Помните ли, когато пандемията нахлу у нас, как повечето футболни отбори се зарекоха да направят революционна корекция. Спират привличането на чужденци и ще залагат само на български кадри. Други се заканиха да дадат шанс на юношите си. Най-после - да живее българското и родното!

Няколко месеца по-късно картинката е същата. Нашите играчи пак остават в маргиналното пространство за сметка на „мегазвездите“ от чужбина. Въпросните "мегазвезди“ обикновено са пълни ментета, от които и чеп за зеле не става. Приличат на плява, който се стоварва върху българския футбол и не му дават да диша. С някои изключение - предимно Лудогорец.

 Winbet - победата е емоция! (18+)

Но това, което най-много бие на очи, е необяснимо и даже цинично. Някои клубове тръбят, че нямат пари, че са на ръба на фалита, а в същото време не спират да взимат футболисти и да им раздават солидни заплати. Така е на „Герена“. От идването на Наско Сираков до момента подписи под договор с Левски са сложили цели 10 човека. На някои от тях месечните заплати са по 10 000 лева. Вярно, „сините“ си върнаха доста свои кадри, но срещу 10 бона на месец… Вярно, че махнаха около петнайсетина играчи, повечето с много тлъсти заплати. Но като си пред финансов колапс, отпиши годината, заложи само на младоци и не им плащай по повече от 4-5 бона на калпак.

Погледнете какво се случва в Етър. Там пари уж няма, уж едва връзват двата края, а за отрицателно време бяха привлечени двама португалци (Алдаир и Пако Пуертас) и един младежки национал на Естония (Марк Едур). Но това не е всичко - вчера се пръкна и сънародник на Меси от далечна Аржентина.

Добре де, нещо не е ясно. Етър няма финанси, но взима чужденци. Ще кажат „болярите“ – да, но им плащаме ниски заплати. Ами що не ги плащате тия ниски заплати на млади българи. Що не дадете шанс на нашите момчета. Защото тези, португалците и естонецът, ако бяха по-добри, нямаше да бият път до България, за да припечелват някоя друга троха.

В Арда, когато кризата ги удари заради пандемията, изгониха всичките си чужденци и казаха, че залагат на българското. Да, ама отскоро при тях се подвизават двама хървати, та и един иракчанин за екзотика. Даже и бразилският нападател Жуниньо дойде. Чака да му оправят документите и да подпише.

В Царско село е още страшна картинката. Там са цяла „плеяда“ от майстори на топката – двама французи, двама холандци, двама кипърци. И разправят, че  били  много добри. По-добри от българите. Ще ги видим след време. Само да не стане така единият да го „продадат“ в чужбина, а после да си го върнат. А Царско село е клуб, който се тупа в гърдите с добрата си школа. Къде са им младите и перспективни кадри? Стоят в ъгъла, защото на преден план е чуждестранната плява. Тази, същата, с която поръсват българския футбол и той, горкият, не спира да вехне….
Радослав ИЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ
efbet Лига - сезон 2020/2021

Класирането в първенството
Следете с БЛИЦ: Трансферно лято 2020 в efbet Лига​