Талантливият футболист от Кюстендил Андрей Йорданов притежава убийствена левачка и е част от един от най-успешните набори в ЦСКА - родените през 2001 година. В момента треньор на тима е Сашо Борисов, а Андро е сред основните футболисти на тази формация. Той е племенник на бившия нападател на "червените" Евгени Йорданов - Гената. Младият полузащитник е амбициран не само да стане шампион с ЦСКА като чичо си, а и да задмине успехите му.

Андрей е орисан да дойде на "Армията" от Димитър Бербатов, който го забелязва на турнира "Данониада" през 2013 година. Доскорошният директор на ДЮШ на ЦСКА Спас Джевизов също е впечатлен от качествата на младока и веднага го привлича в школата.

Вече повече от две години Андрей блести с екипа на "червените" и неслучайно беше включен в "Спортните чудеса" на вестник "Стандарт". Йорданов е част от финалното гласуване в категорията "Млад шампион до 14 години". За него, както и за още млади таланти, можете да гласувате на сайта www.bgchudesa.com. Можете да го правите всеки ден по веднъж. Единственото условие е да въведете валидна електронна поща, на която ще получите имейл, за да потвърдите избора си.

- Андрей, как се запали по футбола?
- Покрай чичо ми - Евгени Йорданов. В началото в родния ми Кюстендил играех с по-големите, беше ми интересно. Първият ми клуб беше Бузлуджа (Кюстендил), а след това се преместих във Велбъжд.

- Кой е първият ти треньор?
- Красимир Петков. Започнах при него в Бузлуджа. След това във Велбъжд треньор ми беше Светли Горчев. Двамата, както и чичо ми, ми помогнаха за първите стъпки във футбола. Започнах да се занимавам с футбол, когато бях почти 8-годишен.

- Какво си научил от чичо си?
- Винаги ми даваше съвети, а и продължава да ми дава. В Кюстендил идваше на мачовете ми, когато имаше възможност. Гледаше и тренировки, след което коментирахме как се представям и ме напътстваше. Винаги го слушам. Дори имаме закачка и винаги му казвам, че един ден ще бъде по-добър от него. И той това иска. Казва ми, че имам качества, важно е как ще ги развия и дано го надмина след време. 

- Как се озова в ЦСКА?
- През лятото на 2013 година имаше "Данониада" на стадион "Българска армия". Аз и съотборниците ми във Велбъжд бяхме наградени от Димитър Бербатов след турнира.

- Именитият ни голмайстор каза ли ви нещо интересно тогава?
- Пожела ни успех, снимахме се за спомен с него. Мечтая да стана като Бербатов - доказан голмайстор, уважаван навсякъде.

________________________________________.jpg

- Началото в ЦСКА как ти се стори?
- Беше ми трудно, най-вече с транспорта в София. Вече свикнах и нямам проблеми с пътуванията в столицата. А и маршрутът ми е горе-долу един и същи всеки ден - от общежитието на "Четвърти километър" до стадион "Българска армия".

- Доволен ли си от условията, при които живееш?
- Да, условията в общежитието са добри. Може би само компютър ми липсва, но то и не остава свободно време. Денят ми минава в тренировки и на училище... в Спортното на ЦСКА съм. Дори не мога да гласувам за себе си в "Спортните чудеса". Всеки ден се чувам по телефона с родителите ми, за да ги разпитвам как протича анкетата и на кое място се намирам.

- С кои треньори си работил до момента в ЦСКА?
- Сега треньор ми е Сашо Борисов. Преди това бях при Альоша Димитров, след което на мястото му дойде Кръстин Кюков.

- Ти ли си звездата на ЦСКА (набор 2001)?
- Не се чувствам звезда, всички сме равни.

- Коя е силната ти позиция на терена?
- Вътрешен халф, също така мога да играя и зад нападателя.

- Колко попадения си отбелязал този сезон?
- Вече имам 7 гола, изиграли сме 10 мача до момента. Състезаваме се в първенството на Елитната група до 15 години (б.р. - ЦСКА е трети във временното класиране след  "Левски" и Славия).

- Посещаваш ли мачовете на мъжкия отбор на ЦСКА?
- Да, всеки мач сме на стадиона, гоним топките на батковците.

- Кой е любимецът ти от първия отбор?
- Всички са ни любимци. Борис Галчев е много добър, той придава класа на сегашния отбор на ЦСКА. Има най-голям опит от всички и това си личи в мачовете. Надявам се след някоя от срещите да ми подари фланелката си, но за момента аз и другите момчета, които гоним топките, не сме получили екип от футболистите.

- Какви са целите, които преследваш?
- Надявам се да продължа с успешните игри в школата, след което да ме вземат в мъжкия отбор. Знам, че това ще се случи с много труд и старание. Винаги се стремя да давам най-доброто от себе си и да побеждаваме във всеки мач. Сега гоня топките на батковците в първия отбор, но след време ще вдигам шампионската титла с любимия ми ЦСКА. Мечтая за това нещо.

- Кой е любимият ти футболист и на кой клуб от големите първенства симпатизираш?
- Кристиано Роналдо е най-добрият, фен съм на Реал (Мадрид).

- Какво мислиш за кампанията на "Стандарт" за младите таланти в спорта?
- Много добра инициатива и се радвам, че съм сред номинираните.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

______________________________________.jpg