Президентът на Славия и член на Изпълкома на БФС Венцеслав Стефанов даде интервю пред БЛИЦ часове след победата на отбора му с 1:0 срещу Лудогорец. Босът на "белите" не подмина и темата за предстоящия извънреден конгрес на 12 октомври, който се свиква по настояване на водената от Димитър Бербатов опозиция на футболния съюз. Стефанов скочи остро на бившия голмайстор, за когото каза, че "няма нищо в главата".

- Г-н Стефанов, честита победа! И адмирации за факта, че я постигнахте с няколко юноши в състава. Ще продължите ли и в бъдеще в Славия да залагате на младите? 
- Последните 5-6 години непрекъснато не ми слиза от устата темата за младите. Това е важното и всички трябва да го проумеят - да налагаме нашите момчета и по-бързо да се интегрират. Вижда се, че имаме талантливо поколение. Трябва да се дава път на младите. Ако сега не получават шанс, ще изпуснем още един-два цикъла и ще продължим да бъдем само зрители на световни и европейски първенства.

- Какво казахте на футболистите си след победата снощи?
- Много съм доволен, честитих им и им благодарих, че ме правят безкрайно щастлив. Казах им, че най-важното е да станат хора и мъже, а победите ще дойдат. Те идват при силните и тези, а не при слабите. И както се казва: "Бий, за да те уважават!". 

Winbet - победата е емоция! (18+)

- Защитникът Мартин Георгиев, който е едва на 15 години, беше титуляр срещу Лудогорец, но получи червен картон и не сдържа сълзите си. 
- Най-лошото е, че в България има много лоши хора. Изгониха момчето само и само да оставят Славия с 10 души. Смятаха, че така ще помогнат на Лудогорец по някакъв начин, но не би. Е, не стана, видя се, че има Господ.

- Възможно ли е Лудогорец да ви е подценил?
- Сигурно и това го има, но нека не омаловажаваме победата на Славия. 

- На върха сте в класирането с равен брой точки с Ботев (Пловдив) - по 17. Ще преследвате ли нещо голямо този сезон?
- Реалист съм, не може да гоним нищо по-голямо. Искаме да сме в първата шестица, но мястото ни там още не е гарантирано. Нивата е дълга, има доста мачове. Момчетата се стараят и да дават всичко от себе си да израстват като хора, като спортисти, като мъже. Бъдещето ще покаже къде ще се класираме. Само преди месеци Славия беше на последното място, сега сме първи, нищо не се знае. 

Радвам се, че момчетата осъзнават какъв шанс получават и дават всичко от себе си, за да оправдават доверието. Показахме, че може с 11 българчета, някои от тях невръстни. Вчера бяхме с трима-четирима на по 15-17 г. срещу Лудогорец и ги пребихме като кучета насред "Овча купел". 

Адмирации за Заги (б.р. - треньорът Златомир Загорчич), който дава шанс на младите. И на предишните ни треньори казвах "давайте шанс на младите, а не на старите магарета", защото младите са бъдещето. Ето, виждате и Ясен Петров какво прави, браво и на него. Пусна младите и националният ни отбор потръгна. Стига сме робували на имена, нека треньорите имат смелостта да налагат талантливите българчета. 

- Ще се справите ли с Марица за Купата на България? (б.р. - мачът в Пловдив е в четвъртък от 16:00 часа)
- Славия може да стигне доста напред. Не забравяйте, че 2018 г. спечелихме Купата на България. 

- БФС информира, че се работи усилено по организацията на насрочения от Софийски градски съд извънреден конгрес на 12 октомври. Какво е мнението ви за случващото се? 
- Това е най-голямото безумие, което се върши в момента. По време на пандемия някакъв човек иска да прави конгрес. Всички знаем кого визирам - Димитър Бербатов. В нормалните държави такова нещо изобщо никой няма да си го помисли, че може да се състои, но в България продължават да си ровичкат. Нали има мерки, не дават повече от 30 човека да се събират на едно място... А той ще събира 700 човека на в една зала. То сега е тревожна ситуацията с коронавируса, а през октомври не ми се мисли какво ще е. Много е опасно за хората, които ще бъдат на конгреса. Казвам го напълно сериозно, защото аз изкарах това коварно заболяване и знам колко е тежко. Нека никой не си мисли, че е застрахован и няма да бъде никога поразен от коронавируса. 

- Ако Бербатов се изправи пред вас, какво бихте му казал? 
- Какво да му казвам на Бербатов? Той трябва да има нещо в главата, но явно няма нищо, след като е решил да изложи на опасност 700 човека, които ще бъдат в залата в НДК за конгреса на 12 октомври. Той подлага делегатите на голяма опасност, нищо чудно да има болни след това. Ще има струпване на много хора на едно място, той залага Ковид бомба! Този човек и екипът му могат да възпламенят нещо много голямо и да има доста поразии след това.

Освен това в БФС нямаме санитари, които да вземат проби на хората, когато влизат в залата, нито пък санитари със спринцовки, които да им слагат ваксини. Виждате, че много хора не искат да се ваксинират, не можем да ги караме насила. 

На Бербатов бих препоръчал да си пусне песента на великия Емил Димитров "Ако си дал", да я слуша хубаво и да си направи равносметката къде е неговото място. Аз с хора, които предават България, а после искат да ръководят БФС, не искам да разговарям. Предпочитам да говоря с истински хора, с тези, които дават за футбола.

- Може ли да се стигне до любопитен момент, в който в залата да бъдат допускани само ваксинирани делегати?
- Това ще бъде абсолютна дискриминация. Да караш хората да се ваксинират, за да отидат на конгреса... Мишо Касабов нали се беше ваксинирал, а какво стана - също се разболя от коронавирус. Изкара го вече, но не беше добре като мен.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Efbet Лига - сезон 2021/2022