Наполи излъга Ювентус с 1:0 на своя стадион "Диего Армандо Марадона" в дербито от 22-ия кръг на италианската Серия "А" и остави шампиона далеч от върха, застигайки го във временното класиране. Капитанът Лоренцо Инсиние (31-дузпа) реализира единствения гол.

Любопитен факт е, че това бе първият мач от италианския елит, която бе изигран преди срещата между двата съперника от есенния полусезон, която беше отменена, а след това отложена за по-късна дата и все още не се е провела. До това решение се стигна, след като от Наполи не пътуваха тогава до Торино за двубоя заради съображения срещу коронавирус. Първоначално местните лига и федерация присъдиха служебна победа с 3:0 за „бианконерите“ и наказание от -1 точка за "партенопеите", но те обжалваха пред Италианския олимпийски комитет и спечелиха. Така те ще гостуват на „старата госпожа“, но не се знае кога точно. Иначе миналия месец Ювентус спечели Суперкупата на Италия с успех с 2:0 срещу този съперник.

Капитанът на гостите Джорджо Киелини записа мач №400 в италианския елит и №500 като тилуляр за „бианконерите“, които бяха по-активни в началото, но нямаха успех в завършващата фаза. В 17-ата домакините имаха претенции за дузпа заради игра с ръка на Киелини, но такава не последва. В 28-ата при центриране от фаул Киелини удари Амир Рахмани по главата с ръка и този път Даниеле Довери получи сигнал от ВАР да прегледа ситуацията. След това съдията посочи бялата точка, а Лоренцо Инсиние вкара своя гол №100 за Наполи, посвещавайки го на своята половинка преди утрешния празник на влюбените. До края на полувремето Хуан Куадрадо и Киеза от гостите не бяха точни от изгодни позиции.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

И след почивката гостите продължиха да натиска, а в в 49-ата минута Мерет спаси силен удар на Роналдо. Две минути по-късно Кристиано отправи неточен пряк свободен удар. В 57-ата минута Мерет отново бе на мястото си след шут на Киеза от друг фаул. Пет минути след това Алваро Мората прати топката в мрежата, но попадението му не беше признато заради засада на асистиралия му Киелини.

В 74-ата "бианконерите" организираха опасна контраатака, но Роналдо реши да стреля от малък ъгъл и Мерет изби топката в корнер. До края на мача гостите не спряха да притискат домакините в търсена на изравнителен гол, но такъв не падна дори след шест минути назначено от съдията добавено време.

След успеха си Наполи излезе на четвърта позиция с 40 точки. Ювентус допусна трета загуба за сезона и остава трети с 42 точки, изоставайки на 5 от втория Интер и 7 от лидера Милан, които не са изиграли мачовете си от кръга.

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В СЕРИЯ "А"