ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ  БУКМЕЙКЪР  ТУК! 

Аржентина триумфира за трети път със световната футболна титла с поредния драматичен финал. Както и предните два пъти, така и сега имаше напрежение до последния момент. Безспорно обаче този път интригата, напрежението и неизвестността се бяха спуснали над стадиона така, както никога не бяха го правили в цялата история на финалите. И неслучайно мачът за купата между Аржентина и Франция беше определен за №1 от създаването на Мондиалите.

За тези, които вярват в цифрите, ще споменем един любопитен миг от финалната битка, сякаш подсказал кой ще прегърне най-ценния приз във футбола. Килиан Мбапе изравни за 2:2 в 81-ата минута (или по-точно в 80:58 минута), след като "албиселесте" имаха преднина от два гола, но гениалният французин възстанови статуквото за 120 секунди.    

В предните два финала, които Аржентина спечели, резултатът отново биваше изравнен от съперника почти по същото време.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

През 1978 година холандецът Дик Нанинга вкара с глава в 82-ата минута за 1:1 (или по-точно 81:15 минута). Преди това домакините водеха с 1:0 след гол на Марио Кемпес. В последната минута на редовното време Рензенбринк удари греда и накара всички, които обичат Аржентина, да изтръпнат. Стигна се до продължения, когато отново Кемпес и Даниел Бертони подпечатаха първата световна титла за Аржентина с 3:1. Драматично, нали?

През 1986 година германецът Руди Фьолер изравни също с глава в 81-ата минута за 2:2 на финала в Мексико. (или по-точно в 81:29 минута). Преди това Аржентина, както и срещу Франция, бе повела с 2:0 след точни изстрели на Хосе Браун и Хорхе Валдано. Но шоуто предстоеше. Карл-Хайнц Румениге намали в 74-ата минута и след 8 минути – 2:2. Всички чакаха продължения, когато в 85-ата минута Диего Армандо Марадона даде брилянтен пас към Хорхе Буручага, който изскочи срещу Шумахер и вкара за 3:2. Драматично, нали?

За най-голямата драма на 18 декември 2022 година в Доха няма да говорим. Всички видяхме какво се случи.

Какъв е изводът – ако Аржентина след време пак играе финал на световно и поведе, а съперникът изравни между 81-ата и 82-ата минута, нищо чудно това да е отново знак кой ще вдигне титлата.

И за финал - Аржентина прегръща купата и когато е с традиционния си екип на финала. В трите от случаите, когато губи спора за най-достолепното първо място във футболната история, е с резервните фланелки. Но излезе ли с основните, световната титла е небесносиня. 
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала ТУК