Бившият треньор на "Левски" Славиша Йоканович даде обширно интервю за "Тема Спорт".

- Г-н Йоканович, месец и половина, след като си тръгнахте от „Герена", следите ли какво става с "Левски"?
- Повече от нормално е да се интересувам какво се случва с "Левски", как играе отборът, какви резултати постига. Според мен се забелязва подобрение.
 
- Предстои сблъсък с Литекс в София, има ли сили "Левски" да спечели?
- "Левски" може да победи, така както имахме възможност да го направим и в Ловеч (1:1). През тези два месеца, в които водих отбора, нашият генерален проблем бяха домакинствата. Като гост бяхме по-силни. Сега нещата започват лека-полека да се оправят и индикации за това беше победата над "Ботев" (Пловдив) в София.

- Поддържате ли връзка с някого от "Левски", след като напуснахте?
- Генерално, не се чувам с никого, но ми имат телефона. А и като цяло няма нужда да го правя.

- Какво е мнението ви за старши треньора на Литекс Златомир Загорчич?
- Загорчич е изключителен човек и отличен треньор. За работата му говорят резултатите - доскоро беше на първо място. Сигурен съм, че ще направи хубава кариера. В края на краищата Литекс играе доста класен футбол под неговото ръководство. Желая му всичко най-добро, но не и в мача с "Левски". Все пак съм повече фен на "Левски", а не на Загорчич. Той не ми е давал хляб, но "сините" - да.

- Загуби ли "Левски" шансове за титлата?
- Реалната ситуация към момента е, че Лудогорец е най-силният отбор. Това е клубът, в който най-много се влага. Играят и най-класния футбол. Но първенството е дълго. До май има още много време и мачове, футболът е борба и "Левски" трябва да продължи да се бори. За мен "сините" все още не са загубили своите шансове, макар че разликата наистина не е малка.

- Вашето място начело на "Левски" трябваше да заеме Ивайло Петев, какво е мнението ви за това, което се случи с него при представянето му?
- Тази ситуация няма как да се оправдае.

- Какво може да кажете за настоящия треньор на "Левски" - Антони Здравков?
- Докато аз бях начело на отбора, той бе шеф на школата. Разбирахме се отлично. Той е човек, който желае да се развива. Желая му успех. Повече не е нужно да коментирам Здравков. Едва ли се нуждае от моите съвети.

- Можеше ли да дадете още на "Левски"?
- Първо ще кажа, че не очаквах да бъда сменен, след като в последните пет мача записахме четири победи и едно равенство, като допуснахме само един гол. За мен "Левски" бе направил вече крачки напред и щеше да продължи с възходящата си линия. Но клубът нямаше търпение. Ситуацията е доста интересна, защото отборът вървеше. Клубът искаше "Левски" да е още по-голяма класа, каквото бе и моето желание и вярвам, че бяхме на прав път. Но аз няма да се моля на никого да работя. Дадох всичко от себе си. Явно това не е било достатъчно за "Левски" и решиха да се разделим.

- Даде ли ви някой конкретно обяснение защо ви освобождават - заради слаби игри, заради лоши резултати... за какво?
- Не. Явно ситуацията, в която се намираше "Левски", не бе задоволителната за хората, които управляват клуба. Но нито аз съм търсил обяснение, нито те ми дадоха. Нека феновете да отсъдят дали всичко е било коректно и добро за "Левски".

- Кой от многото шефове в клуба ви каза, че сте освободен - Сираков, Тонев, Йовов или директно Батков?
- Аз винаги съм разговарял с всички, не съм бягал от диалога. Това кой ми го е съобщил, не е от толкова голямо значение. Всички знаете кои бяха хората начело на "Левски", когато аз си тръгвах. Те са решили да се смени треньорът. А аз не съм детектив и да ходя да ги питам - ти ли си, ти ли си... Това за мен не е от значение.

- Дължат ли ви от "Левски" пари за освобождаването?
- Вярвам, че "Левски" ще изпълни своите задължения по договора. Още не са ми изплатили дължимата сума, но засега няма проблеми и не би трябвало да има. Ако има - тези неща се решават в съда. Но аз не очаквам, че ще се стигне дотам. Имам думата на шефовете в "Левски", че всичко ще ми бъде изплатено. Вярвам им.

- Споделяте ли мнение­то, че на „Герена" има­ше прекалено много ди­ректори - Сираков, Иво Тонев, Йовов...
- Не мисля, че това е от моята компетенция. От мен се изискваше да работя и аз съм го правил на сто процента в име­то на "Левски". Искам само да спомена, че за играчи ние не вложихме нито ед­но евро, а се освободихме от доста футболисти. А когато отборът расте на терена, го прави и във всички други аспекти и области.

- Имаше ли футболис­ти, които вие искахте да видите с екипа на "Левски", но най-вече за­ради липсата на сред­ства те не бяха привле­чени? Сираков обяви тогава, че приоритет е строежът на стадиона.
- Генерално, накрая ние взимахме играчи, ко­ито никой друг отбор не искаше и които бяха без договори. Ситуацията е ясна като едно плюс ед­но е равно на две. Това, което ние искахме в началото като футболис­ти, нямаше пари за него. Ситуацията е такава, че през този трансферен прозорец за играчи ние потрошихме нула евро. А с нула евро е трудно да купиш някого. Но аз не ис­кам да влизам в полемика с никого. Желая само и единствено много успе­хи на "Левски" и вярвам, че тимът ще се върне там, където му е мястото - на върха. Дано отборът стигне до трофей навръх своя вековен юби­лей. Никога няма да кажа, че другите са виновни за всичко, а аз - не. "Левски" беше една авантюра, ко­ято не завърши както трябва и както аз искам.

- Има ли шанс след вре­ме да видим Йоканович отново в "Левски"?
- Това не е реално. Не се виждам повече в "Левс­ки".