Радослав Здравков даде интервю пред клубния сайт дни преди края на 2021 г. В него спортният директор на клуба коментира представянето на първия и втория състав през есенния полусезон, предстоящата селекция, промяната в политиката на клуба и още важни теми.

- Г-н Здравков, вече от шест месеца заемате поста спортен директор в клуба. Успяхте ли бързо да свикнете с обстановката и изискванията?
- Моят опит показва, че би трябвало да свикна много бързо с една такава нова роля в моя живот. Работата на спортния директор не се различава чак толкова много от тази на треньора. Да, като отговорности е малко по-различно, тъй като имаме два отбора. Изискванията на клуба изцяло съвпадат с моите амбиции като визия, като развитие за отбора, така че не съм имал проблеми с адаптацията. По-скоро имах известни затруднения от големия брой футболисти, които срещнах в началото.

- Успявате ли да имате поглед над всички състезатели? Клубът има първи и втори отбор и доста голям набор от футболисти.
- Да, труден е процесът. Човек не може да се клонира и да бъде едновременно на тренировъчните занимания на двата отбора, но с добра организация и с малко търпение успявам да следя тренировъчния процес и изявите в официалните мачове и на двата състава. Не мисля, че съм пропуснал нещо. Запознат съм с работата и на двата тима.

- Смятате ли, че все още е трудно на момчетата от втория състав да пробият в първия? Каква може да е причината? Въпреки този факт, клубът продължава да залага смело на млади българи.
- Това е самата истина. Действително, предварителните ни намерения бяха футболистите от втория отбор, които са и малко по-млади, да бъдат конкурентоспособни на тези от първия. Не се получи. Бих казал, че вината до известна степен е на самите футболисти. Не можаха да се изявят по начин, по който всички са очаквали. Не можаха да осъществят тази конкуренция. Може би до известна степен е повлиял и не дотам добрият избор, който е правен. Но ролята на втория отбор при всички положения е съществена в надграждането на първия. При всички положения този състав трябва да бъде в услуга на първия тим. Не само старши треньорът да изпраща там футболисти, които са с по-малък ритъм от останалите, но и да бъде етап от тяхното възстановяване при евентуална контузия. Основната роля пък е да се дава път на млади играчи, които при първия сблъсък с мъжкия футбол да бъдат в една обстановка, която е позната. Присъствието на някои по-опитни състезатели в дублиращия отбор трябва също да даде своето положително отражение.

- През изминалия полусезон бяха осъществени някои промени на треньорския пост както в първия състав, така и във втория. Кое беше най-важно за Вас в тези ситуации, за да може клубът все пак да остане стабилен?
- Това е факт, с който не бих казал, че клубът трябва да се гордее. Честата смяна на треньори говори, че очакванията към представянето на двата отбора са високи. При всички положения е повлияло и на развитието на футболистите. При честата смяна на треньори има и често различни изисквания от наставниците. Нужен е период, за да могат състезателите да свикват. Трябва да бъдем честни и към себе си, и към футбола, и към клуба, че представянето на двата отбора не беше такова, каквото трябва да бъде. Не се е стигало до нестабилност, тъй като веднага се взимаха необходимите мерки. За много малки периоди отборите са оставали без треньори, така че тренировъчният процес е продължавал. От друга страна обаче трябва да помислим до какво ниво сме стигнали в изявите си.

- Смятате ли все пак, че с идването на Николай Киров се усети подем в играта на тима и че отборът започна да записва важни победи под негово ръководство?
- Да не забравяме, че Киров бе избран през миналата година за Най-добър треньор в България. Един специалист, който вече има и достатъчно опит в треньорската дейност. Може да се каже, че е наставник от втората вълна в българското първенство. Неоспорим факт е, че той пое отбора, когато имахме 1 точка. Сега са 19. Не бих казал, че са достатъчни за името на нашия клуб. Това натрупване на точки обаче даде известно спокойствие на самия клуб и се надявам, че през втория полусезон с тази работа, която се върши от треньорския щаб, ще имаме още по-добри резултати.

- Да очакваме ли още нови попълнения през зимната пауза в първия и втория състав на тима и можете ли да споделите за позиции, където е важно отборите да бъдат подсилени?
- За първи път може би бих разделил първия и втория отбор в този аспект. При всички положения неслучайно се създаде и нов селекционен отдел в клуба с ръководител Методи Томанов – един доказан специалист в това отношение. Амбициите на ЦСКА 1948 са високи. Взе се и решение до известна степен да се промени политиката на клуба. Без да подценявам българските футболисти, но се стигна до извода, че трудно могат да бъдат осъществени високи цели с наличното качество и бройка на състезатели в България. Няма да има огромен брой чужденци, но се работи в тази насока. Надявам се, че въпреки малкото време, чужденците, които дойдат, ще помогнат за изграждането на клуба и че ще правят разликата в един или друг момент. При всички положения тези чужденци, които ще бъдат привлечени, би трябвало да оправдават и доверието. По отношение на втория отбор, там също ще има промени. Във футбола действителността е такава. Разделихме се с доста голям брой футболисти. Ще бъде задвижена също селекция и за втория състав. Набелязани са играчи. Продължаваме да наблягаме на факта, че във втория отбор трябва да се дава шанс на по-млади футболисти. Това текучество и тази конкуренция би трябвало да се запазят и винаги играч, който се изявява по най-добрия начин във втория отбор, може да попадне в първия. Обратното също важи.

- Сравнявайки конкуренцията в efbet Лига, докъде смятате, че може да стигне отбора през пролетния дял от шампионата? Рано ли е за сметки?
- Футболът е нелогична игра, но все пак трябва да разсъждаваме и малко логично. Амбициите на клуба са високи. Разликата с водещите състави в лигата не е много голяма, но все пак я има. Ще бъде добре, ако можем да атакуваме европейските клубни турнири чрез седмото място. Идеята е сега отборът да се засили и през следващия трансферен прозорец през лятото тимът да се надгради и тогава целите ще бъдат и малко по-високи.

- И за финал какво бихте пожелали за наближаващата 2022 г. на всички фенове, които ви подкрепяха безрезервно през цялата тази година?
- Едно голямо: БЛАГОДАРЯ! На всеки един пожелавам весело изкарване и да прекара прекрасни моменти със семейството си! Надявам се, че тази подкрепа с течение на времето ще бъде увеличена. Това обаче зависи най-вече от изявите на първия ни състав.

Efbet Лига - сезон 2021/2022
Купа на България - сезон 2021/2022