Лацио спечели дербито на Вечния град, след като излъга Рома с 1:0 като символичен гост на "Олимпико" в битката за Рим от 13-ия кръг на италианската Серия "А". Фелипе Андерсон (29) донесе успеха на "орлите", които ликуваха като гости в градския сблъсък от април 2017 година насам. С нея те прекратиха серията от три победи във всички турнири на “вълците”, които само преди дни надвиха Лудогорец с 3:1 и продължиха напред в Лига Европа.

Жозе Моуриньо предприе четири промени в стартовите си 11 след важния успех над българския шампион. В защита единственото ново име беше това на Джанлука Манчини, заменил Матиас Виня. Останалите три промени бяха в халфовата линия, където присъстваха героят срещу разградчани Николо Дзаниоло, Браян Кристанте и Никола Залевски вместо Стефан Ел Шаарави, Неманя Матич и Андреа Белоти, а Тами Ейбрахам беше единственият нападател. 

Маурицио Сари извърши цели шест промени в състава на Лацио след загубата с 0:1 от Фейенорд в Лига Европа и отпадането на тима от тази надпревара и продължаването в Лигата на конференциите. В защита титуляри бяха Алесио Романьоли и Адам Марушич за сметка на Патрик и Елсеид Хисай. Халфовата линия беше изцяло подменена и така тя беше съставена от Луис Алберто, Матиас Весино и Данило Каталди, които замениха наказания Сергей Милинкович Савич, Маркос Антонио и Тома Башич. Последната промяна беше в атака, където Педро Родригес беше предпочетен пред Матео Канчелиери и “фалшива деветка” беше Фелипе Андерсон.

Двете агитки впечатлиха с хореографии преди началото на мача, като заложиха на историческа тематика. Тази на “джалооросите” гласеше: “През 1927-а решихме да бъдем Рома”. Тифозите на "орлите" отговориха с хореография под наслов: “Нашата любов никога не умира”.

След по-добро начало на домакините и неточни удари на Ейбрахам и Дзаниоло последва дълъг период без положения пред двете врати. В 29-ата минута Лацио поведе с първата си голова възможност. Педро отне топката от Рожер Ибанес в наказателното поле, което позволи на Фелипе Андерсон да се разпише. Дзаниоло отговори с шут, който претърпя рикошет и срещна напречната гредата, а секунди по-късно Иван Проведел улови топката след удар на Лоренцо Пелегрини.

"Вълците" натиснаха след почивката, но ударите им не намираха целта. В 52-ата минута Пелегрини напусна терена с мускулна травма, като беше заменен от 18-годишния Кристиан Волпато. Последваха спокойни минути, а в 72-ата Андерсон се опита да се разпише за втори път, но Руи Патрисио отрази далечния му изстрел. Малко след това резервата Ел Шаарави се опита да си спечели дузпа, но съдията Даниеле Орсато не посочи бялата точка. В 87-ата минута се стигна до разправии между играчите на двата отбора, след като резервата на гостите Стефан Раду взе топката и не искаше да я даде. В крайна сметка той и Руи Патрисио получиха жълти картони, а до края на мача нямаше промяна на резултата.

След успеха си Лацио се изкачи на трета позиция с 27 точки и по-добра голова разлика от Аталанта. Рома е на пето място с 25 пункта.

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ В ИТАЛИАНСКАТА СЕРИЯ "А" - ТУК!