В разгара на лятото една новина премина като мълния през публичното пространство и изчезна дори по-бързо от сентенцията „Всяко чудо за три дни“. Организаторите на прочутата анкета на френското списание „Франс футбол“ за „Златната топка“ (футболист номер 1 в Европа) решиха и съобщиха, че тази година няма да има... „Златна топка“. Просто „нулева година“. Защо ли? Защото, видите ли, отборите на Стария континент не били поставени при равни условия поради пандемията от коронавирус.

Това обяснение звучи абсолютно нелепо на фона на подновените първенства в Европа, които макар и засега да се играят пред празни трибуни, привличат като магнит вниманието на зажаднелите за футбол запалянковци. Мачовете от Шампионската лига също навлязоха в решителната си фаза, а фактът, че тази година нито Ливърпул, нито Реал (Мадрид), нито Ювентус ще спорят за трофея, още повече повдига градуса на напрежението. Дали милионерите от Манчестър Сити или Пари Сен Жермен най-сетне ще се възползват от намалението и ще осребрят с мечтаната купа вложените огромни средства, както и ще погъделичкат егото на собствениците си? Или пък Барса и Атлетико (Мадрид) ще върнат трофея на Пиренеите? Ами Байерн? Баварският колос най-рано от всички включи на скорост и е напълно готов да щурмува клубния Монблан.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

За да си отговорим на въпроса „Кой се страхува от „Златната топка“?, трябва да се поровим в дебрите на нейната история, която е твърде показателна и поучителна. Няма да навлизам в детайли по трансформациите, които претърпя анкетата през годините. Но не са един и два случаите, когато далеч не най-заслужилият става лауреат на най-престижното индивидуално отличие във футбола, а той става носител на базата на минала слава и заслуги. Един от най-фрапиращите случаи бе през 1992 г., когато Христо Стоичков бе скандално ощетен за сметка на Ван Бастен. Това бе годината на Стоичков, но някои от „висшето общество“ не можеха да се примирят с мисълта, че е възможно „тъмен балкански субект“ да бъде номер едно на континента. Това щеше да бъде безпрецедентен случай в историята на анкетата! И тогава играта от зелената сцена се пренесе зад кулисите. Нито една от северните страни Дания, Финландия, Швеция и Исландия, както и Германия и Шотландия, не поставиха Стоичков дори в петицата, като „на същото мнение“ бяха и южняците от Албания, Турция и Кипър. Какъв ли ще да е бил „приносът“ на синьор Силвио Берлускони, за да може Ван Бастен да го обяви за свой „втори баща“ и да му посвети третата си „Златна топка“? Все пак доблестни и авторитетни журналисти като италианците Роберто Бекантини и Серджо ди Чезаре не се повлияха от сянката на Берлускони в собствената им страна и поставиха на първо място Стоичков, а не Ван Бастен. Дори самият холандски представител бе предпочел по-предно място за българина....

Сега от Байерн с основание гневно реагираха на новината за „нулева година“, защото Роберт Левандовски има всички аргументи да претендира за отличието наред с обичайните заподозрени Меси и Кристиано Роналдо. Що се отнася до тях самите, от 6-те отличия на Меси три са му незаслужени, а от 5-те на Роналдо – две. Но нали бизнесът трябва да върви, а критерият в случая е кой е „най-вървежен“ на маркетинговия пазар. Твърде прозрачен е и намекът, че след като френското първенство бе прекратено и не завърши (да не са го прекратявали!), отборите не са поставени при равни условия. Много ще ми е интересно ако Пари Сен Жермен или Лион завоюва шампионската купа на Европа, или пък Барса стигне до трофея благодарение на Антоан Гризман, дали няма да има „обръщане на палачинката“ и тържествено коронясване (да не се бърка с коронавирус!) на поредната френска звезда - достоен наследник на Копа, Платити, Папен и Зидан.

И ако „Златната обувка“ бе „изкривена“ поради балканския манталитет на дребните хитрини, „Златната топка“ е напът да се самоизяде така, както „Революцията изяжда децата си.“ Докато не е станало късно (до края на годината има още четири месеца!), се обръщам към „Франс футбол“ и като дългогодишен журналист, който вече 25 години представя България в тази авторитетна анкета: „Господа, променете решението си и не хвърляйте сянка върху паметта на колоси като Габриел Ано и Жак Феран, които сигурно са се обърнали в гроба при вестта за това решение. Или искате отново да влезете в ролята на удавник и ФИФА да ви хвърли спасителната сламка. Останалото ще бъде девалвация на ценности с непреходна стойност...“
РУМЕН ПАЙТАШЕВ