Фуриите от Барселона отново пометоха Арсенал по пътя си към поредния европейски връх. Победата с 3:1 в реванша е заслужена, но дял за нейното постигане има и швейцарският съдия Масимо Бузака. Арбитърът показа пресилен втори жълт картон на Робин ван Перси и остави “топчиите” с човек по-малко в най-важния момент. Резултатът беше 1:1, Арсенал току-що бе изравнил, а холандецът беше най-дейният в техните редици. Оказали се без основен футболист, гостите логично рухнаха психически.
 
Никой не оспорва качествата на Барселона. Трябва да си пълен дебил, за да не оцениш красивото в “синьо-червената” симфония с диригентите Меси, Шави и Иниеста. Но нека бъдем докрай честни – подобни съдийски подкрепи убиват интригата и тотално превръщат опонента на Барса в жертва. Освен за Каталунския палач овациите са и за Швейцарския бръснар, който фино и елегантно поряза “артилеристите”.
 
Обвиняват играчите на Арсенал, че само два-три пъти били минали центъра и през по-голяма част от двубоя дружно се отбранявали. Ами, извинявайте, но каква друга тактика да избере Арсен Венгер, след като гостува на най-силния клубен отбор в света и има аванс от едно попадение. Наситена халфова линия, затваряне на фланговете и игра на контри. Този стил можеше да се окаже печеливш за Арсенал, ако тимът беше останал с 11 души на терена. Настоящият състав на Барселона не може да бъде надигран, но е напълно възможно да го надхитриш тактически. Ако, разбира се, не се намеси съдията. И то на "Камп Ноу".
 
Спомнете си какво се случи преди 2 години в полуфинала между Барса и Челси в Шампионската лига. Тогавашният наставник на “сините” Гус Хидинк ни демонстрира по прекрасен начин какво означава брилянтна стратегия. Челси поведе с 1:0 на реванша в Лондон, после холандският специалист пусна в действие изкусната си тактика и уж непобедимите каталунци се озоваха в плен под постъпите на “Стамфорд Бридж”. Неграмотността на Дидие Дрогба пред гола, некадърността на съдията (подминал поне една дузпа за лондончани) и глупостта на Майкъл Есиен в последните секунди обаче позволиха на Барса да се измъкне от най-големия си ад.
 
Миналата година Жозе Мауриньо, когато водеше Интер, поднесе друга порция урок на тема “Как се елиминира Барселона”. Снощи Арсен Венгер бе на крачка да стори същото с Арсенал, но явно на някои не им е изгодно най-добрият тим да отпадне толкова рано от Шампионската лига.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ