ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Нов грандиозен скандал избухна на Световното първенство по футбол в Катар, след като ФИФА започва разследване срещу футболната асоциация на Сърбия. Причината е, че националният тим на балканската страна окачи противоречиво знаме в съблекалнята си преди загубата с 0:2 от Бразилия, а то изобразява Косово.

Знамето показва контур на Косово, изпълнен със сръбския флаг и с думите „няма капитулация“. Както е известно, Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година, а петък Футболната федерация на Косово (ФФК) подаде жалба до ФИФА.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

„Такива актове на шовинизъм нямат място в спортно събитие и още по-малко в съоръженията, където се провежда най-голямото събитие на световния футбол, следователно ФФК, като равноправен член на всички останали членове на ФИФА, изисква от тази институция да предприеме санкционни мерки срещу действия, които насаждат омраза между народите и са против човешките ценности. Неприемливо е този акт да премине с мълчание, затова настоятелно изискваме ФИФА да прилага стриктно правилата си и да накаже футболната федерация на Сърбия за това агресивно действие и срещу ценностите, които футболът предава“, написаха от футболната централа на Косово

Министърът на спорта на Косово Хайрула Чеку заяви, че очаква "конкретни действия" от ФИФА срещу "омразните, ксенофобски и геноцидни послания" на Сърбия. Така разследването на ФИФА беше открито въз основа на член 11 от дисциплинарния кодекс, който е "обидно поведение и нарушаване на принципите на честната игра" и включва "използване на спортно събитие за демонстрации от неспортен характер", както и член четири от правилата за Световното първенство през 2022 година, който се отнася до отговорностите на отбора на турнира.

Косово стана член на УЕФА и ФИФА през 2016 година. Според правилата на УЕФА Сърбия и Косово не могат да играят помежду си в квалификациите за Световното първенство поради напрежението между двете страни. Сърбия играе с Камерун в следващия си мач от група G в понеделник.

ВИЖТЕ КЛАСИРАНИЯТА В ГРУПИТЕ!  

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК