"Левски" сериозно се изложи на старта на новия сезон, завършвайки 0:0 у дома с Иртиш (Павлодар) в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа, оставяйки всичко да се решава след седмица на реванша в Казахстан.

Срещата тази вечер се игра пред около 8000 зрители на стадион "Георги Аспарухов". Верните фенове на "сините" очакваха победно начало на сезона, в който любимият им клуб чества 100-годишнина. Запалянковците обаче бяха разочаровани, както беше и в края на миналия, когато селекцията на Николай Митов сдаде шампионската титла на Лудогорец след равенство 1:1 у дома със Славия, както и пропусна да спечели Купата на България, губейки след дузпи от Берое.

Бесните фенове не издържаха през второто полувреме на двубоя с Иртиш, не само заради нулевото равенство, а и най-вече заради безидейната игра на своите и започнаха да ги освиркват.

В грешник за "Левски" тази вечер се превърна Базил Де Карвальо. В 77-ата минута той пропусна дузпа, отсъдена за нарушение срещу самия него. Появилият се на смяна голмайстор беше повален от бившия защитник на Черно море Мамуту Кулибали в наказателното поле на казахстанците, което даде основание на съдията Орел Гринфелд от Израел да посочи бялата точка. От нея обаче Де Карвальо се изложи и лиши "сините" от победата.

На косъм да се превърне в грешник беше и опитният Станислав Ангелов. Ветеранът сгреши с изнасянето на топката в 67-ата минута и остави двама играчи на съперника да се озоват сами срещу Димитър Везалов, но за късмет на Пламен Илиев Улугбек Бакаев стреля по земя покрай дясната му греда, след като се озова очи в очи със стража на "сините". В този момент публиката на "Герена" изтръпна.

С издънката срещу Иртиш тази вечер "Левски" не успя да подхване победно ново начало след завръщането на Наско Сираков. Легендата се озова обратно на "Герена" именно с идеята да вдигне отбора, но към момента това не се случва и "сините" бяха кръгла нула срещу казахстанците. Гостите дори могат да съжаляват, че не победиха тази вечер, което щеше да бъде същинска сензация, но не и нелогично, след като на няколко пъти им се откриха отлични ситуации да накажат Пламен Илиев.

В първата официална среща за новия сезон наставникът Николай Митов се довери на Жоао Силва в предни позиции. Именно португалецът започна на върха на атаката за сметка на Базил Де Карвальо, който остана на пейката. Най-новото попълнение на "Левски" Цветан Генков остана без картотека за мачовете с Иртиш и поради тази причина бе извън сметките на Митов.

На вратата беше Пламен Илиев, а крайни бранители - Дъстли Мюлдер (вдясно) и Нуно Пинто (вляво). Грешникът от края на миналия сезон Димитър Везалов (б.р. - забил си нелепия автогол при равенството 1:1 със Славия, което прати шампионската титла при Лудогорец) и опитният Станислав Ангелов бяха двойката централни защитници тази вечер. Пред тях играха Стефан Велев и привлеченият това лято французин Кевин Брю. Гари Родригес и Кристовао Рамос атакуваха по двата фланга, а зад Жоао Силва беше Владимир Гаджев. Националът не се представи по най-добрия начин и Митов го замени в 60-ата минута, когато пусна на мястото му един от най-големите таланти в момента у нас - 17-годишният Антонио Вутов.

"Левски" игра по-силно от своя съперник през първото полувреме, но така и не успя да реализира създадените положения пред вратата на Вячеслав Котляр. През втората част гостите от Казахстан се поокопитиха и дори можеха да стигнат до сензационната победа, като не се възползваха по най-добрия начин от колебливите действия на защитниците на "Левски". От отбраната на "сините" се открои единствено Дъстли Мулдер, който беше най-активният за домакините. Холандският десен бек дори на няколко пъти се включваше в предни позиции и пробва мерника си, но неточно.

Избраниците на Митов започнаха вихрено мача и атаките към вратата на Иртиш се заредиха една след друга. В 3-ата минута дебютантът Кевин Брю изпълни пряк свободен удар, но уцели стената. Малко след това след центриране на Нуно Пинто от дълбочина отляво към далечната греда, Жоао Силва засече с глава, но вратарят спаси. В 11-ата Кевин Брю опита да изненада Котляр, който беше извън рамката си, излизайки напред, новото попълнение на "Левски" стреля от 30-ина метра, но изпрати топката покрай дясната греда.

В 13-ата удар на Гари Родригес бе избит в корнер, след центрирането в наказателното поле Жоао Силва засече с глава, но неточно. В 16-ата минута рейд на Родригес завърши с удар пред пеналта, но той бе блокиран. В следващата минута след продължителна атака на "Левски", последва шут на Мулдер над вратата. Малко след това Гари Родригес дриблира отляво, стреля от малък ъгъл, но в аут.

В 25-ата холандското крило пропиля отлична възможност за откриване на резултата. Родригес получи топката от Гаджев в наказателното поле на гостите, но не успя да уцели вратата.

В 30-ата отново той застраши Иртиш. Холандецът стреля от ъгъла на наказателното поле, но вратарят спаси. В следващата атака Родригес нахлу отляво и центрира остро, а Котляр хвана топката. Две минути преди края на първата част след центриране в наказателното поле на казахстанците, Жоао Силва засече с глава, но изпрати топката в аут.

"Левски" се опита да диктува събитията и след почивката, като в 50-ата минута Стефан Велев стреля силно от 20-ина метра, фронтално срещу вратата, но стражът на гостите спаси. Две минути по-късно Кристовао Рамос бе изведен в пеналта, стреля, но в аут. В 55-ата след добър пробив Рамос центрира в наказателното поле на Иртиш, но Мамуту Кулибали изби в корнер. Две минути по-късно Нуно Пинто стреля от движение, но много неточно. В 67-ата Станислав Ангелов подари топката на съперника, след което последва удара на останалия сам срещу Пламен Илиев Улугбек Бакаев, но за късмет на "Левски" топката премина покрай дясната греда.

В 71-ата появилият се на смяна Базил Де Карвальо стреля силно от пряк свободен удар, но покрай вратата.

В 77-ата реферът от Израел Орел Гринфелд отсъди дузпа за "Левски" за нарушение на Кулибали срещу Де Карвальо в наказателното поле на Иртиш. Голмайсторът обаче не успя да реализира и нулевото равенство се запази. То остана непроменено до последния съдийски сигнал, като "сините" направиха отчаяни опити да отбележат победно попадение и оставиха спорът да се решава на реванша. Решителният двубой е следващия четвъртък от 16:00 часа българско време.

Mачът по минути - ТУК!

"ЛЕВСКИ" - ИРТИШ 0:0

левски_3.jpg
"ЛЕВСКИ"
: 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 13.Димитър Везалов, 4.Станислав Ангелов, 28.Нуно Пинто, 75.Кевин Брю, 77.Стефан Велев, 45.Владимир Гаджев (60-10.Антонио Вутов), 16.Кристовао Рамос (80-7.Рамон Лопес), 11.Гари Родригес, 9.Жоао Силва (53-19.Базил Де Карвальо)
Резерви: 89.Михаил Иванов, 6.Орлин Старокин, 22.Илиян Йорданов, 25.Даниел Димов, 7.Рамон Лопес, 10.Антонио Вутов, 19.Базил Де Карвальо
Tреньор: Николай Митов


иртиш_2.jpg
ИРТИШ: 33.Вячеслав Котляр, 16.Тимур Халмуратов, 8.Мамуту Кулибали, 25.Щепан Кучера, 15.Дмитрий Шомко, 77.Алмир Мухутдинов, 5.Предраг Говедарица, 7.Павел Шабалин (21-6.Aнтон Чичулин), 14.Игор Юрин, 87.Камлодин Мирзаев, 10.Улугбек Бакаев
Резерви: 1.Неманя Джоджо, 9.Сергей Струков, 6.Антон Чичулин, 3.Владислав Чернишов, 2.Бакдаулет Кожабаев, 11.Сергей Иванов, 4.Александър Кулчий
Треньор: Талгат Байсуфинов

София, стадион "Георги Аспарухов"
Съдия: Орел Гринфелд (Израел)
Жълти картони: Жоао Силва, Станислав Ангелов ("Левски"); Предраг Говедарица, Антон Чичулин, Щепан Кучера (Иртиш)