В Левски отново е горещо, отново се случват катаклизми, отново рокади, отново ще се чертае нов план. Тръгва си Стойчо, идва Люпко, а все още никой не може да асимилира и не знае как да приеме новината.

Преди година и половина часове след назначението на Стоев минах през фенклуба на Левски. Отвън беше един от лидерите на привържениците, който ме дръпна и каза: "Едно ще ти кажа - нашият Стойчо е по-добър от техния Стойчо". Харизмата му ги бе спечелила от първия ден.

От Левски си тръгва един наистина умен човек, харизматичен, възпитан. Може би това беше грешката му. Стойчо е уникален за нашите ширини. Той не псува, не обижда противника, не вижда директиви, не гони никого с бухалки по стадиона. Той е точно това, което тук не вирее. Той не прави шоу, той просто работи за доброто на Левски. Без да афишира гръмко това, без да го изтъква, без да казва "аз направих това, аз направих онова".

Стойчо свърши много полезна работа в Левски. Работа, която трябва да бъде продължена. Да, той направи много грешки, загуби спечелени двубои, загуби спечелена Купа. Но кой не греши?

Най-показателно за постигнатото от Стоев се видя снощи в Благоевград. Фенове, футболисти, ръководство. Всички те благодариха на специалиста за изминалата година и половина. Изпратиха го с толкова любов и положителни емоции, с колкото никога треньор не си е тръгвал от клуб в България. Някой помни ли някога да е имало изпращане на уволнен наставник по този начин? Изпращане на когото и да е било по такъв начин? От своя страна Левски зарази Стоев с такава любов, че със сигурност той ще бъде привърженик на клуба до края на дните си. Независимо, че преди да дойде на "Герена", никога не е бил свързан по никакъв начин с този клуб. Стойчо Стоев разбра какво значи Левски, а Левски разбра какво означава да имаш човек като Стоев на своя страна.

Изникват обаче няколко важни въпроса:
Защо бе уволнен Стоев? Той изпълни целта - класиране в Лига Европа. Той е обичан от феновете и футболистите.

В кой друг клуб по света при тези обстоятелства биха уволнили треньора? В никой!

 И след като Тръст "Синя България" и НКП имат решителни гласове на УС, защо подкрепиха освобождаването на Стоев, а след това го изпратиха със сълзи и аплодисменти?

Станалото станало - тръгва си Стойчо Стоев, идва Люпко Петрович.

Доскоро всяко стъпване на сръбското светило на "Герена" би било прието като дар божи. Но в последната година Петрович натрупа негативи с изказванията си и това в момента разколебава феновете на Левски. Те се чудят как да приемат своя доскорошен любимец.

Безспорно обаче Люпко Петрович е светило. Дори на пет ракии той чете играта така, както много малко хора по света могат. Дори на близо 70 години Люпко може да направи от нищо - нещо с 16-17 случайно събрани футболисти. Той просто го може.

Така, че не трябва да съдим прибързано и да предричаме провал. Треньорските рокади са  просто част от футбола, част от играта.

Кралят е мъртъв, да живее кралят!

Благодарим ти, Стойчо, и доскоро! Добре дошъл, Майсторе!
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ