Левият бек Жуниор Фирпо вкара първия си гол за Барселона при победата с 2:0 над Хетафе като гост в събота. 23-годишният защитник стана десетият различен автор на попадение за каталунците от началото на сезона. По този показател блаугранас са №1 в топ първенствата на Европа. Манчестър Сити, Ница и Анжер са с по девет, а Реал (Мадрид) и Гранада имат по осем различни голмайстори от старта на първенството.

Жуниор Фирпо получи шанс за изява в Барселона, когато преди десет дни стана ясно, че титулярният ляв бек Жорди Алба има контузия и ще бъде извън игра за три седмици. Трябва да се отбележи, че Фирпо беше привлечен на „Камп Ноу“ от Бетис през това лято със задачата да бъде алтернатива на Алба. За услугите му бяха платени 18 милиона евро, а сумата може да набъбне с още 12 милиона в зависимост от успехите и представянето на футболиста.

Жуниор Фирпо е роден на 22 август 1996 г. Той е първият футболист в историята на Примера дивисион, който е роден в Доминиканската Република. Когато е шестгодишен, семейството му се мести да живее в испанската провинция Андалусия и се установява в околностите на Малага. До миналата година, когато младокът проби в големия футбол, родителите на Фирпо все още работеха в един от хотелите в Беналмадена. Баща му беше на длъжност метрдотел, а майка му беше сервитьорка.

Докато родителите му се трудят ежедневно, малкият Жуниор по цял ден преследва футболната топка. До такава степен обича футбола, че дори бяга от църквата в деня на първото си причастие. Баща му го намира на едно от игрищата в града, където синът му рита топка. Случката все още е изключително популярна в Беналмадена.

Жуниор Фирпо започва да играе организирано футбол в Атлетико Бенамиел при треньора Салвадор Бургос на стадион „Ел Томилар“. Това е същият специалист, който открива и таланта на родения в Беналмадена Иско. Стадионът пък днес се нарича „Франсиско Аларкон“, както е името на играча на Реал (Мадрид). След това Фирпо преминава през Тиро Пичон и Пуерто Малагеньо, за да стигне до школата на Бетис през 2014 г.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Като повечето бекове и Жуниор започва във футбола с по-офанзивни функции. В началото играе като крило. Като хлапе е отявлен фен на Реал (Мадрид) и признава, че детският му идол е Робиньо заради неговите финтове и пробиви. С изместването си на по-задна позиция на терена, започва да подражава на настоящия играч на „белия балет“ Дани Карвахал, въпреки че той играе е с десния крак. Фирпо признава, че от левичарите опитва да се учи от Давид Алаба от Байерн.

С преместването в Бетис се отваря изключителен шанс за родения в Доминиканската Република футболист. Възможностите на Жуниор Фирпо пленяват треньора на мъжкия отбор Кике Сетиен, който му дава шанс в мъжкия тим. Интересното е, че младият футболист инвестира първата си заплата в курсове за шофьорска книжка.

Сезон 2018/19 се оказва изключително успешен за талантливия бек. При победата на Бетис с 4:3 като гост на „Камп Ноу“ се отличи с гол и асистенция. Направи голово подаване и срещу Реал (Мадрид) при успеха с 2:0 на „Сантяго Бернабеу“ на 19 май.

„След края на мача в Мадрид отидох при моя съгражданин Иско и му казах: „Здравей, аз съм Жуниор! Може ли да получа твоята фланелка?“. Въпреки че това не беше най-добрият му мач и отборът му загуби, той се спря и каза, че много добре знае кой съм и къде съм израснал", призна левият бек пред медиите.

Миналият сезон донесе и друга голяма възможност за Жуниор Фирпо. Той получи първата си повиквателна за младежкия национален отбор на Испания. През това лято заедно със съотборниците си от тима до 21 години спечелиха европейската титла и беше титуляр при победата с 2:1 над Германия на финала.

Още от миналата есен Фирпо твърди, че е готов да играе за Испания, въпреки че през 2015 година дебютира за националния отбор на Доминиканската Република. Тогава игра през цялото второ полувреме при загубата с 0:6 от олимпийския тим на Бразилия. Мачът не е официален за ФИФА и това позволява на Жуниор да стане част от „червените фурии“.

Миналият сезон се оказа успешен за новия ляв бек на Барселона и в личен план. През февруари неговата дългогодишна приятелка Хулия Торалпо го дари с дъщеричка – малката Жанет. Може да се каже, че Хулия е детската любов на Жуниор, тъй като двамата са заедно поне от 2013 година. За това свидетелстват снимки в социалната мрежа „Инстаграм“. През това лято футболистът на Барса, любимата му и малката Жанет бяха на почивка в Мексико и посетиха пирамидите в Чичен Ица.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ПРИМЕРА ДИВИСИОН, СЕЗОН 2019/20 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ