Вратарят на Полша Войчех Счесни влезе в историята на световните първенства, след като спаси дузпа на Лионел Меси при загубата на отбора си с 0:2 от „гаучосите“ в мач от група „С“ на Мондиал 2022.

В 37-ата минута, според съдията и ВАР, Счесни фаулира капитана на Аржентина при борба за висока топка, за което бе отсъден много спорен наказателен удар.

32-годишният страж на Ювентус обаче парира удара на Меси от бялата точка. Така Счесни стана едва вторият вратар в историята на световните първенства, който спасява дузпа, която сам е предизвикал. Статистиката се води от 1966 г.

Полският страж се нареди до френската легенда Жоел Батс, който на четвъртфиналите на Мондиал`86 в Мексико фаулира бразилеца Бранко в 74-ата минута, а след това спаси дузпата, изпълнена от Зико. Както е известно, тогава Франция елиминира „селесао“ след изпълнение на дузпи, при които Батс парира и удара на Сократес, а Жулио Сезар удря греда.

Шчесни влезе в историята и с още нещо. Той е третият вратар, спасил две дузпи на един Мондиал в редовното време. Другите са неговият сънародник Ян Томашевски (1974), американецът Брад Фридел (2002) и испанецът Икер Касияс (2002 и 2010).  Полша обаче продължава участието си на  световното първенство с осминафинален мач срещу Франция. 

РЕПОРТАЖ ОТ ЧЕТВЪРТФИНАЛА МЕЖДУ ФРАНЦИЯ И БРАЗИЛИЯ ПРЕЗ 1986 ГОДИНА