Две големи имена от световния футбол – Пабло Сабалета и Ерик Абидал споделиха очакванията си за Мондиал 2022 ексклузивно за предаването „Код Спорт“ по RING. Предлагаме акценти от мнението на бившите лидери в националните отбори на Аржентина и Франция:

- Какво очаквате от аржентинския отбор на световното първенство, сеньор Сабалета?
Сабалета:
Очакванията нормално са големи. Вижте отбора ни - имаме няколко наистина велики играчи. Останалите са титуляри в клубовете си. Това е много важно. Сега Мондиалът е по средата на сезона. Физически и ментално всеки е в оптимална форма. Всички в Аржентина имаме голяма надежда, че отборът ни ще се представи силно. Разбира се, очакваме титлата.

- Кои са другите фаворити?
Сабалета:
Световното първенство е различен турнир. Всеки се изключва от ангажиментите си в клубовете. Концентриран и фокусиран е върху Мондиала. Виждам много силни отбори като Германия, Франция, Бразилия, Португалия. Не знам наистина. Когато ги погледнеш, са пълни с класни футболисти. Никога не се знае и какво ще предложи Белгия например. И те имат страхотни играчи. Аржентина влезе в Мондиала в дълга серия без загуба - над 30 мача. Това показва, че формата е добра, но на световно всичко може да се случи. Изненадите са част от играта, но се надявам каквото и да се случи, тимът ни да запази това ниво и по време на световното.

- Каква е вашата прогноза за финал на Мондиал 2022?
Сабалета:
От Южна Америка виждам Бразилия и Аржентина като най-силните отбори. Бразилците са особено впечатляващи в атаката. Имат много качество. От Европа също има силни тимове. Бих искал да видя Бразилия и Аржентина на финала. Би било уникално да се види такъв мач за трофея. Но най-малкото двата тима трябва да стигнат до финалната четворка. Трудна мисия, защото знаем, че Франция, Испания и Германия - винаги стигат далече. Но на първо място искам да се наслаждавам на Катар 2022. Да се говори само за футбол. Дано и времето е хубаво, за да се радват феновете.

- Ерик, последните четири години за теб като французин вероятно са били доста дълги за изживяване, защото Франция играеше зрелищен футбол. Вие сте актуалните световни шампиони. Какво можем да очакваме от работа на Дидие Дешан с отбора? Способен ли е тимът да вдигне отново трофея?
Абидал:
Дешан като играч и като треньор притежава голям опит. Печелил е много трофеи и знае какво иска. Тази година обаче ще бъде доста по-различно, защото имаме контузени футболисти. Заради травмите, се наложиха промени в състава в последния момент. Трудно е да се повтори нещо, което вече е станало, говоря за титлата. Но трябва отборът да се опита да играе същия футбол. В съкратени срокове трябва отново да се изгради качествен отбор и да се гонят обичайните цели за френския тим.

- На Мондиала има доста силни отбори. Аржентина, Бразилия, Уругвай също има добър отбор. Но и от Европа, освен Франция, има страни като Испания, Германия, Англия, Дания, Белгия. Можем ли да очакваме изненади на този Мондиал?
Абидал: Аз съм французин и като такъв се надявам Франция отново да спечели Мондиала. Но аз предвиждам успехи за един отбор от Южна Америка и за един от Африка. Имат много опитни футболисти, които ще изиграят последния Мондиал в своята кариера. Те ще дадат всичко за своите отбори и обратно съставите ще дадат всичко за тях. Климатът в Катар е по-особен и трябва отборите бързо да се адаптират. Затова смятам, че тимовете от Южна Америка и Африка са свикнали с тези температури.

- Ако всичко върви според очакванията, би трябвало в групата да видим Франция и Дания на първите две места. Но излезлите от тази група ще трябва да се изправят срещу продължилите измежду Аржентина, Мексико, Полша и Саудитска Арабия. Така че много скоро можем да станем свидетели на много оспорвани дуели…
Абидал: Треньорите със сигурност са мислели за евентуалните съперници по-нататък. Но преди всичко трябва да се преодолее първата фаза в шампионата. Важните са първите срещи, с които отборите се сработват в състезанието. Но след като преминеш през груповата фаза, всеки един мач е решаващ. Не бива да се гледат имената на отборите и страните, а да се преследват целите.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, „Ринг“