БЛИЦ ви предлага коментар на едно от големите пера в спортната ни журналистика Жаклин Михайлов. Материалът, който е писан преди реванша Титоград – ЦСКА, излезе във вчерашния брой на „Тема Спорт”.

„ЦСКА започна с фалстарт първенството и този факт сам по себе си не е сериозен проблем. Има още 35 мача, никакви качествени изводи не могат да се правят само на базата на един. Това е аксиома, която не може да се оспори. Видяното срещу Етър, а преди това и през по-голяма част от първото полувреме срещу Титоград обаче предизвика крайни реакции и няма как да е другояче. Това е ЦСКА - вечен гранд на българския футбол.

Ако около клуба изчезне критичната маса от безпокойство, значи наистина се е сменило ДНК-то. Цесекарите се обезпокоиха, и то не на шега. Това е факт. Видяното в първите два официални мача на "Армията" не е това, което се очакваше. Особено на фона на предварителните заявки. Всичко през паузата в ЦСКА бе направено в посока надграждане на постигнатото в предишния сезон. А на терена се получава съвсем неочаквана картина

И за това си има само едно единствено обяснение. В последните 3 години начело на ЦСКА бяха само силни и можещи треньори. Някой ще оспори това твърдение и ще каже какъв силен треньор е Едуард Йорданеску? 

Отговарям  по  следния начин – млад, ерудиран, подготвен професионално и най-важното – никога не остава без работа. С още по-големи комплименти бих се изказал за Стамен Белчев, за Любо Пенев и най-вече за Нестор Ел Маестро. Този последният бе истинско попадение за ЦСКА. Но на "Армията" го оплюха тотално, а такъв като него няма да дойде в българския футбол следващите години. Защото и треньорите бягат от България, не само добрите футболисти!

90 на сто от мачовете на ЦСКА в последните три сезона бяха проведени от споменатия  квартет треньори.

Най-много от Стамен Белчев, който също според капацитетите на "Армията" не ставал за ЦСКА, защото бил прекалено неатрактивен. Тук съм задължен да направя уточнение, че единственият от четиримата, който се радва на подкрепа и не е бил критикуван, е Любо Пенев. Той също безспорно е с положителен принос.

Кой бе натирен, кой си тръгна сам вече е без значение. Минало - заминало, те са професионалисти, не чакат благодарности. Сега е време за Петия, а ние дори не знаем кой е той. ЦСКА в момента се води в някаква странна и непозната по света схема с официален старши треньор и консултант. Не пиша консултанти, защото това с Димитър Пенев, както казваше един бивш собственик в "Надежда" - не е сериозно.

В момента за това, което представлява отборът, има двама виновници. И забележете - това вече е проблем. Защото не може да има двама виновни за един проблем. Поне във футбола е така. Добри Митов е много мил, приятен, възпитан човек. Видно е от публичните му изяви, в които няма грам агресия, наглост, простотия. В това отношение влиза в тройката на треньорите в българския футбол. Един момент - треньор ли е Добри Митов? Беше помощник два месеца на Любо Пенев и понеже там ексцесията стана съвсем неочаквано, го оставиха да води отбора до края на сезона. Имаше нищожен шанс за титлата, не стана, но никой не може да го вини. Но в онези четири седмици той беше пожарен вариант. Сега е постоянен. Трябва да изкара сезона поне докато ЦСКА е в битката за титлата. Смятам въпроса дали можем да поставим Добри Митов до споменатия квартет, който изгради този тим на ЦСКА, за реторичен.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Оставяме Добри Митов на мира, защото явно той не носи отговорност, макар и отстрани да се създава друга представа. Стигаме до великия, недостижим, неповторим Люпко - велемайстора. Величан от такива като мен вече 20 години. Героят от Бари! Няма дори една причина на света Люпко Петрович да не води официално като старши треньор ЦСКА. Та той раздава дипломите на треньорите в сръбската школа. Той не е професор по футбол, той е академик. Гледаме го обаче свит на пейката да мърмори нещо под носа си. От време на време нещо се консултират с Добри Митов. И така се води мач в ЦСКА. А неслучайно от 15 години треньорите станаха от пейките и подскачат около тъча.

Защото футболът на Хелмут Шьон с каскета и на Енцо Беардзот с лулата е в далечното минало. Сега е времето на такива "клоуни" като Клоп, Симеоне, Гуардиола, които постоянно са във визуален и вербален контакт с играчите си. Само вметвам, че на мача в Бари Петрович не стана нито веднъж от пейката. В едни по-други времена се модернизира. А сега, ако той стане от пейката, привържениците на ЦСКА ще разберат кой кой е в клуба. Защото това нарицателно консултант не звучи сериозно. Извънредно за няколко мача и от зор може. Но за един сезон, в който ЦСКА си постла по всички възможни начини за шампионска титла, това положение с треньорската институция подлага всичко на риск.

ЦСКА има огромен потенциал. Отборът е обезпечен кадрово на макс, на всеки пост по двама, че дори и от школата може да изскочи някой като Митков. Оттук нататък единствено солиден специалист може да разработи двигателя и той да заработи на пълна скорост, факт е, че с треньорите винаги се поема риск. В клуб като ЦСКА те направо си отиват на електрическия стол. Но това решение, което остана взето-недовзето през май и юни, не е вариант. Ако Люпко Петрович не се чувства уютно в червената  цитадела  заради синьото си минало, това не е причина да му се създава личен комфорт с разни екстри.

Варианти пред ЦСКА имаше, и то не само за чужди треньори. Техни лични кадри като Росен Кирилов и Александър Томаш също бяха налични. Който е гледал внимателно работата на Росен Кирилов миналата година с Витоша, е забелязал, че той стори немислими неща с един изключително посредствен тим. Неслучайно направи първия голям хикс на Етър от завръщането им в елитния футбол.

Миналата година Балъков загуби и шестте си мача с трите големи. Пардон, и седемте, защото игра бараж на „Герена". Още в първия си мач Росен Кирилов изправи ЦСКА до стената. И то с неговата фирмена схема. Транзиция или преход, основополагаща философия върху която се гради играта на отбора му. И кой игра модерен футбол на „Армията” – Етър! А обратно при домакините пълен тактически вакуум. Публиката вече скача на някои от новите, но те ли са виновни за ситуацията. Някои от големите капацитети вече обявиха Фабрини за провал. Вижте, той е италианец, при тях дисциплината е на светлинно ниво. Ако Фабрини знае какво трябва да прави, ще го прави перфектно. Но е видно и с просто око, че треньорът и консултантът нямат какво да му кажат на този етап. Само добър треньор може да използва рационално Тиаго и Фабрини едновременно на терена. На интуиция не става.

Всичките проблеми в играта на ЦСКА не са защото са виновни футболистите, както му се иска и го изкарва Люпко, а защото дуетът или там каквото е не си върши работата. И нещата са много зле в защита именно поради тази причина. При предишните треньори ЦСКА бе еталон за подреждане във фаза защита. Сега се виждат някакви отломки от наследството им.

Трудно ще им е на "Армията", защото не обичат резките движения, но когато си закъснял, трябва да се сетиш за онова познато заглавие: „По-добре късно, отколкото никога!”
ЖАКЛИН МИХАЙЛОВ/ТЕМА СПОРТ
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ: Първа лига - подготовка и трансфери