Президентът на Барселона Хосеп Мария Бартомеу даде интервю за предаването "Код Спорт" по ТV+, в което говори за управлението на каталунския клуб, за Христо Стоичков и по други теми.

- Г-н президент, чувствате ли се като един от най-могъщите хора във футбола, след като ръководите най-големия клуб в новия век Барселона?
- Сега сме много щастливи, защото Барселона е един от най-силните клубове в света. В последните 10 години наистина сме много успешни що се отнася до трофеи, победи, имидж. Спечелихме няколко пъти Шампионската лига и световното клубно първенство. Това показва, че Барселона върши добра работа през този период. И не по-малко важно е, че виждаме и бъдещето все така добро. Аз съм много горд, че имам честта да бъда президент на такъв клуб. Горд съм да мога да помогне с нещо за нещо, за да върви Барса напред. За да бъде с всяка година все по-голям.

- Кое е трудното в ръководенето на Барселона?
- Уоу, много неща са трудни. Но кое е най? Може би да планираш бъдещето. Барселона не е просто футболен клуб. Ние развиваме на супер ниво и други спортове като баскетбол и хандбал. Имаме много голяма фондация. Нашата задача е да бъдем клуба на децата по света. Ние сме партньори с УНИЦЕФ и с други благотворителни фондации. С  Международния олимпийски комитет също. Искаме чрез нашите програми да помагаме на децата по целия свят. Барселона е глобален клуб. По цялата земя ни гледат. Искаме да сме за пример, да бъдем обичани. И най-трудното нещо е да продължим да бъдем в тази позиция. При това не само във футбола, но и в баскетбола, хандбала. Но за нас на първо място най-важното нещо са децата.

- Повече от клуб? Какво се крие зад този така популярен слоган на Барса?
- „Мес кен клуб!“. Така се произнася на каталански, на нашия език. Повече от клуб означава много неща. Клуб, който е притежаван от 145 000 души, това са нашите членове. Те участват всекидневно в живота на Барса. Няма друг такъв клуб с толкова членове. Ние сме базирани в Каталуния, в Барселона. И сме много горди с нашата история. През миналата година се случиха много неща в нашето общество. И Барса постоянно беше близо до гражданите на Каталуния и до техните вълнения. Казах ви вече – искаме да сме клуб за пример и да ни обичат. Всички тези ценности се крият в слогана „Повече от клуб“. А в края е поглед към бъдещето. Бъдещето са децата. Ние сме щастливи, когато сме успели да направим децата по света щастливи.

- Кое е по-важно за вас – да спечелите Примера дивисион или Шампионската лига?
- Всичко е важно. Целта на Барселона е да спечели всичко и във всяка година. Инвестираме много пари във футбола. Тези инвестиции са с единствената цел да спечелим всичко – шампион на Испания, шампион на Европа, Кралската купа на Испания, суперкупата. Всичко! Това е целта на Барса. Винаги номер 1. През този сезон особено важно за нас ще е да повторим триумфа в Шампионската лига.

- Защо никой, дори Барса, не е успял в тази мисия?
- Никой в света не го е направил и затова сме си го поставили като основна цел. През миналата година спечелихме пет от шестте възможни трофея. Ако тази година успеем пак, ще е страхотно. Но целта е да спечелим и шестте.

- Нека си представим – ако Барселона играе само с футболисти от своята школа начело с Лео Меси, къде ще бъде в Шампионска лига и в Примера?
- На същото място. Барселона има своя философия. Тя присъства и  в начина на игра. Всичко, което се прави в клуба, се върти около топката. Футболната е особено важна. Ние се грижим много за децата в нашата академия „Ла Масия“. Искаме максимално много играчи да правят крачката именно от „Ла Месия“ към първия отбор. Вижте нашия тим сега. Много футболисти от академията са в първия състав и това ни прави горди. Ако някога не намерим нужния талант у дома, поглеждаме навън. Затова взехме например Суарес и Неймар. Но вижте Меси – той е от нашата академия. Или Пике, или Иниеста, толкова много имена. Искаме да постигнем перфектната комбинация между нашите играчи и чужденците, за да сме силни. Но дори да излезем само с момчета от „Ла Месия“, бъдете сигурни, че пак ще бъдем много, много високо.

- Какво мислите за влизането на руски олигарси и арабски шейхове във футбола? Възможно ли е един ден клубове като Барселона, Реал (Мадрид) и Байерн да не бъдат конкурентоспособни на Манчестър Сити или ПСЖ?
- Ние специално ще бъдем конкурентоспособни! Имаме 145 000 собственици зад гърба си. Имаме хора, които помагат на клуба. Имаме големи спонсори. Имаме приходи от телевизионни права. Всичко това ни кара да сме спокойни, че Барса винаги ще е в голямата игра. Имаме силата на нашите фенове. Всички те, както и членовете на борда на директорите работят на най-високо ниво. Уверявам ви, че Барселона ще бъде винаги един от най-големите клубове в света.

- Съгласен ли сте, че един човек може да струва 100 милиона евро?
- Донякъде. Цената на футболиста зависи от преговорите между два клуба. Те я решават. Футболът се развива много, стигна високи стандарти. Цената на играча е толкова, колкото купувачът е готов да плати. Така че 100 милиона могат да станат също и 150 милиона. Еволюцията е прекалено бърза, така че не само най-големите клубове в бъдеще ще могат да правят сериозни трансфери.

- Приемате ли, че реално Шампионската лига сега може да бъде спечелена само от 4-5 отбора? Това добре ли е за футбола?
- Малко или много е така. Миналата година финалът беше Барселона – Ювентус. Но погледнете последните 10 години и ще видите, че на финалите не са играли само четири или пет отбора. Много тимове могат да спечелят Шампионска лига. Барселона го направи четири пъти и сме много щастливи.

- Да ви попитаме и за България. Нашият най-голям футболист е Христо Стоичков. Какви са отношенията ви с него? Помните ли някои негови мачове?
- Не, не, аз помня всичките му мачове. Аз съм един от най-големите фенове на „дриймтима“ на Йохан Кройф. Стоичков е един от най-добрите футболисти, които Барселона някога е имала. Спечелили сме много мачове благодарение на него. Той и „дриймтимът“ ни правеха щастливи години наред. Христо Стоичков беше много важна част от този отбор. И не само – той е една от най-големите звезди въобще на световния футбол. Въпреки че вече не играе, той винаги ще бъде много ценен и обичан от всички нас.
 
- Имате ли други контакти с България? Приятели? Бил ли сте в България?
- Аз знам България, София. Имам приятели, но няма да ви кажа сега имена. Аз следя България, следя вашата страна, както и вашия футбол. Имате талант за футбол, знам го. В момента нашите скаути не са препоръчали българин, но следим какви момчета се развиват във вашата страна.

- И последен въпрос. Във вашето време като вицепрезидент на Барса сте отговаряли за баскетбола. Знаете ли, че сега в клуба играе българин?
- Знам, разбира се. През 2003 година, когато влязох в борда на директорите, отговарях за баскетбола. През всичкото време винаги съм следил баскетболния отбор. В България имате не само привлечения от нас Везенков. Вие имате и други добри баскетболисти. А Барса следи таланти навсякъде. И ще продължи да го прави и в България.
Красимир Минев и Владимир Памуков, TV +