ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

"Това, което се направи веднъж, може да се направи и втори път. Но това, което се направи втори път, то се повтаря отново и отново", мароканска поговорка.

Времето, когато Югославия помете Заир с 9:0 на световното първенство през 1974 година, а Унгария посича Южна Корея също с 9:0 и Салвадор с 10:1, отдавна е в историята. Тогавашните аутсайтери бяха толкова слаби, че след като вкара гола за салвадорците на Мондиала през 1982 година, Луис Рамирес Сапата обиколи половината стадион от радост, въпреки че резултатът стана 5:1.  С две думи – навремето и едното голче си беше историческо събитие за слабаците във футбола. На световното през 1954-а пък корейците се радват, че не са допуснали 10 гола.


Днес слабаци няма. И не само от вчера, а от доста време. Бавно и постепенно Третият свят във футбола започна да превзема футболния свят. За да се стигне до постижението на Мароко, който стана първият африкански отбор, достигнал до полуфинал на Мондиал.

Причината за мощния рев на „атласките лъвове“ е повече от очевидна. По-голяма част футболистите – 15 на брой, са родени извън Мароко. Да, няма грешка – 15 играчи са се появили на белия свят зад граница, в истинския бял свят.

 Бонуси за Световно! 1500 х 50 лв. Всеки ден и 500 лв. Cashback 

А повечето от тези, които са родени в арабската страна,  са започнали да  тренират в европейски отбори още в юношеските си години. Играчите, тръгнали във футбола на родна територия, пък са калени и обучени от европейски треньори, с европейски методи на работа. Мароко разполага с отлични терени и школи. Истинското шлайфане на местните диаманти обаче става в чужбина.

Има още няколко любопитни факта. Част от мароканските топ звезди е  трябвало да избират за коя страна да играят. Асът на Челси Хаким Зиеш е имал за опция Нидерландия или Мароко. Момчето е родено в Ниската земя и там прохожда с топка в крака. Нещо повече – Зиеш има мачове за младежките формации на „лалетата“, но в крайна сметка избира представителния тим на африканската страна. Малко известен у нас е фактът, че Хаким  трудно говори… арабски и в Мароко комуникира с медиите на английски език.

Капитанът Ромен Саис е роден във Франция и също като Зиеш никога не е носил екипа на марокански футболен отбор. След дълъг престой в няколко френски тима, той направи прилична кариера в Уулвърхямптън, а от тази година блести в турския Бешикташ.

Друга звезда на тима Ашраф Хакими е роден в Мадрид и в един момент също е бил пред дилема да избира – Испания или Мароко. Играл е само в големи отбори – Реал Мадрид, Борусия Дортмунд, Интер и от 2021 в ПСЖ.

Трябва да се отбележи и нещо друго – срещу Португалия мароканците бяха без двамата си основни централни защитника. Мазрауи и Агерд лекуват контузии. Първият е роден в Нидерландия и е играл в местни тимове, включително в колоса Аякс, преди да подпише с Байерн през лятото.

Агерд блесна във Франция с екипите на Дижон и Рен и през юли акостира в най-силното първенство в света – английското, заигравайки в Уест Хям. Там сериозна травма му попречи да пропусне голяма част от есенния полусезон.

Като стана дума за Агерд. От началото на световното първенство Мароко е изиграл пет мача и е допуснал само един гол. И това е нелепият автогол на Агерд при успеха с 2:1 над Канада.

А да припомняме ли срещу кои съперници се изправиха мароканците от началото на Мондиала  - с Хърватия (0:0), с Белгия (2:0) и с Канада (2:1) в груповата фаза.  Последва елиминиране на Испания 0:0 и 3:0 при дузпите,  за да дойде посичането на Португалия с 1:0.

Ето ви малко инфо и за вратаря Ясин Буну, известен с прякора Боно, досущ като на фронтмена на U2. Роден в Монреал, Канада, той също трябва да избира измежду „кленовите листа“ и „атласките лъвове“. Боно е неизменен титуляр в Севиля, а преди това мина и през Атлетико (Мадрид).

Да си дойдем и на най-важната приказка за мароканската приказка. От всичките 26 футболисти само трима играят в местното първенство, двама са в Саудитска Арабия и по един в Катар и в Турция. Останалите носят екипите на тимове от Западна Европа. Апропо – не само ги носят, летят с тях.  Включително лети и голмайсторът срещу Португалия Юсеф Ен-Несири, който също като Боно е величина в Севиля.

Няма как да не подминем и Амин Харит, който се контузи и не замина за Катар седмица преди Мондиала. Халфът е основна фигура в Марсилия, а преди това остави следа и в Германия с фланелката на Шалке 04. И познайте къде е роден -  във Франция. Именно срещу „петлите“, настоящите световни шампиони, Мароко ще се опита да продължи да твори чудото във футбола. Същата тази страна Мароко, която години беше колония на французите.

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Там, на двайсетина километра южно от Париж, е роден треньорът на арабския отбор Уалид Реграги. 47-годишният мароканец постигна забележителен успех, спечелвайки Шампионската лига на Африка начело на Уидад (Казабланка) през тази година. Реграги пое Мароко в края на август тази година, сменяйки уволнения двайсетина дни по-рано Вахид Халилходжич. Легендарният босненец класира мароканците за Мондиала, но влезе в лют скандал с шефа на местната федерация. Заради Халилходжич две от звездите – Зиеш и Мазрауи, бойкотираха националния отбор. В крайна сметка, въпреки че Вахид прати Мароко в Катар, босовете решиха да го отпратят и да върнат големите имена. И ето докъде стигнаха „атласките лъвове“. До подножието на футболния Еверест.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Титулярите на Мароко срещу Португалия
Ясин Буну – роден в Канада, играе в Севиля
Ашраф Хакими – роден в Испания, играе в ПСЖ
Ел Ямик – роден Мароко, играе във Валядолид
Ромен Саис – роден във Франция, играе във Бешикташ
Яхия Алах – роден в Мароко, играе в Уидад (Мароко)
Азедин Унахи – роден в Мароко, играе в Анже (Франция)
Софиан Амрабат – роден в Нидерландия, играе във Фиорентина
Селим Амала – роден в Белгия, играе в Стандард Лиеж
Хаким Зиеш – роден в Нидерландия, играе в Челси
Юсеф Ен-Несири – роден в Мароко, играе в Севиля
Софиан Буфал – роден във Франция, играе в Анже (Франция)

Влезли като резерви срещу Португалия
Ашраф Дари – роден в Мароко, играе в Брест (Франция)
Уалид Шедира – роден в Италия, играе в Бари (Италия)
Закария Абукал – роден в Нидерландия, играе в Тулуза
Бадър Бенун – роден в Мароко, играе в Катар СК
Яхия Жебран – роден в Мароко, играе в Уидад (Мароко)

Другите от отбора
Нусаир Мазрауи – Нидерландия, играе в Байерн
Наеф Агерд – роден в Мароко, играе в Уест Хям
Абдел Хамид Сабири – роден в Мароко, играе в Сампдория
Илиас Шаир – роден в Белгия, играе в Куинс Парк Рейнджърс
Билал ел Ханус – роден в Белгия, играе в Генк (Белгия)
Абделразак Хамдала – роден в Мароко, играе в Ал Итихад, С. Арабия
Анас Зарури – роден в Белгия, играе в Бърнли
Абде Езалзоли – роден в Мароко, играе в Осасуна под наем от Барселона
Резервни вратари:
Ахмед Реда – роден в Мароко, играе в Уидад (Мароко)
Мунир Мохамеди – роден в Испания, играе в Ал Уеда, С. Арабия