Светослав Тодоров е единственият българин, играл в Уест Хям. Снощи Тоди бе част от гостите на грандиозното шоу, с което „чуковете” се сбогуваха със своя стадион, който бе техен дом в продължение на 112 години. Те победиха с 3:2 Манчестър Юнайтед в отложен мач от Висшата лига, след което започна бляскавата церемония. Припомняме, че от следващия сезон Уест Хям ще пренася на Олимпийския стадион в Лондон. Светослав Тодоров даде интервю за БЛИЦ СПОРТ, след като се прибра днес по обяд в България.

- Тоди, какво беше усещането от трибуните на „Ъптън Парк”?
-Трудно е да се опише. Трудно е... Трябва да си бил там, за да усетиш тръпката и магията, която бе завладяла всички. Аз съм по-принцип не съм емоционален човек, но снощи не сдържах сълзите си. Когато се огледах, всички бяха с просълзени очи. Атмосферата беше меко казана фантастична. Ще се опитам да ви я пресъздам с един пример. На стадиона беше една стогодишна дама. Тази жена в продължение на 80 години е била всеки уикенд на трибуните. Представяте ли си - не 10, не 20, а 80 години. Гледала е мачовете от едно и също място. Тя не можеше да повярва, че това е последният случай в живота й, когато ще седне на това място. Оттам е изгледала стотици мачове, видяла е победи, загуби, радвала се е, страдала е за любимия си отбор. Пред очите и са минали много поколения играчи, носили фланелката на нейния тим. Имаше доста други като нея на стадиона. Хиляди такива фенове, макар и не на нейната възраст. Имаше цели фамилии – дядовци, баби, майки, бащи, синове и деца.

- Какво представляваше самата церемония след края на мача с Манчестър Юнайтед?
- Нещо уникално – светлинни ефекти, фойерверки, прословутите балончета, символизиращи обичта на феновете към Уест Хям, постоянно летяха. Хората бяха в голямо настроение. Затова им помогна и победата. Забележете само по какъв начин Уест Хям се сбогува със своя дом – с успех над голям отбор като Манчестър Юнайтед. Успех, постигнат по драматичен начин – повеждаш с 1:0, после резултатът става 1:2 и само за няколко минути правиш пълен обрат. Този мач и този спектакъл след това ще се помнят завинаги.


- Ти с кои бивши играчи на Уест Хям успя да се видиш.
- С доста – с Теди Шерингам, Стив Ломас и много други. Всички бяхме в приповдигнато настроение. Паоло ди Канио беше облечен с много елегантен костюм с цветовете на клуба. Той и още някои звезди на отбора пристигнаха вътре на терена, качени в специални автомобили. Паоло бе много емоционален, когато взе микрофона в ръка. Каза, че е играл в доста клубове, но Уест Хям е тимът на сърцето му. Каза, че Уест Хям е любов, сила и респект. Легендарният Тревор Брукинг също се изказа емоционално. Шоуто продължи доста след края на мача. Аз си тръгнах от стадиона двайсетина минути след полунощ лондонско време.

- Преди двубоя обаче имаше ексцесии. Фенове на Уест Хям атакуваха и изпотрошиха рейса на Манчестър Юнайтед. Част от пътищата до стадиона са били затворени. Ти успя ли лесно да влезеш вътре.
- Аз минах от другата страна и нямаше проблеми. Да, за съжаление са се получили много неприятни сцени, но за щастие не се е стигнало до някакви тежки последствия. На стадиона имаше около 35 000 души. Беше препълнен до краен предел, а около 4-5 хиляди останаха отвън. Просто нямаше как да влязат всички...

-Адреналинът още ли те държи?
-Да, няма как да е иначе. Благодарен съм на Уест Хям, че ми изпрати покана. Знаете, че това е първият английски тим, в който съм играл. А първият отбор никога не се забравя.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ