Президентът на Славия Венци Стефанов е крайно недоволен от представянето на част от футболистите си след втората поредна загуба. След като "белите" паднаха с 3:5 от Дунав, дойде ред и на поражението с 2:3 от Септември, и то в мач, в който играчите на Златомир Загорчич водеха с 2:0. След това босът на Славия изгони трима играчи, за което вчера първи ви съобщихме. Стефанов даде интервю пред БЛИЦ, в което говори и за формата на Първа лига.

- Г-н Стефанов, защо се стигна до крутите мерки, какво ви накара да отстраните тримата?
- Какво ме накара ли? Клуб със 106-годишна история, оставям настрана нечистите помисли за тото и други неща. Те са плод на фантазиите на болни хора, но Славия 106 г. е запазила чистотата на името си, не може сега някои хора без да знаят за какво става въпрос и какъв отбор е Славия, да допускаме да не дават това, което е необходимо за един такъв велик клуб.

- Имате някакви съмнения ли към тях, въпреки че не взеха участие в мача със Септември?
- Те са отстранени не специално заради този мач. Казах и след срещата, че съм готов всички футболисти да бъдат подложени на детектора на лъжата. Защото нашето верую - на хората, които даваме парите за Славия, е да даваме шанс на наши футболисти. Аз допуснах грешки, като вярвах, че в един момент, когато имахме доста контузени, смятах, че тези хора ще могат да помогнат, привличайки ги. Но те не заслужават тази чест - да защитават цветовете на Славия. Приемам своята вина, но от тук нататък всеки един, който не си дава сметка за какъв клуб играе ще го последва същата съдба. Ще разчитаме само на нашите футболисти.

- Казахте ли им на тримата, че вече няма да играят за Славия?
- Няма защо да им казвам, треньорският щаб ще им каже. Ние като ръководство каквото трябва го правим. Играчите трябва да се раздават и да разберат какъв трябва да бъде техният морал по отношение на клуба.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Ще отстранявате ли и други футболисти?
- Ако трябва, категорично. Просто няма друг шанс. Ако трябва навсякъде ще има кюртаж, казано на медицински. Няма шанс хора, които не си дават достатъчно сметка в какъв клуб играят да им бъде даван допълнителен шанс и бонус да защитават цветовете на Славия. Не само от мача със Септември съм разочарован, а и от мача с Дунав (б.р. - "белите" загубиха с 3:5). Това, че е такъв формата на първенството не оправдава никого. Всички трябва да играят на максимум. Но някои хора не осъзнават това и няма шанс да играят в Славия, ако продължават така.

- Продължавате ли да смятате, че не е удачен форматът на първенството?
- Абсолютно. Виждате какво се получава - 5-6 отбора не играят за нищо. Първите четири от шестицата играят за нещо, а другите не играят за нищо. Провеждат се мачове по никое време - петък, понеделник... от 14 часа, от 20 часа. Не знам това как помага на футбола. Бяха измислени идиотски промени. Тази формула е провал. Как може цял сезон да падаш и накрая с една победа да се спасиш (б.р. - визира Витоша (Бистрица) от миналия сезон). Трябва да мислим за футбола, и без това сме цъфнали и вързали. Правим си експерименти. Павел Колев доведе разни холандците ли са, белгийци ли са, не ги знам. Тези, които измислиха формата на първенството. БФС им даде 50 хиляди евро. И защо, след като можехме сами да видим как е в Холандия или Белгия. Същата работа като онзи съдия от Франция, как беше?

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- За Марк Бата ли говорите?
- Същият. Нещо да е помогнал на българското съдийство? Само се разхождаше с Илонка Джалева по семинари - нагоре, надолу.

- Да се върнем на Славия. Опасявате ли се, че след слабите резултати ще ви бъде трудно да осъществите отново трансфер на ваш футболист в Италия, например?
- В момента и на рамо да им занеса някой, пак няма да го вземат с тези резултати.

- Доскоро имаше сериозен интерес от европейски клубове към вратаря Стергиакис, сега как са нещата при него?
- Не съм доволен от моментната му форма. Това не е този Антонис, който знам. Твърде много мениджъри и глупаци около него му пълнят главата с глупости. Той трябва да бъде на топниво, както миналата година.

- Гледахте ли ЦСКА - Левски, какво е мнението ви?
- И двата отбора бяха разочарование просто. Очаквах нещо много повече. Имаше много закани, много пушилка и накрая нищо. Една седмица вие жуналистите помпахте обществеността, че едва ли не този сблъсък ще бъде сблъсък на титани, а то се оказа един посредствен слаб мач.

- Отново ли Лудогорец ще е шампион?
- Така като гледам. Те ще са пак, особено след нулевото равенство между ЦСКА и Левски. Ако ЦСКА беше спечелил, можеше първенството да има своя заряд до края, но вече няма интрига.

- Славия, ако беше първата шестица, докъде можеше да стигне?
- В това първенство на максимум играят първите 3-4 отбора и последните два-три. Другите са като пълнеж в този формат.

- В графата "пълнеж" е и Славия?
- Разбира се, не го отричам. Форматът е такъв просто. Предварително се знае кой ще играе за Лига Европа. Надявам се занапред нещата в Славия да потръгнат. Ще разчитаме изцяло на нашите кадри.

- При положение, че ще залагате на младоците, това значи ли, че Георги Петков трябва да се притеснява за мястото си в Славия?
- Мога да ви кажа, че ако беше срещу Септември на вратата, нещата нямаше да бъдат такива. Затова казах, че имам забележки към Стергиакис. Залагахме на него, за да може да играе в националния отбор на Гърция. Ако Гошо беше на вратата, едва ли щяха да се получат тези загуби. Сигурно от следващия мач отново той ще пази.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019