ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Треньорът на Локомотив (Пловдив) Александър Станков даде интервю за БЛИЦ преди гостуването на "Левски". Интригуващият двубой от 2-ия кръг на "А" група е в неделя от 20:00 часа, като срещата се явява дебют за новия наставник на "сините" Славиша Йоканович. Станков изрази мнение, че след смяната на треньора при съперника, се очаква той да бъде в подем, а и да преследва реванш пред феновете си заради издънката срещу "Ботев". На няколко пъти в интервюто бившият селекционер на младежкия ни национален отбор подчерта, че не го интересуват проблемите в "Левски", а силно се надява момчетата му да не прегорят и да успеят да вземат точка или три от "Герена", след като на старта "черно-белите" измъкнаха нулево равенство от ЦСКА на "Армията".

- Г-н Станков, официалният ви дебют начело на Локо (Пд) беше точно срещу любимия ви ЦСКА. Какво не ви достигна, за да си тръгнете с трите точки от "Армията"?
- Вижда се, че още нямаме синхрон. Все още не играем по начина, по който ми се иска. Според мен малко закъсняхме с подготовката, новите още не са адаптирани. Но съм сигурен, че с течение на времето ще изглеждаме по-добре.

- Как се чувствахте отново на "Армията", но вече от другата страна?
- Посрещнаха ме добре - и хора, и привърженици. И Александър Тодоров дойде при мен, видяхме се, поговорихме си. Така е във футбола. Сега вече защитавам цветовете на друг клуб.

- Ако бяхте победили ЦСКА, как щяхте да се чувствате?
- Щях да подходя напълно професионално. Не само с ЦСКА, а и с друг клуб изживявам радостта. Винаги искам да побеждавам противника, независимо кой е той. И за загубата мога да кажа по същия начин. Винаги гледам професионално на нещата. Лошото е, че в България много бързо се палим, и много бързо угасваме. Не трябва да забравяме, че футболът все пак е за удоволствие.

- Ръководството начело с Константин Динев постави ли ви някакви конкретни цели за този сезон?

- Президентът ни е много амбициозен човек. Предоставя ми отлични условия за работа. Ние обаче не се изхвърляме с високи цели, високи бюджети. Нашата политика е такава, че в зависимост от условията ще се опитаме да извлечем максимума. Сега най-важното е да направим добър отбор и да записваме победи в първенството. Нямаме високи и конкретни цели, но самото присъствие на Динев и екипа, който е събран, е предпоставка, че ще играем добър футбол.

- Предстои ви гостуване на "Левски", можете ли да вземете нещо от "Герена"?

- Подготвяме се нормално за този мач, като за всеки един противник. Въпреки че при тях има проблеми, това нищо не означава. Дори мисля, че ще бъдат още по-амбицирани да ни победят. Все пак загубиха от "Ботев" и ще се стремят да се реваншират пред феновете си. В "Левски" ситуацията е по-сложна в момента, но не ги гледам и не се занимавам чак толкова с тях. Проблемите им не ме вълнуват. Аз си гледам Локомотив (Пловдив). Подхождаме с голям респект към "Левски", защото уважаваме всеки един противник.

- "Сините" ще бъдат с нов треньор в неделя...
- При всички положения ще имат подем с новия треньор. Почти винаги така се получава след смяна на наставника. Той е опитен специалист, от сръбската школа. Но ние срещу всички излизаме, за да даваме максимума от себе си и да преследваме победата. Приемаме всеки мач като нормален, това ни е програмата. Надявам се моите момчета да не прегорят. Искам да имат самочувствие. Това се опитвам да им предам. Трябва самочувствието им да не е нито по-малко, нито повече. Важното е да контролират емоциите си.

- Може би сте доволни, че Гари Родригес е наказан?

- Да, за нас е добре, че Родригес няма да играе. Той е много добър футболист, но "Левски" има и други качествени играчи. Определено в неделя ни очаква много тежък мач.

- Ще разчитате ли бразилската си перла Паулино срещу "Левски"?

- Вече подписа договор с нас, но още не е напълно готов. Няма да може да се включи веднага. Трябва и документално да го уредим, да получи виза. През това време ще го вкарваме в ритъм. Имало е пауза в Бразилия и е малко назад с подготовката.

- Как се стигна до трансфера му в Локо (Пд)?

- Динев ми го подаде. Десетина дни му гледах мачове в Бразилия по интернет. Много ми хареса. Бил е преотстъпен от Сао Пауло в други отбори. Гледах му мачове срещу големи клубове. Хвана ми окото и мисля, че е добро попадение за Локомотив. На 24 години е, тип плеймейкър, точно такъв ни липсва.

- Какво стана с Рангел Абушев, защо избяга в ЦСКА?
- Между мен и него няма никакъв скандал, искам да се знае. Просто така е преценил. Води подготовка с нас, беше доволен от тренировъчния процес, но реши да тръгне по друг път. Нямаше смисъл да пробваме да го задържаме насила. Който не иска да играе в Локомотив, няма смисъл да остава. Той щеше да се чувства добре и при нас, но избра ЦСКА. Желая му успех.

- Може ли "Левски" да вземе някой от вашите футболисти?
- Не вярвам в момента това да се случи, но се вижда, че Локомотив винаги е бил обект на интерес. В най-скоро време отново ще започнат да се облизват за наши футболисти. Имаме хора, които ще предизвикат голям интерес.

- Любопитно е как се стигна до пристигането на Станко Йовчев на "Лаута", след като в ЦСКА го обявиха за ненужен?
- Реших да дам шанс на Станко. Той не го получи в ЦСКА, но при нас мисля, че може да се наложи. Само от него зависи. Дебютира с гол и асистенция в контролата с Евроколеж, която спечелихме с 3:0, но това не бива да ни заблюждава. Трябва много да работи - както той, така и другите момчета в отбора. А след време да не се окаже, че ЦСКА ще съжалява за него и ще им се наложи да ни плащат, за да си го върнат. Аз обичам да давам шанс на младите момчета. Това, че в момента има много опитни футболисти в нашия състав, не значи, че съм отписал юношите ни. Правим проекти за бъдещето на Локомотив. Където съм работил, не съм оставял потоп след себе си. Никога не забравям младите български футболисти. При всички положение ще има и хора, които са собствени кадри. Под лупа ще се наблюдават. Не съм се отрекъл от първоначалните ми думи да гледам младите футболисти. Едното ми око винаги е насочено към тях, не само на приказки. Задължително ще гледам мачове на юношите. Няма да спра да обръщам внимание на младите футболисти. Трябва да има сплав между опитните и младите. Покрай старите кучета, както се казва, юношите ще растат и ще трупат ценен опит.

- Какво ще кажете на феновете, които бойкотират Константин Динев?

- Това са моментни ситуации, изблици на някакви емоции. Но определено това не е лицето на феновете на Локомотив. Бойкотът е от една малка група. Нормално, има го във всеки един клуб. Винаги се намират недоволни. Всички трябва да бъдем обединени и съм сигурен, че това ще се случи в най-скоро време. С добри игри и с добри резултати всичко ще е наред. Задължително трябва да сме много обединени и призовавам феновете да го сторим в името на доброто на Локомотив. Искам да сме като едно семейство. Сигурен съм, че тази малка група ще разбере, че е направила грешка.

- В "Левски" обаче бойкотът е далеч по-сериозен, това дава ли ви предимство за мача в неделя?

- Да, имат си проблеми. Не може всички да е по мед и масло. Но не ме интересуват проблемите на "Левски", аз гледам Локомотив (Пловдив). Отборът ни винаги е разчитал на вярната си публика. Коко Динев много обича този клуб, има голяма любов към този отбор. Малко са президентите, които с толкова любов и желание работят. Да не кажем, че се броят на пръстите на едната ръка.

- Притеснявате ли се за поста си?

- Никога не съм се притеснявал за моя пост. Това винаги е на последно място за мен. Важни е да се постигат добри резултати и да има ефект от работата. Аз си я върша много професионално, старая се и не спирам да мисля само за футбол.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

ВСИЧКО ЗА ЛЕТНИТЕ ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКАТА НА ОТБОРИТЕ

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ