Преди дни Кирил Десподов осъществи мечтания си трансфер, преминавайки в тима от Серия "А" Каляри срещу рекордната за България сума от 4,8 милиона долара.

БЛИЦ СПОРТ направи обстойна проверка за тима на родния национал, както и на феновете му. Привържениците на "островитяните" са донесли доста главоболия на любимците си, след като няколко пъти през годините са предизвиквали сериозни расистки скандали. 

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Първият случай е през 2010 година с голямата звезда Самуел Ето'о, защитаващ по това време цветовете на италианския гранд Интер. "Нерадзурите" гостуват на Каляри, а единственият гол в срещата отбелязва именно камерунецът. След попадението обаче той е бурно освиркван от домакинските привърженици, които в същото време скандират и расистки песни. Впоследствие сардинци получават глоба от 25 хиляди евро заради грозната проява на феновете, а звездата Самуел Ето'о никога повече не води своето семейство на мач в Италия. Той обявява, че е жестоко наранен и обиден.
Друга по-значима проява на сардинските фенове е през 2017 година. Тогава група от привърженици на Каляри подхващат скандирания към полузащитника на Пескара Съли Мунтари при успеха на "островитяните" с 1:0. След срещата ганаецът проплаква на съдията, но до ново наказание не се стига. Официалното становище от италианската федерация е такова, че е имало расистки скандирания, но те са дошли от единични фенове на Каляри и по този начин няма как да бъде глобен клубът, тъй като те не идват от целия сектор.

Така стигаме до поредните расистки прояви от феновете на сардинци, които датират от януари 2018 година. Първата е на 8 януари, а грозните скандирания са насочени към футболиста на Ювентус Блес Матюиди при домакинската загуба от торинци с 0:1. След срещата от Каляри са принудени да се извиняват за грозната постъпка на своите привърженици и пишат следното послание към френския национал: "Ти си фантастичен футболист и пример за младите хора. Искаме да се извиним, ако си бил обиждан за цвета на кожата си на "Сардиния Арена". Тук трябва да отбележим, че отново няма последствия за тима от Сардиния.

Последната расистка проява на феновете на Каляри датира от 29 януари 2018 година. Тя е срещу халфа на Милан Франк Кеси, който отбелязва и двата гола при успеха на "росонерите" като гост на "островитяните". Отново обаче няма наказание за тима от Сардиния, тъй като доказателства липсват.

Накрая трябва да се отбележи още един любопитен факт, който може би е свързан с расизма на сардинските феновете. Той се отнася до това, че в Каляри има едва един тъмнокож футболист - колумбийският централен бранител Жерсон Вергара. Другите двама футболисти с по-тъмен цвят на кожата са бразилецът Жоао Педро и уругваецът Кристиан Олива.