Бившият президент на Барселона Жоан Лапорта разкри как е стигнал през 2008 година до решението да назначи Хосеп Гуардиола за старши треньор и защо този избор е най-доброто нещо, което се е случвало в историята на каталунския клуб.

Лапорта трябвало да се справи първо със съпротивата срещу Гуардиола и така да подготви основите за четири успешни години. „Мисля, че беше логичното решение. Естествено, че имаше хора, които бяха на друго мнение и ние имаше някои дискусии по високите етажи”, разказва 55-годишният бивш бос на клуба пред goal.com.

„Говорих с много хора в клуба и след това беше ясно, че само той е на дневен ред. Тъй като имах властта да взимам решение, отидох при него и му казах. Мислех тогава, че това е добро решение и, че нещата ще се получат добре. Реалността преизпълни нашите очаквания. Това беше най-доброто, което някога се е случвало в историята на Барселона. Ние спечелихме всичко: шампионската титла, Купата на Краля, Шампионската лига, Суперкупата на УЕФА, Суперкупата на Испания и световното клубно първенство. И спечелихме с 6:2 на „Бернабеу”. Беше година, която не може да бъде надмината”, спомня си още Лапорта, управлявал Барса от 2003 до 2010 година.

Той е убеден, че не е изключено някой ден Гуардиола отново да се върне на треньорската скамейка на каталунците, защото в крайна сметка все още е част от клуба. „Ще ми хареса много. Той ще реши. Пеп има великодушен характер и никога не е спирал да се чувства част от семейството на Барса. Мисля, че рано или късно той отново ще бъде свързан с Барселона. Това, което той постигна, е невероятно. Той е треньор, който знае невероятно много неща, познава много точно клуба и чувства Барселона. Той има великолепна смелост и харизма. За мен Гуардиола винаги ще има своето присъствие в колективната памет на Барселона, както Кройф винаги ще го има. Той винаги ще може да поеме в Барса ролята, която иска”, споделя още бившият бос.

Под ръководството на Барселона от 2008 до 2012 година тимът печели три пъти шампионската титла, два пъти Купата на Краля и два пъти Шампионската лига. През 2013 година той поема Байерн след една година почивка и печели три пъти шампионската титла на Германия. В момента е начело на Манчестър Сити, а Лапорта прогнозира титла з Гуардиола и на Острова. „Пеп развива своята треньорска кариера. Той отиде в Байерн и беше успешен. Сигурен съм, че и при Сити ще има успех. Ще видим какво ще му донесе бъдещето. Сити привлече страхотни играчи, а тимът е само година с футбола на Гуардиола. Те трябва да бъдат включени в сметките, когато става въпрос за първенството”, завършва Лапорта.

БЛИЦ ПРЕДСТАВЯ ГОЛЕМИТЕ ТРАНСФЕРИТЕ В ЕВРОПА - ТУК!

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ПРИМЕРА ДИВИСИОН - ТУК!