ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Футболният ни национал Християн Петров даде ексклузивно интервю пред БЛИЦ Live. 21-годишният централен защитник сега е част от младежкия тим на Александър Димитров, който стартира евроквалификациите с равенство 1:1 с Естония в Талин. 

Днес от 19:00 часа "трикольорите" приемат Израел на стадион "Александър Шаламанов". Петров и съоотборниците му са амбицирани да подарят победа на треньора си, който е рожденик днес.

Защитникът, родом от Пловдив, говори и за родния си клуб Локомотив (Пд), както и за ЦСКА, където е неизменен титуляр през новия сезон. 

Християн Петров отговори на въпросите на БЛИЦ:

- Християне, ще се класираме ли на европейското първенство при младежите?
- Надяваме се, даваме всичко от себе си всеки мач. Трудна е групата, няма какво да се лъжем. 

- Какво не достигна при гостуването в Талин и срещата с Естония завърши 1:1?
- Започнахме много добре, отбелязахме ранен гол. След това леко се поотпуснахме, допуснахме грешка и те отбелязаха попадение от дузпа. Не ни достигна завършващия гол, защото имахме положения, но има и такива мачове.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

- За нас се разписа Георги Николов - едно от откритията в родния футбол, също като теб. Той и в тренировките ли често вкарва, трудно ли е да го опазваш?
- Да, трудно е. Той е доста голямо момче (б.р. - визира мощната му физика). Първият кръг играхме един срещу друг, беше ми наистина трудно, да, показва добри качества и на тренировките. Аз съм на 21 години, искам да надграждам. 

- Част си от мъжкия ни национален отбор, но сега си при младежите. Как се нагласяш и как те приеха тук?
- Няма проблем, след като така са преценили - да сляза от първия отбор и да помогна на момчетата. Все пак това е за България, давам всичко от себе си в тренировките и мачовете.  

- Очакванията ти за домакинството на Израел?
- Ще бъде тежък мач. Израел е доста подготвен и добър отбор. Надяваме се, че ще ги изненадаме, все пак сме домакин, ще покажем най-доброто и трябва да победим. Германия е фаворит в групата, но ние искаме да станем изненадата. 

- Кога най-после България ще бъде отново на голям форум - както младежите, така и мъжете?
- Надявам се възможно най-скоро. Футболистите даваме всичко от себе си. Трудно е наистина, особено сега, когато не сме в добро състояние откъм резултати. Цяла България говори за нас, че играем слабо, че не сме подготвени, това ни влияе, въпреки че сме професионалисти. 

- Много са критиките след всяка загуба, трудно ли ти е да се справяш с това?
- Вече сме свикнали. На 21 съм, от няколко години съм в мъжкия футбол, опитвам се да се справям. В началото беше тежко - още си дете, а чуваш как те критикуват, това влияе. 

- Критиката пречупва ли те психически или те мотивира още повече да се доказваш?
- Мотивира ме много, защото само като чуеш някое негативно мнение, искаш да покажеш на него и на цяла България, че абсолютно не е прав. Няма какво да казвам, единствено, че ще давам всичко от себе си винаги, когато е възможно.

- Какво е да работиш с Александър Димитров, който е модерен и иновативен треньор?
- Изключителна чест е. Аз бях с него и в предишния цикъл с по-големия набор. Сега пак работим заедно, чест е за мен. Той е млад и добър треньор. 

- Как са нещата в клуба ти ЦСКА, където имаше треньорска смяна - Саша Илич беше заменен с Нестор Ел Маестро? 
- Добре са нещата, новият треньор има добри идеи. Опитваме се да показваме най-доброто. Не започнахме много добре сезона и се опитваме да изплуваме от дупката, в която бяхме. 

- Докъде ще стигне ЦСКА този сезон?
- Да се надяваме възможно най-високо. Винаги са високи целите в ЦСКА - титла и Купа на България. 

- Чувстваш ли се вече утвърден в титулярния състав?
- Конкуренцията на моята позиция е доста голяма, всички са много добри футболисти. Няма как да си утвърден титуляр, трябва винаги да показвам максимума - на тренировка и в мачовете. 

- Какво не ви достигна миналия сезон, когато отново Лудогорец стана шампион?
- Случилото се повлия и за началото на новия сезон. Много малко не ни достигна - една дузпа, както и мачовете, които са уж сигурни, а не успяхме да ги вземем. Една точка беше разликата, така че съвсем малко не ни достигна. 

- Левски и Лудогорец ли са най-големите ви дразнители?
- Да, това са най-големите мачове. Зарядът е голям. Първото ми участие в дербито беше точно последния кръг, когато спечелихме с 2:0. Чувстваш се зареден. Титуляри бяхме аз, Станислав Шопов и Иван Турицов. Аз като юноша на ЦСКА винаги съм мечтал да играя в тези мачове пред толкова много фенове. 

- Колко годишен започна в ЦСКА? 
- От Пловдив съм, юноша съм на Локомотив (Пд). Дойдох в школата на ЦСКА, когато бях на 16 години, Добри Митов ми беше треньор. Играх в Елитната юношеска група до 17 години, бях преотстъпван в Литекс. Следя представянето на родния ми клуб Локомотив (Пд). Надявам се да побеждават, за момента вървят много добре. Изкарах там 6 години. Имам приятели и там. И в Левски също. Няма значение, че играят във вечния враг, все пак сме българи и трябва да си помагаме. С част от тях съм заедно в националния отбор. Все пак виждате какво е положението в момента, не сме толкова много българите в клубовете, за да се мразим или да не се харесваме. Опитваме се да сме сплотени. 

- Темата с чужденците е широко дискутирана, с какво са по-добри от вас? 
- Не им отстъпваме по нищо, но това е политика, не мога да ви кажа защо. Аз като българин давам 100%.

- Спомена за приятели от Левски, но ако пристигне оферта от тях, ще я откажеш може би?
- Да, със сигурност, няма как. 

- Имал ли си варианти да бъдеш в други отбори?
- Преди да дойда в школата на ЦСКА имах оферти от цяла България - от Левски, Лудогорец... Да, отказах на Левски и реших да премина в ЦСКА. 

- Какво искаш да постигнеш във футбола?
- Възможно най-много. Искам да се утвърдя в ЦСКА и в националния отбор, както и да пробия в топ 5 първенствата на Европа.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ
Снимки: Startphoto.bg

Еfbet Лига - сезон 2023/2024

Класирането в Efbet Лига

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!