ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ  БУКМЕЙКЪР  ТУК! 

Според източници на Bloknot в руското външно министерство вече са започнали неофициални контакти между представители на Украйна и Русия за сключване на мир до началото на Световното по футбол в Катар, което ще се проведе от 20 ноември до 18 декември.

Контактите са станали възможни благодарение на активното участие на арабския елит, тъй като петролните шейхове не се интересуват да разсейват феновете от състезанието с информация за хода на войната. Напротив, съобщенията за мирни преговори, организирани с посредничеството на арабски магнати, допринасят за допълнително внимание към Мондиала. Сега администрацията на Байдън също нашепва на Зеленски, че би било хубаво да демонстрира на Москва готовност за диалог. В Америка смятат, че преговорите с Кремъл ще завършат с провал и искат да изкарат Русия виновна. Тогава Киев "ще се счита за конструктивна страна" и ще може да разчита на още повече помощ от Европа.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Влиятелното издание The Wall Street Journal, позовавайки се на източник в Белия дом, твърди, че по време на неотдавнашното си посещение в Киев съветник на президента на САЩ „се обърна към ръководството на Украйна, призовавайки го публично да декларира готовността си за разрешаване на конфликта“.

Байдън е принуден да промени позицията си, а във връзка с победата на републиканците на изборите за Конгрес стана ясно, че мнозинството от американците не подкрепят подобно активно разпалване на война в Украйна. В същото време има шанс да започнат мирни преговори. И, съдейки по информацията на Bloknot от руското външно министерство, на неофициално ниво вече се водят предварителни обсъждания за възможността за преговори. И 20 ноември може да бъде повратна точка. Не е изключено военните действия срещу Украйна да бъдат прекратени. На този ден започва Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар. Местните шейхове, които са инвестирали огромни суми в подготовката му, са заинтересовани от максимално внимание към събитието. И ако стане известно, че благодарение на посредничеството на арабските лидери Украйна и Русия отново сядат на масата за преговори, значението на първенството, вниманието към него от целия свят ще нарасне многократно.

Отстъпление: Руските войски се изтеглят от Херсон, ген. Суровикин обясни защо ВИДЕО

Именно за да може да се изгради диалог в тази посока, Русия се съгласи да удължи зърнената сделка. Възможно е Херсон също да стане един от компонентите на сделката за започване на преговори. Още тази вечер можеха да бъдат направени официални изявления за Херсон. Това съобщава Борис Рожин, експерт от Центъра за военно-политическа журналистика. Според него това се дължи на свалените знамена и взривяването на мостове, а военният командир Юрий Котенок предполага, че премахването на знамената може да означава отстъпление от Херсон. Според директора на Института за политически изследвания Сергей Марков става въпрос за противоречива и смущаваща информация. От една страна се съобщава, че началото на голяма атака на въоръжените сили на Украйна срещу Херсон чрез удар в Снигиревка е отблъсната. Има битки. От друга страна, че руската армия е взривила няколко моста от различни села, включително от Снигиревка, в посока Херсон. И в Херсон свалят руските знамена. Това поражда много подозрения, че планът за предаване на Херсон в замяна на някакви обещания все още се изпълнява. И всичко това преди срещата на Г-20, на която трябва да бъдат фиксирани мирните споразумения.

Както вече БЛИЦ новият командир на руските сили в Украйна Сергей Суровикин обяви, че армията му напуска десния бряг на Херсонска област. Това на практика означава, че руснаците се изтеглят и от областният център гр. Херсон.

Арабските шейхове искат да помогнат на Русия в трудна за нея ситуация. Има няколко варианта как Москва и Киев ще преговарят за мир. Една от тях е в Бали, като част от срещата на Г-20. Възможно е също преговорите да се проведат в Рияд, столицата на Саудитска Арабия. Във всеки случай на 20 ноември военните действия може поне да бъдат спрени.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК