Странен материал се появи в спортен ежедневник днес със заглавие: „Играчи отказват на Левски заради Роси”. В текста се твърди, че чуждестранни футболисти били пред договор със „сините”, но като разбрали кой е треньорът, отказали. Причината – една неприлична реакция на италианеца от времето, когато беше треньор на Фиорентина. Тогава той заформи скандал, скачайки да бие един от играчите си – Адам Ляич.

Текстът поражда въпроса „Защо е написан?”, а вариантите са три.

Първи вариант -  някой иска да подложи крак на Делио Роси, да го препъне в опита му да си върши работата в Левски. И хоп – ето ти такъв материал, в който италианецът е изкаран черен дявол, скандалджия и инфантилен тип. Което е пълно безумие! Да, Роси е сбъркал преди години, но всички на този свят грешим. По всичко личи, че си е взел поука от отвратителната постъпка, която категорично по никакъв начин не може да бъде мерило за характера му. Днес Делио е възпитан и улегнал мъж. Ако продължаваше да бъде такъв идиот, какъвто го изкарват, нима нямаше да разберем?! Все щеше да се чуе, че Роси е опънал ушите на Буш или че е нашляпал с камшик тъмните задни части на Мапуку, които пукат от болка. Или щяхме да видим как хваща свирката на съдията и му я завира в устата. Аз не искам да се превъплъщавам в ролята на адвокат на Роси, но впечатлението ми за него (които са странични, тъй като не го познавам) са добри. А това не е само мое впечатление... Рейтингът му, чисто човешкият,  е висок в Италия и в момента. Въпреки че е посегнал на Ляич и въпреки че бил показал среден пръст след мач с Рома, когато бе начело на Сампдория.

Втори вариант – хайде да си признаем. Във всяка една редакция настъпва мигът, в който няма новини. А трябва да се бърза и да се пусне информация. И тогава някой си скалъпва нещичко и го изтупва пред читателите. Но в случая чашата доста, ама доста е преляла, направо е заляла бюра и компютри.
Ето кое бие на очи и кара и най-големите наивници да се усъмнят в истинността на новината. Цитат: „Един от въпросните чужденци дори е дошъл в София и се е разбрал за личните си условия с шефовете на Левски. Той обаче се изметнал в последния момент, след като разбрал, че ще трябва да го тренира Делио Роси”.
Леле, мале! Кой ще е този чужденец, който ще пристигне в България, ще преговаря, ще уточни личните си условия на 100 процента и чак тогава ще попита кой е треньорът на Левски?!? И като разбрал, се преобърнал на 180 градуса и хукнал към аерогарата да си хване първия самолет за родината. Ама какво ти хукнал, направо е тичал като Юсейн Болт от страх да не го настигне Роси и да го набие. Като Ляич.
Казано в резюме – добре измислено, ама никак недобре скалъпено...

Трети вариант – мениджър, опитващ се да поспечели някой друг лев с трансфери на футболисти, е ударил на камък. И за да се оправдае, е заявил на журналиста, потърсил го за трансферна бомба, че бил намерил играчи, ама той нямал вина за провалените сделки. Просто те, като разбрали, че Роси е начело на Левски, категорично отказали да подписват каквито и да е било договори.

Признавам, има моменти, в които се срамувам, че съм журналист вече близо 25 години... Да, грешил съм и аз, грешили сме в БЛИЦ, пускайки понякога непроверена информация. И после сме се оказвали в комична ситуация. Тази обаче не е смешна, а тъжна и жалка. И се появява във вестник, който уважавам и където в момента има прекрасни професионалисти (истински новинари, отлични коментатори и уникални статистици). Във вестник, където са преминали едни от най-прекрасните години в журналистическата ми кариера – цели 9.

Дано нито първият, нито вторият вариант не отговарят на истината. Дано и да не отговоря на нея и третият. Дано причината да е друга. Макар че, каква ли ще е тя тогава... Не знам...
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ