В една холандска легенда се разказва как някъде из Ниската земя имало вълшебен вид лалета, които никога не увяхвали. И който ги открие, ще живее щастливо дълги години наред.

Футболното лале, което никога няма да увехне, е вълшебникът Йохан Кройф. И който го е гледал, е бил щастлив години наред.

Кройф бе футболен революционер. И като футболист, и като треньор. Той беше част от онзи гениален състав на Аякс, променил коренно най-популярната игра. Ерата на тоталния футбол започна от Йохан и от неговите съотборници в Амстердам в началото на 70-те години, надскачайки времето и изстрелвайки се в друга орбита.

Втората революция Кройф я осъществи в ролята си на наставник. Създаде Дрийм-тийма на Барселона, с който промени изцяло стила на каталунския тим. Наложи нова схема на работа в юношеската школа на Барса. Преструктурира я, трансформира я, реформира я, давайки й друга визия и полагайки основите на бъдещия проект, който бе развит от Хосеп Гуардиола. Благодарение на този проект Барселона дълги години е властелинът на футбола.

Кройф бе човекът, който оформи футболния лик на Христо Стоичков. Йохан забеляза Ицо в прословутите мачове между Барса и ЦСКА в полуфинала за КНК през 1989 година. После го взе под своето крило на „Камп Ноу” и от нешлифован диамант го превърна в бляскав скъпоценен камък. Стоичков обаче не е единственият. Те са десетки.

Кройф беше и джентълмен. Ако не най-големият, то един от най-големите. Хората и затова го обичаха. И ще го обичат винаги, въпреки че вече не е тук сред нас...
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ