Ако във футбола се даваха награди за трансформация, със сигурност Аталанта щеше да спечели такава заради представянето си през последните шест седмици. За този период тимът от Бергамо спечели 19 точки от 21 възможни в Серия „А“. „Синьо-черните“ записаха серия от седем мача без загуба (шест победи), като спечелиха последните четири от тях. Футболистите в тима от „Стадио Атлети Адзури д'Италия“ играят като богове и повалиха Кротоне, Наполи, Интер, Пескара, Дженоа и Сасуоло, а Фиорентина се добра до домакинско нулево равенство. Така клубът от Бергамо напълно оправдава прозвището си Богинята, който идва от името Аталанта – героиня от древногръцката митология.

Отборът започна сезона с две поредни загуби – у дома от Лацио (3:4) и като гост на Сампдория (1:2). Последва успех с 2:1 над Торино с победен гол на Франк Касие от дузпа в края на мача. След това дойдоха пораженията от Каляри (0:3 като гост) и Палермо (0:1 като домакин).

След мача срещу сицилиански тим треньорът Джан Пиеро Гасперини (на снимката вдясно), назначен през лятото, изглеждаше в очите на анализаторите като ходещия мъртвец. Това обаче беше съвсем в реда на нещата, тъй като освен четирите загуби, неговият отбор беше получил 11 гола в пет мача. Вместо очакваното от всички уволнение на бившия наставник на Интер, Дженоа и Палермо, 58-годишният специалист получи подкрепата на шефовете.

На спешната среща с клубната управа президентът Антонио Перкаси защити треньора. Бившият защитник, който има 110 мача за Атланта, прецени, че голяма част от вината за загубите е на играчите. Затова Перкаси се появи на клубната база и нареди на играчите: „Веднага всички в съблекалнята“. След това стана ясно и какво е казал на футболистите: „Нямам никакви съмнения относно работата на Джан Пиеро. Той е нашият треньор, най-добрият възможен за този отбор. Гасперини остава. Аз съм с него, а вие?“

Това даде нужното спокойствие на наставника, който започна с промените в отбора и те дадоха изключителен резултат. Първо Джан Приеро Гасперини свали доверието си от титулярния вратар Марко Спортиело и привлече Етрит Бериша от Лацио. След това сред резервите се оказа и звездното попълнение Алберто Палоски, за когото през лятото бяха броени 7,5 милиона евро на Суонзи. Гасперини стигна и по-далеч. Той започна да залага на младоци от школата. И защо не? Все пак Аталанта е известен с най-добрата детско-юношеска школа в Италия. И затова си има причина. Клубът приобщава младите жители на града още най-ранна детска възраст. Всяко новородено в Бергамо получава синьо-черна фланелка.

Продукти на школата на Аталанта са легендарният Гаетано Ширея, а в по-ново време Алесио Такинарди, Рикардо Монтоливо, Джампаоло Пацини, Маноло Габиадини, Джакомо Бонавентура и Симоне Дзадза. Сега Гасперини заложи на техните наследници. Треньорът на Аталанта още от началото на сезона залагаше на 19-годишния Франк Кесие, който играе невероятно след завръщането си от наем в Чезена, и младия котдивоарец вече заслужено е сравняван с именития си сънародник Яя Туре. След като започна промените в състава, Гасперини гласува доверие на Матиа Калдара (22-годишен), Андреа Конти (22), Роберто Галиардини (22), Алберто Граси (21), Андреа Петаня (21) и Леоардо Спинацола (23). Без последните двама, останалите са продукти на клубната школа – децата на Богинята. Кесие вече има 4 гола, Калдара – 2, а Конти – един. Петаня пък се е разписал три пъти от старта на сезона.

Самият Джан Пиеро Гасперини има достатъчно познания в работата с млади играчи, тъй като треньорската му кариера започва в юношите на Ювентус. Той е известен и с това, че винаги изважда най-доброто от своите играчи, а за това могат да свидетелстват миналите под негово ръководство в Дженоа Марко Бориело, Стефан ел Шаарави, М'байе Нианг, Стефано Стураро, Диего Милито, Родриго Паласио и Матия Перин. Сега с малки тактически промени в играта на Аталанта Гасперини успя да извади на показ най-добрите футболни качества на някои от по-опитните играчи в Аталанта. Особено що се отнася до представянето на словенския национал Ясмин Куртич (на снимката вдясно) и на родения в Аржентина нападател Алехандро Гомес, който наскоро получи италиански паспорт и вече привлече вниманието на селекционера на „адзурите“ Джампиеро Вентура.

Магията на Гасперини изведе Аталанта до серия от седем мача без загуба, включително четири поредни победи в последните срещи на тима. Така бергамаските се оказаха пети в класирането, което е най-доброто постижение на тима след 12 изиграни кръга от сезон 2000/01. „Синьо-черните“, които само преди малко повече от месец бяха считани за един от изпадащите, сега са в зоната, даваща право на участие в евротурнирите.

„Намираме се във фантастичен период на представяне, но не мислим за Европа. Мечтите са безплатни и нашите фенове имат пълно право да мислят за подобно нещо. Нашата основна задача си остава запазването на мястото в Серия „А“ и за следващия сезон. За да постигнем тази цел, се нуждаем от още 20 точки“, обяви Гасперини в опит да тушира напрежението от едно задължително преследване на място в евротурнирите.

Думите на Джан Пиеро Гасперини изглеждат много познати. Точно преди година същата плоча се въртеше и от един друг побелял италиански треньор. Клаудио Раниери почти цял сезон твърдеше, че целта на Лестър е да не изпадне, а накрая „лисиците“ станаха шампион на Англия. Дали Аталанта има силите да повтори постижението на тима на Раниери или поне да се класира за участие в Европа - предстои да разберем до края на сезона.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ИТАЛИАНСКАТА СЕРИЯ "А"