Бившият вече вратар на Славия Антонис Стергиакис даде интервю за БЛИЦ СПОРТ след трансфера си в Блекбърн. 21-годишният младежки национал на Гърция сподели впечатленията си от посрещането си в английски клуб и разказа за начина, по който се е сбогувал с ръководството, треньорите и играчите на „белите“.

- Поздравления за трансфера в един от традиционните и успешни английски клубове. Как се чувстваш като играч на Блекбърн?
- Чувствам се страхотно, Англия е сбъдната мечта за мен. Винаги съм искал един ден да играя тук и се радвам, че това най-накрая се случи. Вече нямам търпение да играя за новия си отбор, да се развивам и да се доказвам.

- Как се стигна до трансфера ти? Как се осъществи той?
- Всичко стана много бързо – за четири дни. В момента, в който пристигна офертата от Англия, за миг не се поколебах и веднага приех. Разбрахме се с президента на Славия Венцеслав Стефанов и с треньора на вратарите Радостин Станев и заминах за Англия. Радвам се, че успяхме да свършим всички подробности с прегледа и подписването на договора в последните часове преди края на трансферния прозорец.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

- Как те приеха в клуба? Какво е отношението на новите ти съотборници?
- Посрещането беше много приятно. Всички са много мили с мен. Приеха ме много радушно, сякаш вече съм част от този отбор. Много съм им благодарен за това. Всеки един се опитва да ми помогне по някакъв начин, за да навляза по-бързо в атмосферата на клуба и да се впиша по-бързо в обстановката на тима. Изключително добро е отношението на треньорите, на играчите, на абсолютно всички в клуба и в тренировъчната база.

- Къде живееш в момента в Англия? Настаниха ли те вече в собствено жилище?
- Все още съм на хотел след пристигането си в Блекбърн, но ръководството на клуба прави всичко възможно, за да ми намери къща, в която да се пренеса да живея. Вярвам, че това ще се случи възможно най-бързо.

- Кога очакваш да дебютираш за Блекбърн?
- За мен е важно да се впиша в клуба, да се представям добре на тренировките и се надявам, че скоро получа своя шанс. Сега обаче не мисля кога ще дебютирам, а за това как да тренирам по-добре и да се развивам повече.

- Прекара пет години в Славия, какво чувстваше, когато си тръгваше от клуба?
- Честно да призная, не знам дали най-точната дума е тъжно или трудно, но ми беше наистина трудно, тъй като прекарах пет години в този клуб. Той се превърна в мой втори дом, мое второ семейство. Раздялата беше тежка, но такава е съдбата на футболиста. Благодарен съм на всички момчета от отбора, на всеки един човек, който работи в клуба, на президента Венци Стефанов, на личния ми треньор Радо Станев, на опитния ветеран Георги Петков, който винаги ми е помагал. Всички те се превърнаха не само в мои приятели, но и в мое семейство, тъй като винаги са били до мен и са ми помагали с ценни съвети. Това отношение и престоя си в Славия никога няма да ги забравя.

- Какво си казахте на раздяла с ръководството на Славия, треньорите и играчите от отбора, когато стана ясно, че преминаваш в Блекбърн?
- Георги Петков ми пожела много късмет. Каза ми да вярвам в себе, тъй като имам качества да се докажа в Англия. Почти същите бяха думите на Радо Станев, който ми каза, че винаги мога да разчитам на него и да го потърся за съвет. Радо беше до мен през последните години и много ми помогна. Всички ми пожелаха успех, много късмет. Препоръчаха ми да гледам с позитивна нагласа и да вярвам, че мога да се наложа, тъй като имам необходимите качества.

- Почерпи ли бившите си вече съотборници за трансфера в Блекбърн?
- Не успях да почерпя в Славия за трансфера, тъй като нямах много време. Успях само да се сбогувам с всички и да си поговоря с тях. Все още не съм направил парти и не съм почерпил за трансфера си, но просто нямаше време, тъй като всичко стана много бързо.

- Един хипотетичен въпрос - възможно ли е един ден в края на кариерата ти да се върнеш да играеш в Славия?
- Твърде е рано и съм твърде млад, за да мисля за края на кариерата ми и за това, какво ще се случи след време. Не изключвам обаче този вариант. Вече казах, че Славия се превърна във втори дом за мен и винаги ще обичам този клуб и хората, които работят там. Вероятно един ден ще се върна, но е твърде рано и не искам в този момент да мисля за това. Концентрирам съм върху настоящия момент, да се докажа в Англия и да се развивам в кариерата си.

- При възможност би ли се върнал, за да гледай някой от мач на Славия?
- Да, с удоволствие. Винаги когато имам време и възможност ще идвам да гледам мачове на Славия. Със сигурност ще следя какво се случва с клуба, как се движат резултатите, какво правят момчетата. Ще продължа да поддържам връзка с моите бивши съотборници.

- Вече спомена, че си сбъднал мечтата си да играеш в Англия. Каква е следващата мечта, която искаш да сбъднеш?
- Към този момент все още ми е рано да мисля за следваща стъпка, но се чувствам щастлив, че съм в Англия. Футболът тук е много по-различен от България. За мен най-важното е първо да се докажа тук като футболист и да се развия като човек. След това имам по-големи мечти и е нормално да искам те да се осъществяват. Към този момент обаче най-важно ми е да се наложа в Блекбърн.
Юри СЛАВЧЕВ, БЛИЦ СПОРТ