България вече си има представител в треньорския елит на Германия. Красимир Балъков е първият българин, който ще води отбор от Бундеслигата. Дотук добре. Даже – прекрасно!
 
Изникват обаче няколко въпроса. Дали Балъков е балък, слагайки си главата под желязната немска гилотина. Дали има сили да спаси изпадналите в дълбока криза “лаутери”. И дали  наистина заслужава да е треньор в Бундеслигата. Нищо лично против Краси, но едва ли начело на немски клуб досега е заставал човек, който не е постигал никакви успехи в ролята на наставник. Докато Краси водеше Санкт Гален, швейцарският клуб изпадна и мисията на Балъков се провали. Преди това той бе начело на друг тим от страната на шоколадите – Грасхопър. И със “скакалците” обаче Красимир не можа да скочи нависоко в треньорската професия.
 
За България – знаем. В Черноморец Балъков стартира с огромен проект, но водените от него “акули”, вместо да заплуват в широките води, бавно и постепенно се превърнаха в малки рибки. Въпреки че беше отпуснат нечуван бюджет. После Бала си отиде, завърна се Херо и Черноморец, макар и с чувствително орязани финанси, заигра отново на висота.
 
В Хърватска Балъков пак не полетя към върховете. Българинът остави Хайдук на второто място. Целта все пак бе изпълнена, тъй като поне на този етап доминацията на местния Динамо е изключително огромна.
 
Сега обаче Бала е в Германия. Възможно на най-високото стъпало. Краси е доказано име на немска територия, но като футболист. Когато играеше, всички му се прекланяха, защото беше уникален, фамозен и изключителен. Феновете в Щутгарт го боготворяха, а бенефисът му задмина даже този на Стоичков в Барселона. Ала треньорският занаят в Бундеслигата е друго измерение, друга орбита, друг свят, в който Балъков ще трябва да си извоюва място и да отговори на поставените по-горе въпроси. Стори ли го, тогава всички ще му отдадем чест!
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ