ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Голямата звезда на Аржентина Лионел Меси очаквано получи “Златната топка” за най-добрия футболист на Световното първенство в Катар, след като „гаучосите“ спечелиха световната титла в уникална драма срещу Франция с изпълнение на дузпи (2:2 в редовното време и 3:3 след продълженията). Така той стана първият футболист в историята, който получава този приз за втори път. Първата му подобна награда е от Мондиал 2014, когато обаче Аржентина загуби на финала от Германия с 0:1 след продължения.

Капитанът на “гаучосите” завърши Мондиал 2022 на второто място по голове със своите 7, отстъпвайки само на Килиан Мбапе, който има 8. Освен това аржентинецът се отчете и с 3 асистенции. 35-годишният нападател има 13 гола и 8 аистенции в петте си участия на Световно първенство.

Меси стана футболистът, изпълнил най-много удари от 11-те метра в историята на Мондиалите – цели 6. Това не включва изпълненията след равенство в редовното време и продълженията. Пет от тях Меси изпълни именно в Катар, като реализира четири от тях – срещу Саудитска Арабия, Нидерландия, Хърватия и Франция. Пропусна срещу Полша. Аржентина пък се превърна в отборът, получил най-много дузпи на едно Световно първенство (5).

“Сребърната топка” за втория най-добър играч на Световното първенство в Катар отиде при Мбапе, който загуби финала със своята Франция въпреки хеттрика си в двубоя. Лука Модрич от бронзовия медалист Хърватия прибра “Бронзовата топка” като трети най-добър в турнира.

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ НА СВЕТОВНОТО и КЛАСИРАНЕ ПРИ ГОЛМАЙСТОРИТЕ

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК!