Председателят на спортно-техническата комисия към БФС Неделчо Михайлов със сигурност е най-търсеният човек в последните 24 часа в родния футбол. От него и колегите му в комисията зависи какво ще се случи с класирането в "А" група след изваждането на Литекс. Още вчера БЛИЦ написа, че днес СТК ще има заседание, а ето какво каза Михайлов пред екипа ни:

-Господин Михайлов, какво ще решите на днешното заседание?
-Първо, нека уточня, че не е много хубаво да се говори преди колегите да се съберем, но разбирам любопитството на хората. Днес ще присъдим служебна победа на "Левски" с 3:0 за прекратения мач с Литекс. Голът на гостите от Ловеч не се зачита. Това е по наредба. Всички видяхте какво се случи, цял свят го видя.

-Ще вземете ли решение относно мачовете на Литекс в първенството до момента с оглед изваждането им от "А" група?
-Днес - не. Има ред, който трябва да спазим. Литекс има право да обжалва решението на Дисциплинарната комисия в срок от 7 дни. Има вариант да спечелят пред Апелативната комисия, което решение ще бъде последно и неоспоримо. Другата възможност е да загубят, т.е. да влезе в сила решението на Дисциплинарната комисия. Тогава нашата комисия пристъпва към решения.

-Какви ще бъдат те, ако Литекс остане извън "А" група? Какво се случва с класирането и точките на останалите отбори?
-По наредба всички резултати на отбора до момента през есенния полусезон се анулират. Трябва да сте наясно с това.

-(прекъсвам го). Появи се много сериозна дискусия. Как трябва да се тълкува наредбата - Литекс е изваден преди края на есенния полусезон или преди началото на втория полусезон. В двата случая решенията ще бъдат различни?
-Искам да ви питам - прекратената среща кога е?! Преди края на есенния полусезон, нали така. Гледа се деянието кога е извършено, а не кога е взето решението на Дисциплинарната комисия. Деянието, т.е. мачът, е от последния кръг за календарната 2015 година. В наредбата ясно е записано, че за край на есенния полусезон в "А" и "Б" група се счита последният изигран кръг от календарната 2015-та.

-Да, прекратеният мач "Левски" - Литекс е преди края на първия полусезон, но решението за изваждането на Литекс от "А" група е след неговия край (в сряда). В събота футболистите на Литекс напуснаха терена, но клубът не бе изваден тогава...
-Тоест по вашите разсъждения комисията трябваше да се събере още в неделя, за да може решението да е в рамките на есенния полусезон?! Няма спор относно решението.

-Казахте, че днес ще присъдите служебна победа на "Левски" с 3:0 за прекратения мач с Литекс. След няколко дни обаче това решение ще се окаже излишно, тъй като ще бъдат анулирани мачовете на Литекс до момента?
-Така се получава, но ние днес сме длъжни да се съберем и да решим относно прекратения мач. А какво ще става по-нататък е отделен въпрос.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

При това положение, ако бъде взето решението, което Неделчо Михайлов казва пред БЛИЦ, класирането в "А" група ще придобие следния вариеант: Лудогорец ще има аванс от 5 точки на върха пред „Левски” - 36 срещу 31. Нататък класирането ще бъде следното: 3. Берое 30, 4. Славия  30, 5. Черно море 24, 6.  Локомотив Пд  20, 7. Ботев 20, 8. Пирин 15, 9. Монтана 14.

"А" ГРУПА - СЕЗОН 2015/2016

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2015/2016