Загубата от Реал (Мадрид) в първия мач за Суперкупата на Испания разкри някои слабости на Барселона. Барса има проблем заради Неймар и неясното бъдеще.

С наведени глави футболистите на каталунците напуснаха терена на „Камп Ноу“ след загубата с 1:3 от Реал, а на трибуните феновете си задаваха въпроси. Барселона напусна своя стадион като победен, мястото, където години наред предлагаше поредица от шумни празници на футбола. Още преди сезонът да е започнал наистина в Барелона властват настроения на криза. Естествено от една страна, защото Неймар като най-важен след Меси напусна, а преговорите за спряганите за негови заместници Филипе Коутиньо (Ливърпул) и Усман Дембеле (Борусия Дортмунд) зациклиха. От друга страна, защото Реал беше по-добър и то очевадно.

Нещата изглеждат така, сякаш блясъкът от миналите години окончателно е приключил, а за каталунците с новия им треньор Ернесто Валверде предстои един тежък сезон. Барселона има проблем и то още преди първия кръг в Примера дивисион. Това видя дори бившият играч от германската Бундеслига и Милан и настоящ халф на Лас Палмас Кевин-Принс Боатенг, който след мача на „Камп Ноу“ публикува в социалните мрежи: „Липсва ли ви Неймар??? Само питам“, а вестник „Марка“ написа: За да види човек шоу, не е нужно вече да ходи в Барселона. Ако човек иска шоу, Реал (Мадрид) е точното място. Изживяхме един мач между ФК Меси и Реал (Мадрид)“. От вестника имат предвид, че Меси сам представя „балугранас“, докато Реал разчита и на други за тези битки, когато Роналдо първо заема място на резервната скамейка. Например Иско, който със своите перфектни движения остави отпечатък в мача и остави бранителите на Барса да го гледат учудено. Или Каземиро. Бразилецът поема все повече отговорност, печели пространства и топки, за да може „белият балет“ да атакува по-добре. И след това идват още Тони Кроос, Гарет Бейл, Серхио Рамос, Марсело, Карим Бензема и Матео Ковачич.

В същото време Барса се държи като кораб, чийто капитан Меси е разколебан и опитва някак да задържи курса, но екипажът е загубил предишната си форма (Пике и Алба) или няма класата да помогне за насочването към правилната посока като Алейш Видал, който тичаше след Иско като футболист от ученически отбор.

Нещата не бяха такива, че в неделя да се открои разлика в класите, но Реал показа по впечатляващ начин, защо е първият отбор, успял да спечели Шампионската лига два порени пъти. Головете на Роналдо и Асенсио? Просто голове мечта! Марсело, Карвахал и Каземиро? Силни в притежанието на топката. Кроос? А, да, това си е Тони Кроос. А Асенсио? Той доказа как новата философия на Реал на трансферния пазар носи своите плодове. 21-годишният футболист прави всичко, за да успее да допринесе за успехите. Той и Дани Себайос са важни за бъдещето на Реал.

При Барса мудност и безидейност срещу отлично организираната от Рамос и Каземиро защита на Реал. Много е просто за всичко това да се търси оправдание с личността на Неймар. Той липсваше във всички ъгли и краища на терена, защото с първото си докосване бразилецът винаги печелеше пространство и в крачка с гениалните идеи на Меси създаваше шанс след шанс. Освен това той впечатляваше преди всичко в големите мачове. Той оставя дупка, която при всичкия респект Жерард Деулофеу никога не би могъл да запълни.

Времето за Барса тече. Как ще продължат нещата с Коутиньо и Дембеле? Всичко е напълно възможно. Трансферът на защитника Иниго Мартинес от Реал Сосиедад също се бави. Съставът е слаб да спечели Шампионската лига. Въпреки наличието на Меси, в Барса са още застаряващите Иниеста и Суарес. Това е горчивата истина. Докато Реал не би трябвало да е толкова активен на трансферния пазар и може да преглътне евентуален провал за Килиан Мбапе от Монако, Барса се нуждае спешно от подсилване. Напред в атака и отзад в отбрана. Всички трябва да се надяват, че Нелсон Самедо ще се наложи вдясно на защитата и, че Пике ще влезе във форма, а Самюел Юмтити с ускорение ще направи следващите крачки, каквито всъщност не може да се очакват от един 23-годишен футболист. Липсва лекотата в играта, а напускането на Неймар нанесе голяма болка.

„Повече от един клуб“ е мотото на клуба все още. „Най-великият клуб в света“, както в клуба се самоопределяха през последните десет години, вече отдавна не е. Други изпревариха Барселона, който трябва само да гледа и бързо да действа, за да изостане окончателно от Реал. Така и така Барселона има проблем. Също като репликата в култовия филм „Аполо 13“ на астронавта Джеймс Ловел: „Хюстън, имаме проблем“. В столицата на Каталуния обаче не знаят дали този проблеми толкова бързо ще се реши.

Максимилиан ШМЕКЕЛ, Goal.com/de
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ