И този път Испания, както всеки път за последните четири години. Отборът завоюва втора поредна европейска титла, между другото спечели и едно световно първенство. И втръсна с успехите си. Омръзна на тези, които не искат да приемат, че на този етап, в днешния футболен свят Испания е пълен господар. Ама футболистите в червени фланелки играеят тики-така, цък-цък, подават си по 1000 пъти на мач, джиткат на милиметри един от друг. Да, така е. Така могат, така играят. Такъв стил изповядват. И резултатите са на лице. Няма смисъл да изреждаме всички рекорди, които испанските национали прибраха в малкия си джоб. Постижения, които в близките години едва ли някой ще може дори до докосне, камо ли да подобри.

Това поколение испански футболисти е орисано да печели, прави го на клубно ниво, доказа го и в националния отбор. Тези момчета са победители, но тези момчета не се имат за герои, звезди и лидери. От вратаря Касияс, който е като Цербер на поста си, до новобранеца Жорди Алба, всички до един играят за ОТБОРА. Не за Кристиано Роналдо, Марио Балотели или Златан Ибрахимович. Испанците са колектив, с който печелят на терена и извън него. Не като в съблекалнята на Холандия, в която всеки иска да е диригент. От много диригенти не останаха изпълнители и “лалетата” се сгромолясаха.

Да, Испания не игра на високи обороти в някои от мачовете си на Евро 2012. Дори можеше да отпадне още в груповата фаза, ако беше загубила от Хърватия. Мина през сравнително по-леките съперници до финала – Франция и Португалия в сравнение с Италия, която игра срещу Англия и Германия. Испания обаче няма вина за схемата на турнира, както и за контузиите на “адзурите” във финалния двубой. Оправдания, че италианците играли тежки мачове в елиминациите и били изморени на финала, а футболистите на Испания пазели сили, нямат никакво смислено обяснение. “Ла Фурия” също изигра 120 минути на полуфинала с Португалия.

Освен това, нека не забравяме, че всички футболисти на Испания имаха далеч по-тежък и продължителен сезон от противниците си на финала. Торес и Мата от Челси стигнаха до последното стъпало в Шампионската лига, играчите на Барселона и Реал (Мадрид) играха до дупка до последния ден от сезона. Същото важи и за Давид Силва от Манчестър Сити. Колко тежко беше на националите на Италия, които имаха футболисти в Рома (Де Роси), Монтоливо (Фиорентина), Ди Натале (Удинезе). Кой е бил по-уморен преди началото на Евро 2012?! Едва ли е нужно да даваме отговор.

Стилът на Испания дразни, но не виждам защо. Всеки втори стискаше палци някой да спре “Ла Фурия”, да й смачка фасона, за да се докаже, че този отбор не е непобедим. Преди мача с Португалия заканите бяха до небесата, че идва мачът на Роналдо. За финала дойде ред за “големия мач” на Балотели. Последствията са ясни…Испания бил скучен отбор, който участвал в предварително ясни срещи, в които няма интрига. Извинете, но кой е виновен за това. Иниеста, Шави и компания, защото са много силни, или останалите отбори, които правят всичко възможно, но не достатъчно, за да стигнат до класата на шампиона. В случая опитите са да бъде изкаран националният тим на Испания виновен, че няма интрига в мачовете, в които участва и че побеждава. Нали това е смисълът на спорта, да печелиш, а не да угодиш на “футболни капацитети” със стил, който е различен от носещия успехи.

И за тези, които говорят без доказателства. От 4 години Испания не е получавала гол по време на мачове от елиминационната фаза на големи първенства. На Евро 2008, в ЮАР 2010 и сега на Евро 2012 отборът е отстранявал и побеждавал всичките си съперници без да получи попадение. В 10 двубоя “Ла Фурия” опазва вратата си суха при голова разлика 14:0! В тези двубои Испания е побеждавала по два пъти Германия, Португалия и Италия и по веднъж Франция, Холандия Русия и Парагвай.

Тези, които твърдят, че Испания е скучен отбор, моля да проверят паспорта на Диего Марадона. Като нищо може да се окаже бразилец…
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Серията на Испания без допуснат гол на елиминационната фаза:
Евро 2008
1/4-финал срещу Италия (0:0, 4:2 след дузпи)
1/2-финал срещу Русия (3:0)
Финал срещу Германия (1:0)

Мондиал 2010
1/8-финал срещу Португалия (1:0)
1/4-финал срещу Парагвай (1:0)
1/2-финал срещу Германия (1:0)
Финал срещу Холандия (1:0 след продължения)

Евро 2012
1/4-финал
срещу Франция (2:0)
1/2-финал срещу Португалия (0:0 в редовното време, 4:2 след дузпи)
Финал срещу Италия (4:0)