Красимир Балъков ще подпише договор с Кайзерслаутерн до лятото на 2013 година с опция за удължаване с още един сезон, съобщават немските медии. 45-годишният специалист, който наследява уволнения във вторник наставник Марко Курц, ще бъде представен от боса на “червените дяволи” Щефан Кунтц днес от 15:30 часа българско време на официална пресконференция.

Българинът имаше договор с хърватския Хайдук (Сплит) до 2013 година, но той ще бъде прекратен по взаимно съгласие. Основаната цел пред Балъков ще бъде да спаси Кайзерслаутерн от изпадане. Ако все пак “червените дяволи” се озоват във Втора Бундеслига, българинът ще получи шанс да изгради нов отбор, който да се бори още следващия сезон за връщане в елита на германския футбол. При постигане на една от двете цели контрактът на Балъков автоматично ще се удължи с още един сезон. Дебютът на българския специалист ще бъде в гостуване срещу директен съперник в битката за оцеляване Фрайбург. Мачът е в събота от 16:00 часа българско време.

“Ако нещата не се получат до края на сезона, ние сме в състояние веднага отново да се върнем в елита”, убеден е президентът на Кайзерслаутерн Щефан Кунтц.

"Често сме чували, че този град е луд, колко много журналисти в този късен час... но това е хубав, емоционален град, близък до сърцето ми. За мен бе чест да бъда треньор на Хайдук, работих с голямо удоволствие тук, всеки от тима ще остане дълбоко в сърцето ми. Пожелавам ви здраве и успех. Съжалявам и е малко трудно, че оставям "момчетата ми" в този момент, но това е животът, животът във футбола. Благодаря ви за коректността, работихме конструктивно, критиките са хубаво и позитивно нещо", сподели Балъков на пресконференцията след последния си мач като наставник на Хайдук.

След 16 мача без победа Кайзерслаутерн изостава на 5 точки от 16-ата позиция, което дава право на участие в плейаут с третия от Втора Бундеслига за място в елита през следващия сезон. Въпреки тежката ситуация Балъков е оптимист за оцеляването на тима: "Във футбола няма гаранции за нищо, само трябва да играеш добре и да имаш вяра в успеха. Мисля, че нещата могат да протекат добре. Ситуацията не е лесна".

В Кайзерслаутерн българинът отива с помощниците си Илия Груев и Йончо Арсов, но призна, че един ден може да се върне в Хайдук. "Може да се върна като треньор на клуба един ден. Ще бъде приятно. Никога не можеш да знаеш".