Вчера Левски най-после назначи спортен директор. Изненадващо това е Ивайло Петков. Бивш национал, трикратен шампион на България с Литекс, шампион на Турция с Фенербахче. 43-годишният бивш защитник се изявява като футболен агент след края на кариерата си, а две години беше изпълнителен директор на Дунав (Русе), но напусна през юни 2018 година. 

И се започна едно мрънкане. Основното - защото играл с екипа на Литекс преди 10 години! Следващото - нямал опит.

Добре. 10 години се нагледахме на големи левскари. За тези 10 години обаче никой не постигна нищо. Левскар след левскар, провал след провал. 10 години се тупаха в гърдите какви "сини" сърца са. И това никой не го отрича, обаче работата си е работа. Работата не е да излизаш всеки ден и да обясняваш на фенове и журналисти как си дал живота си за Левски. Да, дал си кариерата си за Левски, но клубът може би ти е дал повече. И това, че си носил екипа на тима, не те прави в никакъв случай годен за директор, треньор или каквото и да е там. Да си спортен директор е специфично. Иска се мисъл, иска се визия, иска се работа. Дали си "син" до мозъка на костите си или си "зелен", "оранжев", "червен" няма никакво значение. Важното е да вършиш това, което се изисква от теб. 

И ако не го вършиш - довиждане. На никой не му пука какво си дал като футболист, ако като ръководител не се справяш. Двете неща нямат нищо общо. А ако Ивайло Петков не се справи добре, раздялата с него ще бъде много по-лесна. Защото едно е да изгониш Гонзо, например, кой е любимец на фенове и те го подкрепят, друго е да уволниш Ивайло Петков, който е външен и ако не си върши работата, всички с удоволствие ще видят как затваря вратата на "Георги Аспарухов" зад гърба си. Но преди това трябва да му се даде време. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Същата е ситуацията и с Петър Хубчев. Още преди да има и ден работен на "Герена", се започна с атаките към него. Бил такъв, бил онакъв. Ако спечели 5,10 мача поред какво ще говорите? Ако Левски на Хубчев се окаже успешен и началото на превратна точка за клуба, какво ще кажете? 

В Левски най-после се отърваха от статутите "легенда", "голям левскар" и т.н., които са една от причините за тежките отминали години. Сега дори Хубчев, който има две титли и две купи с екипа на Левски, е приет като външен. И какво по-хубаво от това? А и Хубчев все още нито веднъж не е тръгнал да обяснява как е дал всичко за Левски като играч и как едва ли не трябва да му се кланяме заради миналото. Не, той обяви, че ще работи за настоящето и бъдещето.

Дайте време на новото начало за Левски. Дайте време на Хубчев, на Ивайло Петков, на младите. И след това съдете по делата им. Нагледахме се на легенди и провали. 

Между другото Хубчев има над 250 мача за Осъм (Ловеч). Това прави ли го по-лош? Това обезличава ли титлите и любовта, които спечели с екипа на Левски? А най-успешният директор, който и до ден днешен е боготворен? Той свали ли си гащите пред феновете с екип на Славия? И това попречи ли му да направи Левски първия български отбор в Шампионска лига? 
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ