Испанският съд отхвърли молба на Реал (Мадрид), Барселона и Атлетик (Билбао) за спиране на сделката на Футболната лига с инвестиционната компания "Си Ви Си Кепитъл Партнърс" (CVC Capital Partners) за част от правата за излъчване на мачове, съобщава агенция Ройтерс. Договорът е за 8.2 процента от акциите в следващите 50 години и е на стойност 1.994 милиарда евро.

Ла Лига първа от топ първенствата се раздели с част от правата си за излъчване на телевизионни мачове и това позволява на тимовете от Испания да направят бърза финансова инжекция, целта на която е рязко подобряване на клубните инфраструктури в следващите 5-10 години.

От испанска страна документът не бе подписан само от четири от 42-та клуба от първа и втора дивизия, но мнозинството ще спечели. Двата големи гранда и баските от Билбао внесоха жалба в съда, а четвъртият - Ибиса, не участва в делото. Съдът в Мадрид обаче реши, че решение срещу Ла Лига и "Си Ви Си Кепитъл Партнърс" ще спре договор, който вече е в изпълнение и ще наложи стандарт за отричане на мнозинството.

Първият транш по сделката, на стойност 400 милиона евро, бе направен през януари тази година.