Легендата на ЦСКА Стойчо Младенов говори днес пред журналисти. Екзекутора на Ливърпул коментира престоя си на “Армията” и актуалното състояние на отбора. Младенов категорично не пожела да коментира работата на наследника си Миодраг Йешич. “Няма да го направя, както той коментира играта на ЦСКА и моето поведение”, отсече Стойчо, който гостува в актуално студио “Дерби”.

-Съжалявате ли, че поехте ЦСКА през март миналата година?
-Дали съжалявам за всичко случило се в тези 10 месеца, в които бях в ЦСКА?! Неприятни неща се случиха, но това е част от футбола. Всеки управлява процеса както намери за добре и в края успява или не успява. Не съжалявам, че съм поел ЦСКА, за мен беше чест и удоволствие. Смея да твърдя, че ние наистина минахме през най-тежкия период в клуба. Говоря за управление и съществуване, без база, без стадион, ръководство, без всякакви неща и условия, които трябва да притежава един клуб, още повече ЦСКА. Така че аз и моят екип мога да кажа с ясна съвест, стабилизираме отбора и създадохме впечатление, че показвахме стойностен футбол.

-В по-добро състояние ли оставихте ЦСКА?
-Ситуацията сега е коренно различна. Аз влязох на 6 март. Тогава заварих една бройка футболисти, която беше напълно достатъчна, за да може да се надгражда. След загубени шансове за титлата, отново ги възродихме. Изравнихме лидера, дори поведохме в класирането. Много са факторите, които попречиха да успеем да спечелим титлата. През есента беше коренно различно. На подготовката в Боровец имахме 12 състезатели, което не е нормално за клуб като ЦСКА. Първите четири кръга продължихме да играем с тези 12 души, трима от които бяха юноши. Всичко това затрудняваше да ръководим този процес към успех във всеки мач. Първите шест кръга бяха изключително тежки за нас. Имах чувството, че клубът ще фалира, ще изчезне. В този момент беше необходимо всички да бъдем задружни. Да водим и да гледаме към една и също посока. След шестия кръг, с влизането на Платини и новокартотекираните, ситуацията се промени. Ние дори и без достатъчно футболисти надиграхме “Левски” и Лудогорец. В момента ЦСКА не би трябвало да има проблеми с този потенциал, с който разполага. В момента ЦСКА разполага с най-добрия потенциал. Убеден съм, че ЦСКА има възможността да не загуби нито един мач до края, да скъси дистанцията. Третото място въобще не трябва да се коментира.

-Как ще коментирате първия пролетен кръг от “А” група?
-Хареса ми Славия, привлякоха добри футболисти, имат вариативност. Велислав Вуцов е един от добрите български треньори. Тодор Янчев?! Спечели ме за цял живот това момче, а и не само мен, а всички фенове на ЦСКА. Всички знаят колко е коректен, Славия спечели много с неговото привличане.

-Къде е вината за лошия старт на ЦСКА? Иван Бандаловски ли е грешникът?
-Никога не съм обвинявал футболистите, няма да го направя и този път. Един футболист, за да не е в добро физическо състояние, не негова вината. Бандаловски е един от лидерите на ЦСКА. Един футболист, който се раздава на сто процента във всеки мач. В един момент, когато се допуска грешка, не може да го определим като грешник и изкупителна жертва. Бандаловски е много важен за ЦСКА и ще бъде престъпление в този момент да се оправдаем с него. Самият факт, че отборът допусна само пет гола от игрова ситуация през есента, говори много. През есента проблемите ни бяха в атака. А сега с наличието на тези играчи в офанзивен план не би трябвало да е проблем за печелене на точки. Не може от 15 мача да получиш пет гола от игрова ситуация, а в няколко контроли да допуснеш 15 гола. Това, което Йешич си позволи да коментира преди време за играта на ЦСКА и моето поведение, аз няма да го направя. Казвам това, което виждам и вие всички видяхте, и за физическото състояние, и за тактическата постройка. Въпреки слабото представяне се вижда голям потенциал в този отбор. В момента отборът има достатъчно офанзивни футболисти, и флангови и централни нападатели. Не виждам, ако треньорът реши да променя тактиката в даден момент, да се затрудни при избора си.

-В ЦСКА като че ли нямате търпение да налагате юноши, както правят в Литекс?
-Във всички останали отбори може да си позволят да лансират един, двама или трима юноши и да чакат тяхното развитие. Ако загубят мачове, няма да бъде фатално. В ЦСКА е коренно различно. В последния ми престой използвах юноши, които оправдаха доверието ми – Карачанаков, Грънчов и Станислав Костов. В ЦСКА и “Левски” една или три загубени точки е трагедия. Когато един талант като Антон Карачанаков...трябва да си сляп, ако не му се довериш. Виждам в момента Чочев, на когото за в бъдеще ще се залага.

-Докъде стигна ситуацията с раздялата ви с ЦСКА?
-Направихме много компромиси и съм готов да направя още. Съгласихме се да се откажем от неустойката, каквото предложение ми се направи. Но ЦСКА се отметна и ситуацията сега е в застой.

-Как ще коментирате изказванията на Георги Илиев по адрес на Иван Бандаловски и Миодраг Йешич след първия мач?
-Аз не съм част от това ръководство. Не мога да знам с детайли вътре в кухнята за какво става въпрос. Имайки предвид, че съм бил там допреди 2 месеца, познавайки качествата на футболистите и това, с което разполага ЦСКА, и самите изказвания след първия мач, не желая да ги коментирам. Имам своето мнение и ако бях в ЦСКА, щях да реагирам и да се изкажа. Това, което се прави спрямо Бандаловски, не е коректно и професионално. Както и това, което се прави с Костадин Стоянов. Това са футболисти, които са доказали своите качества.

-Отборът беше скрит по време на зимната подготовка в Турция. Георги Илиев каза, че и вашето желание е било такова, да няма медии, за да бъде спокойно.
-Никога не съм практикувал такъв начин на подготовка. Базата ние я избрахме, но той да твърди, че сме искали да бъдем при затворени врати, е долна лъжа. На първия етап от подготовката винаги съм ви молил да не присъствате, да ни оставите на спокойствие, защото тогава провеждаме само физически тренировки. След това, когато започнат контролите, вие имате пълен достъп до отбора и мачовете.

-Защо тогава се стигна до това нещо, да не се наблюдава ЦСКА тази зима?
-Не знам, нямам обяснение. Няма такъв клуб в света, който да направи това нещо. Това обаче е решение на ръководството.

-Според Георги Илиев разликата между “червените” и “сините” легенди е, че тези от ЦСКА си тръгват и съдят клуба, а в “Левски” не е така?
-Как да ги съдят, като на тях всичко се плаща. Говорил съм и с Наско, и с Мъри. Каквото са изработили, са били коректни и са си получили парите. При мен става въпрос за заплати, за които съм работил и съм си давал здравето. А не съм получил нужното уважение. Аз съм готов отново да направя компромиси и отстъпки в името на ЦСКА, но към този момент отношението е такова, каквото всички го знаете. Ние дори не се виждаме, а само си говорим по телефона с Венци Живков и юристите. С други нямам разговори, а нещата са много лесни и прости.