ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Стойчо Стоев официално беше назначен за треньор на Лудогорец. Роденият на 15 август 1962 година специалист ще дебютира още днес в реванша от втория квалификационен кръг на Шампионската лига срещу Слован Братислава. Според някои изненадващо, според други - не чак толкова. Ивайло Петев беше уволнен след поражението от Любимец на старта на "А" група.

Как се стигна до назначението на Стойчо Стоев в Лудогорец? Ако е вярно, че е имало над 50 кандидатури за наследник на Петев, защо Кирил Домусчиев избра точно Стоев? Какво или кого свързва треньора, бизнесмена и Лудогорец? Тези и още много въпроси витаят в публичното пространство в последните няколко дни. Уточняваме, че ни най малко подценяваме треньорските качества на Стойчо Стоев, но...има някои любопитни факти около пристигането му в Лудогорието.

Започваме от село Крояч. От там са корените на новия треньор на двукратния шампион на България. Дали заради местен патриотизъм Стойчо Стоев пое Лудогорец?! Едва ли. Приказките за завръщането на блудния син някак си не хващат дикиш. Но пък е хубаво известен местен треньор един ден да се завърне в родния си край. За Стойчо Стоев говорят, че е добър треньор и много по-важното, много добър мотиватор. В Перник още помнят думите му в съблекалнята на Миньор, който наистина мереше сили и можеше да побеждава и лидерите. "Излизахме и играехме заради него. Харесваше ни, че е мъжкар. Никога не ни е топил пред шефовете, винаги е стоял зад нас. Като нямаше заплати, отива и е на барикадата заради нас, а не се крие", споделят бивши играчи на Миньор пред екипа на БЛИЦ.

о-големите успехи на Стоев като треньор идват именно в Миньор, на който е треньор от есента на 2010 година. Пролетта на 2012 година е оказва джакпотът за треньора. На 25 март Миньор бие "Левски" насред "Герена" с 1:0. Стойчо Стоев казва, че не е изненадан и успехът се дължи на работата на момчетата. Видът му на пистата след мача не е като на спечелил от тотото. Тих и мълчалив, не знае дори как да се зарадва на победата, след която уволняват треньора Николай Костов от "Левски".

9_3.jpg  През април 2012 година замирисва на воняща каша, забъркана от Миньор и Лудогорец. Шефът на перничани Никифор Вангелов нарежда срещу тима от Разград да излязат юношите, защото...се сетил да бойкотира срещу БФС или срещу не добре подредените звезди на небето. И Стойчо Стоев изпълнява. Повежда децата на Миньор, които губят с 0:7 от Лудогорец. Така пътят на разградчани към първото място е открит. Но Стойчо Стоев и Миньор трябва да свършат още една работа. И я вършат. Побеждават ЦСКА с 2:0 в Перник и на практика вземат титлата на "червените", които в последния кръг губят в Разград с 0:1. Така Стойчо Стоев и Миньор донасят първата титла на Лудогорец. Още по това време е ясно, че връзките между Домусчиев и Никифор Вангелов, респективно треньора Стойчо Стоев са повече от дебели. В Разград дори се чува: "Ей, да вземем тоя Стойчо един ден за треньор, когато уволнят Петев."

Преди това...Има още малко работа за Стойчо Стоев. През пролетта на тази година треньорът вече не е в Миньор, а в Монтана. И с тима от северозападна България обаче наставникът удря рамо на Домусчиев и Лудогорец. В третия пролетен кръг Монтана прави бомбастичен хикс 0:0 срещу "Левски" насред София. Лудогорец в същия кръг се дъни също толкова изненадващо у дома 1:1 с Пирин Гоце Делчев, но остава лидер. "Благодарение" на Стоев и равенството "Левски" не успява да догони Лудогорец. Още една червена точка в тефтерчето на Кирил Домусчиев срещу името на Стойчо Стоев.

"Този треньор ни помогна и за двете титли. Време е да му дадем шанс", категоричен бил благодетелят на разградския клуб преди няколко дни, когато уволни Петев.

Някои твърдят, че новият треньор на Лудогорец на мравките път прави. Дали е истина, че такъв човек трябва на директорите в Лудогорец. За да изпълнява, мълчи и в същото време да върши работа. Какъвто е и настоящият му помощник Георги Дерменджиев. Другата причина за избора на Стойчо Стоев несъмнено е свързана с намалението на бюджета на "зелените". Стойчо е в пъти "по-евтин" треньор от Христо Стоичков или Красимир Балъков, които със сигурност бяха предложени на Домусчиев. Дали изборът на наставника от Разград не означава снижаване на амбициите и развяване на бялото знаме? Вероятно е така, но е възможно със Стойчо Стоев Лудогорец да намери истински професионалист и добър треньор. Днес е първият тест. Въпреки че е от два дни начело на тима, ако днес Лудогорец отстрани Слован Братислава, Стойчо Стоев може само за няколко часа да плени сърцата на хората в Лудогорието. Петев остава в историята със спечелените трофеи, но елиминиране на противник в Европа е мечтата на Домусчиев.
ЕКИП НА БЛИЦ