Наставникът на Локомотив (София) Емил Велев коментира в типичния си стил, че само ако бъде върнат на "Герена", "Левски" ще успее да стане шампион. Както е известно, именно Кокала изведе "сините" до последната им титла - през 2009 година, след което обаче беше изгонен от Тодор Батков. Сега на Велев предстоят 3 сблъсъка с "Левски" в рамките на по-малко от 2 седмици. Воденият от него Локо (Сф) ще играе на 1/2-финалите за Купата на България със "сините", а двата тима имат и мач за първенство помежду си. Велев даде специално интервю за предаването „Зона Спорт” по bTV Action, което БЛИЦ публикува.

- Изненада ли се, че отстранихте ЦСКА за Купата?
- Не се изненадах, че отстранихме ЦСКА. Може би съм орисан да стигам до финал, но след тези финали винаги ме уволняват, винаги взимам нов отбор. Това, разбира се, е в рамките на шегата. Ние бяхме много добре подготвени за мачовете с ЦСКА. Те може би отдават загубата си на подценяване, но аз лично не мисля, че в два мача можеш да подцениш един отбор.

- Защо те изгониха от скамейката?
- Винаги намират причина да ме изгонят. Може би съм малко по-експресивен. Навлязох 2-3 метра навътре в терена, но без да крещя или викам по някого. Дойде 4-ия съдия, викна главния, той се затича и ми каза „Изгонен си”. Обясни ми, че е защото съм нарушил линията, на която трябва да стоя.

- Как би определил състава, с който работиш в момента?
- Аз по принцип искам всичко да е изпипано и перфектно, което в България много трудно може да стане. Гледам обаче да си върша моята работа добре, смятам също, че имам много добри и качествени футболисти, но в момента сме в такава ситуация, че не можем много спокойно да играем. Но футболът като цяло е неспокойна игра. Никъде няма къде да те чакат толкова време, всеки иска резултати.

- Защо са толкова трагични българските рефери?
- По-скоро са уплашени, а не трагични. В дадени моменти се гипсират и вършат неща, които в по-спокойна обстановка не биха ги направили.

- Кой им влияе, за да са толкова уплашени?
- Мисля, че никой не им влияе. Преди имаше такива неща, звъняха президенти и им казваха разни работи: „Внимавай как ще свириш! Гледай да е 50:50!”. Сега обаче не вярвам да има такива работи. До голяма степен би трябвало да е преустановено това. Но и в Европа гледаме невероятни грешки на съдиите. В Шампионска лига виждаме от 4 метра засада на Ибрахимович и дават гол.

- На полуфинала за Купата ще срещнеш "Левски". Какви чувства изпитваш?
- Всички знаят, че съм потомствен левскар. Не знам... чувствата са смесени. Бил съм там и като футболист, и като треньор. Обаче мисля, че съм в по-голяма степен професионалист и в момента съм в Локо (София) и ще дам всичко от себе си, за да постигнем нещо. Но оставането в „А” група ни е приоритет.

- Защо те освободиха от "Левски", след като станахте шампион 2009 година?
- Доста се спекулираше около това. Аз лично имах уверението на Тодор Батков, че ще остана, каквото и да става. След това обаче единственото, което ми казаха беше, че отборът не играел красив футбол. Аз обаче съм го забравил това вече. Не обичам да се връщам. Не смятам, че решението е било само на г-н Батков, то си имаше цяла завера. Ясно е кои са хората, които бяха замесени, не искам да казвам имена, те си знаят.

- Вярваш ли, че отново ще се завърнеш на „Герена”?
- Нямам представа. Ако някога хората се сетят, че искат отново да видят "Левски" шампион, трябва да ме върнат на "Герена".

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ