ЦСКА все още не е направил грешна стъпка от началото на сезона във "В" група и в предварителните кръгове за Купата на България. Съвсем очаквано "червените" притежават по-класните футболисти и логично печелят. Мнозина очакват победите що се отнася до първенството да продължат през целия сезон, т.е. отборът да не допусне грешка. Може и така да се случи. Рано е да се правят каквито и да било изводи и анализи за състоянието на новия ЦСКА. Тимът е изиграл едва пет мача - три в шампионата и два за купата. Победата над Септември (София) вчера за Купата обаче дойде трудно и като че ли притесни "червената" общност, която си задава въпроси. Един от тях е, как ще се представи любимият им отбор, ако след няколко седмици се изправи срещу противник от "Б" или "А" група.

Няма да е грешка, ако кажем, че срещу Септември, ЦСКА изигра най-слабия си мач от началото на сезона. Ето и някои от фактите, на които Христо Янев със сигурност трябва да обърне внимание. Играчите му направиха изключително много грешни подавания, на моменти действаха на бавни обороти, не се движеха. На моменти никой от свободните футболисти не искаше топката от съотборника си, за да създаде опасност. В края на двубоя няколко футболисти като че ли се криеха и не искаха да играят с топката, не понесоха отговорност върху себе си.

Пасивни крила, особено Головодов, който игра прекрасно срещу Чепинец, но срещу Септември се загуби. Средата на терена също не бе мястото, което "червените" футболисти овладяха. Позицията на централния нападател в случая бе поверена на Преслав Йорданов, който игра слабо през целия мач. Въпреки че накрая се превърна в герой, таранът едва ли иска да направи втори такъв двубой. Трудно надиграваше противниковите защитници, губеше единоборствата, на моменти действаше бавно и мудно.

5_2.jpg

За всичко това вероятно Христо Янев има отговори и може да намери обяснение. Подчертаваме, че сме наясно с проблемите заради контузени футболисти. Заради травми аут са Момчил Цветанов, Станислав Маламов и Александър Александров. Почивка срещу Септември получиха Стоян Колев и Александър Бранеков, които бяха извън групата, а Милен Кикарин, Йордан Йорданов и Костадин Хазуров останаха резерви. Така на терена излезе доста различен състав. Виктор Райчев и Кирил Динчев бяха новите лица в защита. Николай Цветков опита да замести Александров по дясното крило, но Демона е типичен вътрешен халф, а не крило. Вероятно затова Христо Янев пробва и дори Борис Галчев, който на моменти игра отдясно, а Цветков влизаше в средата. Рано е Головодов или който и да било от младите да се мислят за звезди. Видя се, че срещу малко по-стойностен и биткаджийски противник юношата се затруднява. Преслав Йорданов засега също трябва да се примири в ролята на резерва на Костадин Хазуров. Просто Хазуров превъзхожда Преслав във всяко едно отношение. За Иво Иванов се отнася същото - на този етап Йордан Йорданов се представя много по-добре на позицията опорен халф.

Това са игрови впечатления само от 5-6 мача. Пред Христо Янев и всички в ЦСКА има предостатъчно време, за да отстранят проблемите и грешките. Нищо кой знае какво не се е случило, за да се правят драми, но е хубаво отрано да се виждат неточностите, за да няма после оправдания. Мачът със Септември бе просто една сигнална червена лампа. "Армейците" я загасиха бързо след спасителния гол в последните секунди. Сигналът обаче показа на младите в ЦСКА, че е прекалено рано да се отпускат, възгордяват или да си мислят, че вече са звезди.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

ЮГОЗАПАДНА "В" ГРУПА