите.

- Кой трябва да е треньор на "Левски"?
- Не искам да давам еднозначен отговор на този въпрос. Ще кажа само, че от бившите футболисти има достатъчно кадърни хора. Трябва на „Герена" да се събере левскарско ядро на 50-годишни хора, а зад тях да застане някой от големите - Васил Методиев - Шпайдела или Иван Вуцов. Шапка свалям на Стойчо Младенов. Той когато е в ЦСКА, събира около себе си само истински цесекари.

- Тони Здравков беше назначен за шеф на „синята" школа. Ще се справи ли?
- Тони е сериозно момче, мъжкар, потомствен левскар. Той има сериозни познания и аз аплодирам това назначение. Той е в състояние да направи необходимите промени. Дано да го оставят да работи сам, а не да му подсказват...

- Не мога да не попитам за мнението ви за случващото се в ЦСКА.
- Никога не съм вярвал, че нещо подобно може да се случи с ЦСКА. Много ме е яд, че употребиха Стоичков. Как можа Ицо да се поддаде по акъла на разни хора, които го използваха по най-грозния начин. Идеята клубът да фалира и по този начин да спести 12-13 милиона лева към длъжниците си е безумна. Тук държавата е длъжна да се намеси, и то по решителен начин, за да остане ЦСКА там, където им е мястото.